Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vagovič nenecháva na RTVS nitku suchú: Manipulácia, ohýbanie reality, mizéria

Ani počas prvého dňa roka 2023 nebola zakopaná vojnová sekera medzi novinárom Marekom Vagovičom a RTVS. Slovník sa poriadne vyostruje.

01.01.2023 20:19
pod povrchom, vagovič, Foto:
Relácia Pod povrchom sa na RTVS neudržala ani dva mesiace.
debata (47)
the last of us, Čítajte aj Seriálový január: Rok 2023 sa začína bombastickými hitmi! Toto nemôžete zmeškať

Kauza okolo Vagoviča sa rozbehla ešte 30. decembra vo večerných hodinách, keď na sociálnej sieti oznámil, že končí ako moderátor diskusnej relácie Pod povrchom, ktorá sa z obrazoviek Jednotky vytratila ledva po dvoch mesiacoch. K oznámeniu priložil dlhý status, v ktorom naznačil, aké pomery aktuálne panujú vo verejnoprávnej televízii. Naznačil, že Rada RTVS je zaujatá a pod politickým vplyvom a oligarchami. Podľa jeho slov relácia sa stala problémom po odvysielaní s kajúcnikom Františkom Imreczem. Spomínaná epizóda bola na pretrase aj na decembrovom zasadnutí Rady RTVS, členovia na zasadnutí vyjadrili podozrenie, či táto časť nezasiahla do „živého“ vyšetrovania tejto kauzy.

Marek Vagovič, Pod povrchom, RTVS Čítajte aj Nečakaný odchod pár hodín pred koncom roka: Po dvoch mesiacoch mizne Vagovič z RTVS

RTVS trvalo takmer 24 hodín, kým zaslala médiám reakciu, ktorá prišla počas Silvestra podvečer. Vo svojom stanovisku sa dištancovala od akýchkoľvek zásahov do výroby relácie. Koniec Pod povrchom telerozhlas odôvodnil nízkou sledovanosťou relácie a jeho snahou presunúť ju na spravodajský okruh, čo mal Vagovič odmietnuť. Vedenie deklarovalo, že nikto nezakazoval novinárovi pozývať si vybraných hostí.

„Marek Vagovič od RTVS dostal serióznu a korektnú ponuku. Za rovnakých výrobných aj finančných podmienok a s rovnakým obsahovým zameraním relácie tak, ako bola z jeho strany ponúknutá cez centrálny register námetov RTVS. Je však plne v kompetencii RTVS a jej programových pracovníkov rozhodovať o tom, na ktorej programovej službe sa bude relácia, vzhľadom na jej výkon a obsah, vysielať,“ vyjadril sa riaditeľ sekcie programových služieb STV Vincent Štofaník.

kuchárske šou 2023 Čítajte aj V televíziách sa tento rok bude variť. Nové kuchárske šou prinesú RTVS aj Markíza

„Marekovi Vagovičovi nikdy nikto nezakázal žiadneho hosťa, ale v prípade šéfky tímu Gorila žiadal zmenu už plánovaných a dohodnutých hostí v čase adventu, ktorých sám navrhol. Návrhom RTVS bolo odvysielať tento rozhovor v prvom januárovom vydaní relácie. Marek Vagovič RTVS následne informoval, že rozhovor so šéfkou tímu Gorila urobí pre denník Postoj,“ dodal Vincent Štofaník.

RTVS z pozície verejnoprávneho vysielateľa musí zabezpečiť výber hostí tak, aby spĺňala pravidlá vyplývajúce zo zákona. To sa týka zvlášť „živých káuz,“ kde ešte nepadol rozsudok o vine či nevine. RTVS rešpektuje rozhodnutie Mareka Vagoviča, odmieta však akúkoľvek politizáciu tejto témy.

Marek Vagovic, Pod povrchom, RTVS Čítajte aj Ostrá reakcia RTVS voči obvineniam Vagoviča: Relácia nedosahovala požadovaný výkon, nikto mu nič nezakazoval

Prvého januára večer Vagovič zverejnil ďalší status. Hoci, podľa jeho slov, sa už nechcel vyjadrovať, no spomínané vyjadrenie RTVS zo Silvestra ho prinútilo, aby objasnil situáciu s jeho odchodom. V najnovšom, opäť dlhom statuse, bez servítky komentuje fungovanie verejnoprávnej inštitúcie v praxi.

„Počas cca dvoch mesiacov spolupráce som dvakrát pohrozil odchodom. Prvýkrát pred odvysielaním rozhovoru s Františkom Imreczem, okolo ktorého robili viacerí ľudia v RTVS politické „tanečky“. Člen vedenia, o ktorom všetci v televízii vedia, že tam zastupuje (a chráni) záujmy Sme rodina, sa dokonca pokúsil pretlačiť mi do zmluvy s RTVS paragrafy o mlčanlivosti, aby som si náhodou „nepustil hubu na špacír“. Druhýkrát som pohrozil odchodom, keď programový riaditeľ odsunul rozhovor so šéfkou tímu Gorila s „argumentom“, že by šlo o „ďalšiu provokáciu smerom k Rade RTVS, ktorá by nám nemusela schváliť rozpočet“,“ otvorene naznačil zákulisie fungovania RTVS na sociálnej sieti.

príbeh služobníčky, Čítajte aj Seriálová smrtka nelení! Rok 2023 je na svojom začiatku, no tieto hity to majú spočítané

„Osobitnou kapitolou je mizerný marketing RTVS, ktorý „zabije“ aj program so sľubným potenciálom. Kompetentní sa tam starajú do vecí, do ktorých ich nič nie je – a na promo vlastných značiek zvysoka kašlú,“ tvrdo okomentoval fungovanie propagovania programov v RTVS.

Marek Vagovič pôsobil v redakciách Postoj, Aktuality, Pravda, SME, .týždeň a Domino fórum. V období 2006 až 2016 bol pätnásťkrát nominovaný na Novinársku cenu Nadácie otvorenej spoločnosti a sedemkrát ju vyhral. Vyštudoval históriu na Trnavskej univerzite.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Marek Vagovič