Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Čelíme nenávistným atakom. Dali nám 168 hodín na vyhodenie moderátorov, hovorí šéfka spravodajstva ta3

Slovensko čelí polarizovanej spoločnosti, ale aj politickej scéne. Názory a komentáre sa radikalizujú a dochádza k reálnym vyhrážkam nielen voči televíziám, ale aj tváram. O tom, aký typ komentárov, osočovaniu čelí Televízia ta3, aké kroky voči tomu mieni podniknúť, exkluzívne odpovedala Zuzana Martináková, riaditeľka spravodajstva a publicistiky Televízie ta3.

24.02.2023 06:00
debata
Zuzana Martináková, šéfka spravodajstva a... Foto: ta3
zuzana martináková, ta3, Zuzana Martináková, šéfka spravodajstva a publicistiky Televízie ta3.

Zmenili ste dramaturgiu nedeľnej relácie V politike. Vzbudzuje to diskusie, je to zámer?

Keď chcete pritiahnuť a udržať pozornosť diváka, nestačí už tradičný spôsob komunikácie či spracovania obsahu. Keďže všetci stále viac prechádzame do digitálneho priestoru, mení sa aj spôsob podávania informácií. Vnímame tieto trendy a pracujeme s tým. Preto aj naša najsledovanejšia diskusná relácia V politike zmenila dramaturgiu a pribudli úvodné vstupy moderátorov. Portál Zomri ich vtipne nazval „nedeľné chvíľky poézie“. Rasťovi Ilievovi a Rišovi Dírerovi tento formát celkom sedí.

Ukrajina Rusko Vojna Dnipro hasič Čítajte aj Rok od vypuknutia vojny na Ukrajine: Televízie pripravili špeciálne celodenné vysielania

Aké máte na to reakcie?

Väčšinou dobré. Úvody sú často zdieľané na sociálnych sieťach, skrátka funguje to. Samozrejme, nájdu sa aj tí, čo kritizujú. Buď sú názorovo na opačnom brehu, alebo odmietajú akékoľvek zmeny. Chápem, že niekto má stále tradičný pohľad, ale na druhej strane, vezmite si napríklad také dokumenty. Aj tie podliehajú trendom žánrovej hybridizácie a často sú nakrúcané s hercami ako hrané filmy. Tento vývoj sa jednoducho zastaviť nedá. A neobchádza to ani publicistické a spravodajské formáty.

televízia, sledovanie, diaľkový ovládač Čítajte aj Koniec českých televízií? Dôsledky pocíti celé odvetvie, aj samotné slovenské stanice, hovorí odborník

Slovensko vstupuje do vybičovanej predvolebnej kampane, v ktorej dominujú urážky, lži, osočovanie. Divák je neustále nútený sledovať silnú konfrontáciu a prirodzene preberá podobnú rétoriku. Vníma Televízia ta3 nárast negatívnych atakov voči samotnej inštitúcií, ale aj vybraným tváram?

Jednoznačne áno, vnímame to. Sú to silné emócie. Napríklad jeden mail zo včera. Anonymný divák nám dal ultimátum 168 hodín, aby sme z obrazovky stiahli Rasťa Ilieva a Riša Dírera. Berieme takéto správy ako súčasť našej práce. Ataky na novinárov tu vždy boli a vždy budú.

Prijali ste aj nejaké konkrétne riešenia? Blokovanie diskusií pod článkami na webe, respektíve sociálnych sieťach?

Samozrejme, nenávistné a vulgárne komentáre regulujeme. Na sociálnych sieťach máme moderované komentovanie a na webe www.ta3.com nemáme diskusie vôbec. Mimochodom, v súčasnosti riešime využitie online nástrojov na moderovanie komentárov prostredníctvom umelej inteligencie.

RTVS logo Čítajte aj Koniec koncesionárskych poplatkov: RTVS upozorňuje na povinnosti

Súčasťou práce novinára je znášať väčšiu mieru útokov na svoju osobu, keďže je verejne známou tvárou. Kde je hranica, ktorú už nemožno tolerovať?

Každý verbálny útok vyhodnocujeme, riešime s právnikmi, či je nutná policajná ochrana, prípadne podanie trestného oznámenia. Viacerí kolegovia sa stretli s rôznymi druhmi vyhrážok, v nedávnej minulosti bol napríklad terčom atakov Peter Bielik. Nesmieme podceňovať takéto útoky, veď naozaj sme si nevedeli predstaviť, že by na Slovensku došlo k vražde novinára a že by zradikalizovaný mladík mohol zabiť dvoch ľudí z LGBTI komunity. To sú vážne veci.

televízia, televízor, ovládač Čítajte aj Prečo musia skončiť české televízie na Slovensku? Markíza hovorí o právach, Jojka strčila hlavu do piesku

Problematika narastajúceho napätia je v našej spoločnosti prítomná dlhšiu dobu. Spoločnosť má za sebou niekoľko ťažkých kríz a mnohé žijeme. Ako je možné prostredníctvom vysielania brzdiť tieto tendencie?

Som presvedčená, že práve médiá môžu prispieť k vecnej a kultivovanej diskusii, ale podmienkou je, že musí byť otvorená. Problémom je, že názorové tábory sú nielen veľmi radikálne, ale aj úplne zabarikádované vo svojom priestore. Stretávame sa veľmi často s odmietaním diskutovať s názorovým oponentom, čo i len sadnúť si s ním za jeden stôl. Jeden tábor vynáša morálne súdy nad druhým a prísne odsudzuje akýkoľvek iný postoj ako ten vlastný.

Narastá tým napätie a nezmieriteľnosť, čo potláča slobodnú a otvorenú diskusiu. Sú to predovšetkým médiá, ktoré by mohli byť priestorom na otvorenejšiu komunikáciu, ako vidíme dnes. Samozrejme, neprekročiteľnou hranicou sú hodnotové postoje, otázka ľudských práv, rasovej, náboženskej tolerancie, ale napríklad aj jasný postoj k agresii na Ukrajine a inde vo svete, kde sa porušujú medzinárodné dohovory.

televízia, sledovanie Čítajte aj Vymiznú české stanice úplne zo Slovenska? Poznáme odpovede ďalších televíznych operátorov

Hovoríte o otvorenosti médií, zapadá do tohto konceptu aj vami odvysielaný rozhovor s Jeffrey Sachsom, ktorý je často označovaný ako proputinovský propagátor?

Áno, zapadá. Je dôležité vnímať celé názorové spektrum, aby si každý mohol utvoriť vlastný názor a postoje Sachsa vôbec nie sú ojedinelé. Hovoríme o renomovanom makroekonómovi z Harvardu. Tým, že mu dáme priestor, netvrdíme, že má pravdu. Nepodceňujme diváka, že si nevie utvoriť svoj vlastný názor aj vtedy keď počuje slová, s ktorými zásadne nesúhlasí.

Naše Ukrajinské správy a k tomu množstvo rozhovorov, analýz a reportáží o ruskej agresii na Ukrajine dokazujú jasný a čitateľný postoj Televízie ta3 k tomuto konfliktu. O tom nemôže nikto pochybovať.

klamstvo, maštalír, horváthová, Čítajte aj Televízne prekvapenie roka: Druhá šanca zosadená z trónu, toto je nový najlepší seriál Markízy

Ako najstaršia a najsledovanejšia spravodajská televízia na trhu máte silné poslanie vysielať rôzne typy programov, prenosov a prejavov. Sú rôzne názorové platformy, ktoré hovoria o tom, čo v súčasnosti na obraz patrí a čo nie. Odvysielali ste aj Putinov prejav, čo spôsobilo negatívne ohlasy. Aké je vaše stanovisko k tejto téme?

Už som hovorila o otvorenosti. Nemôžeme sa jej báť. Pozrime sa na BBC. Veľmi sebavedomým spôsobom vedia dostať do vysielania aj takéto témy. Na prejav Putina čakal celý svet. Všetci vedeli, že analytici budú sledovať každé jeho slovo. Takéto prejavy predznamenávajú politický vývoj vo svete, preto ich renomované televízie vysielajú.

Samozrejme, že aj my sme okamžite analyzovali tento prejav v štúdiu s generálom Mackom a analytikom Rastislavom Kuželom. V týchto dňoch vo vysielaní rezonuje téma roku od vypuknutia vojny na Ukrajine. Tak ako pred rokom, aj dnes máme štáb v Kyjeve a drvivú časť vysielacieho priestoru venujeme práve tomuto tragickému výročiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV TA3 #útoky voči médiám