Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Turbulencie v RTVS, vyhrážky novinárom či zmena na čele Markízy. Aj to boli udalosti, ktoré v médiách rezonovali v roku 2023

Rok 2023 bol bohatý na udalosti. Tieto najviac rezonovali v médiách.

18.12.2023 00:00
novinár, tlačová konferenciaa Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Turbulencie v RTVS

RTVS ukončila sviatočnú atmosféru už na Nový rok 2023. Vojnovú sekeru vykopal doslova pár hodín pred koncom roka 2022 novinár Marek Vagovič, keď oznámil, že po dvoch mesiacoch končí ako moderátor diskusnej relácie Pod povrchom. V statuse na sociálnej sieti naznačil, že Rada RTVS je zaujatá a pod politickým vplyvom. Problémom sa stal rozhovor s kajúcnikom Františkom Imreczem. Telerozhlas sa dištancoval od akýchkoľvek zásahov do výroby relácie a výberu hostí. Koniec Pod povrchom odôvodnil nízkou sledovanosťou relácie.

Hneď na začiatku roka nastala zmena aj vo vedení spravodajstva RTVS, už tretia za predošlý polrok. Novou riaditeľkou sa stala Anna Sámelová, ktorá vo funkcii nahradila Miroslava Frindta. Ten bol dočasne poverený vedením spravodajstva po odvolaní Márie Hlucháňovej a celého vedenia spravodajstva po odvysielaní snemu Smeru-SD na RTVS :24 v deň výročia Nežnej revolúcie (17. novembra 2022). Rada pre mediálne služby začala vo februári voči RTVS správne konanie. Podľa regulátora došlo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti.

personálne zmeny 2023 Čítajte viac Najväčšie prestupy roka: Nový šéf Markízy, zmeny v manažmente RTVS aj noví riaditelia obchodných reťazcov

Nejasné financovanie RTVS

RTVS začiatkom roka začala aj rokovania o výške nárokovateľného príspevku od štátu namiesto koncesionárskych poplatkov, ktorých zrušenie k 30. júnu schválil parlament. Pre telerozhlas bola táto zmena neočakávaná a generálny riaditeľ Ľuboš Machaj musel zabojovať o prijateľné podmienky pre ďalšie fungovanie inštitúcie, aby nemuseli len „kúriť a svietiť“. Podľa RTVS by stabilitu a nezávislosť zabezpečila suma na úrovni 170 miliónov ročne.

Hoci parlament schválil RTVS príspevok vo výške 0,17 % HDP (hrubého domáceho produktu), čo predstavovalo sumu okolo 180 miliónov eur, nová vláda na čele s Robertom Ficom to zmenila a nárokovateľný príspevok znížila na 0,12 % HDP, čo podľa ministerstva financií predstavuje na rok 2024 sumu vo výške 132 miliónov eur.

generalny riaditel RTVS Lubos Machaj 1 Čítajte rozhovor Riaditeľ RTVS: Zníženie financovania je destabilizačné, na rozvoj môžeme zabudnúť. Ohrozené sú stanice, seriály, filmy, celá tvorba

Vyhrážky redaktorom v televíziách

Politická diskusia V politike, ktorú uvádza spravodajská televízia ta3 v nedeľu od 11:00 hod., zmenila dramaturgiu a pribudli v nej úvodné vstupy moderátorov, ktoré portál Zomri vtipne nazval ako „nedeľné chvíľky poézie“. Moderátori Rasťo Iliev a Richard Dírer však začali čeliť nenávistným komentárom a vyhrážkam. Anonymný divák dal televízii ultimátum 168 hodín, aby ich z obrazovky stiahli. Rasťo Iliev sa koncom roka rozhodol ukončiť svoje pôsobenie v politickej relácii a v novom roka sa predstaví v novom projekte. S rôznymi druhmi vyhrážok sa stretol aj moderátor Peter Bielik.

Vlne nenávistných komentárov a vyhrážkam likvidáciou čelila na jar aj moderátorka RTVS Marta Jančkárová. RTVS podala v tejto súvislosti trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Útoky spustila politická diskusná relácia Sobotné dialógy, do ktorej namiesto pozvaného politika Smeru-SD Mariána Kéryho prišiel vopred neohlásený Ľuboš Blaha, čo RTVS odmietla a uplatnila si inštitút tzv. prázdneho kresla. Na tlačovej konferencii pred Slovenským rozhlasom hovorili zástupcovia strany Smer-SD na čele s jej predsedom Robertom Ficom o „prachsprostej cenzúre“ a že „pôjdu Machajovi po krku“. Neskôr v relácii O 5 minút 12 predseda Smeru-SD Robert Fico vyhlásil, že RTVS stratila svoju verejnoprávnosť a preto má právo žiadať hlavu jej riaditeľa.

Vojna policajtov Čítajte aj Lóve 2, Miki či Vojna policajtov. TV Joj uvedie slovenské filmy, ktoré ešte len čaká premiéra v kinách

Svojej povesti nezostal nič dlžný ani Igor Matovič, ktorý v politickej relácii TV Joj Na hrane označil novinára Arpáda Soltésza za odpad branže. Reagoval tak na novinárov status a obvinil ho, že vetu „dobrý novinár je mŕtvy novinár“ mu vložil neprávom a nikdy niečo také nevyslovil. Soltésza nazval zlým človekom a hanbou novinárskej obce, ktorý sa skrýva za odkaz Jána Kuciaka.

S útokmi na svoju diskusiu Na telo sa musela na jar vysporiadať aj Markíza, a to pri hlasovaní počas vysielania relácie. Bezpečnostné systémy televízie identifikovali masívny platený útok niekoľkých desiatok tisícov neplatných hlasov. Markíza sa kvôli možným podozreniam z manipulácie rozhodla divácke hlasovanie pozastaviť.

Bojkot Markízy

Slovensko si 30. septembra v predčasných parlamentných voľbách zvolilo novú vládnu garnitúru. Televízie túto kľúčovú udalosť roka podrobne mapovali a do svojich politických diskusií si pozývali hostí z celého politického spektra v zostavách podľa dramaturgie konkrétnej televízie.

Výber diskutujúcich politikov musela obhajovať verejnoprávna RTVS, keď do Sobotných dialógov Rádia Slovensko pozvala predsedu hnutia Republika Milana Uhríka a volebného lídra strany Kotlebovci-ĽSNS Mareka Kotlebu. Výberom hostí sa zaoberala Rada RTVS, kde riaditeľ telerozhlasu Ľuboš Machaj dramaturgiu predvolebných diskusií obhajoval s tým, že ich nepovažuje za chybu.

Výhradám voči spravodajstvu a bojkotu politických diskusií zo strany Smer-SD čelila televízia Markíza. Strana uviedla, že sa predvolebných diskusií v tejto televízii nebude zúčastňovať a označila ich za manipulatívne. Neskôr bojkot rozšírila aj na denníky Sme, Denník N a spravodajský portál Aktuality.sk.

Threads, Facebook, Meta, Twitter Čítajte aj Na Slovensko príde nová sociálna sieť. Chce konkurovať Muskovej X, Zuckerberg má veľké ambície

Noví riaditelia televízií

Na čele skupiny Markíza nastala po desiatich rokoch veľká zmena. Najdlhšie pôsobiaceho generálneho riaditeľa Matthiasa Setteleho od septembra nahradil Peter Gažík. Pod Setteleho vedením televízia výrazne vylepšila svoje finančné výsledky a dostala sa z červených čísel. Settele zostal v televíznej skupine pôsobiť ako konzultant.

Česká televízia má od jesene tiež nového generálneho riaditeľa. Na čele českej verejnoprávnej televízie bude najbližších šesť rokov šéf brnianskeho štúdia Jan Souček, ktorý vo voľbách porazil Petra Dvořáka, ktorý viedol ČT dvanásť rokov.

televízia, sledovanie, diaľkový ovládač Čítajte aj Slovákov čaká zdražovanie. Dvaja TV operátori hlásia zvýšenie cien, prinášame prehľad

Nové televízne stanice

Skupina Markíza plánovala v roku 2023 spustiť piatu stanicu na Slovensku (prevádzkuje TV Markíza, Doma, Dajto a Krimi, pre český trh je určená Markíza International). Zaregistrovala si aj tri názvy – Markíza Film, Markíza Klasik a Markíza Fun, napokon však spustenie televízie odložila na neurčito.

Ta3 avizovala spustenie novej televízie zameranej na dokumenty, napokon svoje plány tiež odložila do ďalšieho obdobia. Po 20-tich rokov však zmenila sídlo a začala vysielať z nového moderného štúdia. S presťahovaním do nových priestorov upravila aj programovú štruktúru a zmenila vizuál svojej najsledovanejšej relácie V politike. Nové moderné štúdio dostalo aj spravodajstvo Markízy a faceliftom prešlo aj spravodajské štúdio RTVS :24.

Televíziu zameranú na dokumenty napokon spustila skupina Joj pod názvom JOJ Svet. Trhová dvojka posilnila aj športovú ponuku na svojej stanici JOJ Šport, kde rozšírila svoje vysielacie práva na lyžovanie a od novej sezóny získala hokejové práva na najvyššiu domácou súťaž aj svetový šampionát. Otáznou tak zostáva budúcnosť športového kanála RTVS, aj v kontexte už spomenutého zníženého financovania. Obidve športové televízie spustili svoje vysielanie koncom roka 2021.

TV, televízia, šport Čítajte viac Najlukratívnejšie športy v RTVS sú minulosťou. Hokej a futbal si podelili súkromné televízie, telerozhlasu zostala len...

Slovenskí diváci sa mohli v tomto roku tešiť z dvoch nových globálnych streamovacích služieb, ktoré sa pridali k už etablovaným službám Netflix, HBO Max, Disney+ alebo Apple TV+. Vo februári prišla na slovenský trh služba SkyShowtime, ktorá o divákov zabojovala zaujímavou uvádzacou zľavou. Diváci ju mohli získať doživotne len za 2,99 eura mesačne. V apríli sa pridala aj streamovacia služba Canal+, ktorá popri filmovej a seriálovej tvorbe ponúka zápasy anglickej futbalovej Premier League a sedem lineárnych kanálov.

Vypínanie českých televízií

Na jar prekvapil divákov Orange, keď vyradil z ponuky obľúbené české televízne stanice. Operátor vypol deväť staníc, šesť menších zo skupiny Prima, spravodajskú CNN Prima News, a tiež ČT Šport a ČT D/Art. Dôvodom bola výzva komerčných televíznych skupín Markíza a JOJ operátorom, aby programy českých televízií vypli kvôli nevysporiadaným vysielacím právam pre slovenské územie. Ostatní veľkí operátori na výzvu nezareagovali a s televíziami o ďalšom postupe rokovali.

Skupina Markíza sa s niektorými operátormi dostala do sporu aj kvôli požiadavke, aby jej stanice zaradili do všetkých ponúkaných balíčkov. U operátorov si napokon presadila svoje a tesne pred vypršaním zmluvy došlo k dohode.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #TV JOJ #TV Markíza #TV TA3 #rok 2023