Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Čaká Slovákov lavína vypínania českých staníc? Toto hovoria televízni operátori

Témou posledných dvoch mesiacov je blokovanie vysielania českých staníc na Slovensku.

19.04.2023 06:00
televízor, elektro, TV, ovládač Foto:
Ilustračné foto.
debata (20)
Primark Čítajte aj Až teraz Slovensko spozná nákupný ošiaľ: Najočakávanejší svetový obchod pozná dátum otvorenia

Zákazníkov Orange TV čakalo pre dvoma mesiacmi nepríjemné prekvapenie, keď si zrazu nenašli v ponuke menšie české stanice. Operátor vypol deväť staníc, šesť menších zo skupiny Prima aj spravodajskú CNN Prima News, a tiež ČT Šport a ČT D/Art. Dôvodom bola výzva komerčných televíznych skupín Markíza a JOJ operátorom, aby programy českých televízií vypli kvôli nevysporiadaným vysielacím právam pre Slovensko. Vypínanie sa netýka staníc ako Prima Plus, Nova International alebo Nova Sport 1 až 4, ktoré majú vysporiadané vysielacie práva pre územie Slovenska.

2 na 1, Adam Bardy Čítajte aj Bardy potvrdzuje status jednej z top hviezd Markízy: Televízii priniesol rekordnú sledovanosť

Orange zatiaľ nemení svoje rozhodnutie a neplánuje znovu zaradiť spomenuté české stanice do svojej ponuky. „Využili sme všetky zákonné možnosti, ako zabezpečiť ďalšiu distribúciu dotknutých českých TV staníc v pevnej sieti. Po komunikácii s českými vlastníkmi vysielacích práv je z ich strany odpoveď jednoznačná – licenciu pre vysielanie týchto staníc na Slovensku žiadnemu operátorovi neudelili. Naše rozhodnutie nemôžeme vzhľadom na vyššie uvedené zmeniť. Situáciu však pozorne sledujeme,” uviedla pre Mediklik Andrea Baloghová zo spoločnosti Orange Slovensko.

V ponuke operátora naďalej ostávajú ČT1, ČT2, ČT24, tri stanice Barrandov, Prima Plus a Nova International. Na posledných dvoch spomenutých staniciach, ktoré sú lokalizované pre územie Slovenska, však diváci nevidia kompletný program ich materských staníc Prima a Nova, ale len ten, na ktorý majú vysporiadané práva pre našu krajinu.

televízor, televízia, ovládač, Čítajte viac Vráti Orange české stanice? Rokovali sme s Primou a odpoveď bola jednoznačná, hovorí operátor

Ostatní veľkí operátori zatiaľ na výzvu nezareagovali a s televíziami o ďalšom postupe rokujú. Opýtali sme preto, či prichádza do úvahy zmena ich rozhodnutia.

Stanovisko Telekom či UPC

Svoje rozhodnutie zatiaľ neplánuje zmeniť Telekom, ktorý však, na rozdiel od Orangeu, ponechal české stanice vo svojej ponuke Magio TV a Digi TV. „Za našu stranu môžeme napísať, že ostáva v platnosti rovnaké vyjadrenie, ktoré sme vám poskytli na konci februára,“ uviedol hovorca Telekomu Michal Korec. Vtedy sa operátor vyjadril že tému zaregistrovali a s vysielateľmi o nej rokujú.

UPC vo svojej ponuke tiež stanice Primy ponecháva. „Naša spoločnosť aktuálne nevyraďuje žiadne TV stanice. Spoločnosť UPC má záujem svojim divákom naďalej poskytovať čo najširšiu jazykovú aj žánrovú ponuku TV staníc,“ skonštatoval Jaroslav Kolár z UPC Broadband Slovakia.

Blue Beetle Čítajte aj Zabudnite na Supermana a Batmana: Filmový gigant to skúsi na divákov s niečím iným

Rovnako sa ponuka televíznych staníc nemení ani pre zákazníkov O2 TV. „Z českých staníc, ktoré máme v ponuke (ČT1, ČT2, ČT24) sa riadime podmienkami, ktoré máme zmluvne dohodnuté s vysielateľom,“ uviedla hovorkyňa O2 Martina Vráblik Solčányiová.

Skylink nemá české stanice TV Prima vo svojej slovenskej televíznej ponuke, no požiadavku o zablokovaní programov vysielaných na televíznych platformách niekým iným, než samotným vysielateľom programu, považuje za zvláštnu.

Skupina Prima slovenské komerčné televízie v ich snahe podporuje. Hovorí, že operátorov dlhodobo vyzýva k zastaveniu neoprávneného šírenia vybraných kanálov skupiny Prima, ktorých vysielanie je určené a licenčne obmedzené pre Českú republiku.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #Orange #UPC #blokovanie českých televízií