Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ďalší útok na politickú reláciu: Markíza hovorí o organizovanom pokuse manipulovania hlasovania

Situácia v posledných dňoch začína gradovať, útoky na jednotlivé televízie sa množia.

28.02.2023 11:30
debata (89)
Televízia Markíza hlási možný organizovaný útok... Foto: TV Markíza
na telo, markíza, Televízia Markíza hlási možný organizovaný útok na politickú reláciu Na telo.

Počas vysielania politickej diskusnej relácie Na telo mohlo v nedeľu 26. februára 2023 dôjsť k organizovanému pokusu o obídenie a manipuláciu jej hlasovacieho systému. Zaznamenaný bol štvornásobne vyšší počet hlasov, než ako je obvyklé. Predtým zavedené bezpečnostné opatrenia boli aktívne a fungovali správne, o čom svedčí fakt, že desaťtisíce neplatných hlasov bolo identifikovaných a vyradených.

rtvs, mlynská dolina Čítajte aj Moderátorke Sobotných dialógov sa vyhrážajú likvidáciou: Neodradia ma, hovorí. Prípad preberá NAKA

Ako je zabezpečené hlasovanie v Na telo

Počas vysielania relácie Na telo môžu diváci a diváčky poslať len jeden hlas z jednej IP adresy a musia použiť technológiu reCAPTCHA, aby bolo isté, že ide o hlas od skutočného živého človeka a nie od hlasovacieho robota. Technológia reCAPTCHA patrí spoločnosti Google a používa sa na takéto overenie pri prihlasovaní sa do Google účtu manuálnym vyklikaním určitého počtu obrázkov alebo častí jedného obrázka podľa textového zadania. Ide o globálne využívaný bezpečnostný nástroj.

Túto nedeľu bolo na naše servery doručených štyrikrát viac hlasov ako zvyčajne. Naše bezpečnostné systémy identifikovali obrovské množstvo niekoľkých desiatok tisícov neplatných hlasov, pri ktorých buď reCAPTCHA nebola správne vyriešená niekoľkokrát za sebou, alebo išlo o hlasy z už použitých IP adries. Napriek vysokému percentu zablokovaných neférových hlasov Markíza, žiaľ, nemôže stopercentne vylúčiť, že minimálne čiastočne systémom prešli aj takéto hlasy, pochádzajúce z organizovaného hromadného hlasovania zo zahraničia.

marta jančkárová, Čítajte aj K vyhrážkam voči Jančkárovej sa vyjadril Žilinka: Polícia nezostane pasívna

Ako k tomu vôbec môže dôjsť?

Hoci boti alebo automatizované skripty nedokážu prekonať použitú bezpečnostnú technológiu, nezvyčajne vysoký počet prijatých hlasov naznačuje, že si niekto na manipuláciu hlasovania objednal externé ľudské zdroje, služby, ktoré sa dajú kúpiť zo zahraničia, napríklad z Indie.

V snahe poskytnúť férovú platformu pre politické myšlienky a vyhnúť sa podozreniam z manipulácie sa Markíza rozhodla dočasne pozastaviť hlasovanie v relácii Na telo.

fico, blaha, Čítajte aj Smer sa vyhráža: Chce ísť po Machajovom krku, RTVS v reakcii hovorí o precedense pre politikov

„Chceme, aby nám naši diváci a diváčky dôverovali, najmä v súvislosti s blížiacimi sa predčasnými parlamentnými voľbami. Keďže naši odborníci na IT bezpečnosť nedokážu zaručiť, že takýto masívny platený útok na obídenie a manipuláciu nášho hlasovacieho systému sa už nikdy nebude opakovať, rozhodli sme sa hlasovanie pozastaviť. Je nám ľúto, že nateraz nemôžeme ponúkať tento interaktívny nástroj spätnej väzby, mnohí diváci a diváčky ho oceňovali. Nie je však mysliteľné, aby sme poskytovali platformu pre takéto nečestné útoky,“ vysvetlil Henrich Krejča, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza.

zuzana martináková, ta3, Čítajte aj Čelíme nenávistným atakom. Dali nám 168 hodín na vyhodenie moderátorov, hovorí šéfka spravodajstva ta3

„Na telo sleduje pravidelne asi pol milióna divákov. A hoci sa do hlasovania zapájajú len približne dve percentá z nich, jeho výsledky rieši 100 % politikov. Pre niektorých sa dokonca stávajú hlavnou témou relácie. Podstatou Na telo je ale niečo úplne iné – hovoriť o najdôležitejších témach uplynulého týždňa, dať priestor obom stranám sa k nim vyjadriť a tiež konfrontovať politikov s ich zlyhaniami. A bolo by na škodu veci, aby v tomto kľúčovom predvolebnom období odpútavali pozornosť od hlavných politických tém spory o útoky z klikacích fariem niekde v Indii,“ dodal moderátor relácie Na telo Michal Kovačič.

Pozastavenie diváckeho hlasovania vstupuje do platnosti už od najbližšej nedele.

Juraj Blanár, Robert Fico, Ľuboš Blaha Čítajte aj Pellegrini tvrdí, že situácia v RTVS bola vopred pripravená hra: Už sa to raz pri Smere stalo

Situácia hustne už niekoľko dní

Počas víkendu sa terčom politických, ale aj osobných z radov verejnosti stala RTVS a jej relácia Sobotné dialógy. Neprimeraným spôsobom sa vyhrážali aj samotnej moderátorke Marte Jančkárovej. o relácii Sobotné dialógy, ktorej hostkou bola prezidentka republiky Zuzana Čaputová a Sobotných dialógoch z ostatnej soboty, do ktorých sa dostavil namiesto pozvaného politika Smeru Mariána Kéryho nepozvaný politik Smeru Ľuboš Blaha, čo RTVS odmietla a uplatnila štandardný postup tzv. prázdneho kresla, dostala moderátorka relácie Marta Jančkárová výhražné e-maily a výhražný telefonát.

„Krátko pred reláciou však namiesto neho prišiel do rozhlasu neohlásene podpredseda strany Ľuboš Blaha, ktorý nebol dohodnutý. Hovorca strany však do začiatku relácie, ktorú pre pracovný program povereného šéfa rezortu obrany nahrávame v piatok predpoludním, zmenu neohlásil ani neospravedlnil pána Kéryho. Uplatňujeme preto princíp prázdneho kresla," zaznelo od moderátorky v úvode relácie.

televízia, televízor, divák, hnev, obývačka, Čítajte aj Ďalší operátor hlási zmeny v televíznej ponuke: Tieto programy končia, toto je náhrada...

V e-mailoch sa Marte Jančkárovej neznáme osoby vyhrážajú mimoriadne vulgárnym a agresívnym slovníkom fyzickou likvidáciou, mučením, hromadným znásilnením, ublížením jej rodinným príslušníkom atď. RTVS podá v tejto súvislosti trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Na tlačovej konferencii, ktorá sa odohrala pred Slovenským rozhlasom, zástupcovia strany Smer-SD na čele s jej predsedom Robertom Ficom hovorili „prachsprostej cenzúre“. Z úst Fica zaznelo aj vyhlásenie, že pôjdu po krku Ľuboša Machaja. Strana bude žiadať stanovisko od Rady RTVS a Rady pre mediálne služby. Bude iniciovať zasadnutie parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

televízia, televízor Čítajte aj Vypnutie českých staníc môže mať pre Markízu a Jojku mastnú dohru. Štát preverí ich kroky

Terčom útokov aj ta3

„Každý verbálny útok vyhodnocujeme, riešime s právnikmi, či je nutná policajná ochrana, prípadne podanie trestného oznámenia. Viacerí kolegovia sa stretli s rôznymi druhmi vyhrážok, v nedávnej minulosti bol napríklad terčom atakov Peter Bielik. Nesmieme podceňovať takéto útoky, veď naozaj sme si nevedeli predstaviť, že by na Slovensku došlo k vražde novinára a že by zradikalizovaný mladík mohol zabiť dvoch ľudí z LGBTI komunity. To sú vážne veci,“ povedala v exkluzívnom rozhovore pre Mediaklik Zuzana Martináková, riaditeľka spravodajstva a publicistiky Televízie ta3.

„Anonymný divák nám dal ultimátum 168 hodín, aby sme z obrazovky stiahli Rasťa Ilieva a Riša Dírera. Berieme takéto správy ako súčasť našej práce,“ doplnila.

Primark Čítajte aj Blíži sa otvorenie prvého Primarku na Slovensku! V nákupnom centre zaberie dve podlažia

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #TV Markíza #TV TA3 #útoky voči médiám