Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Moderátorke Sobotných dialógov sa vyhrážajú likvidáciou: Neodradia ma, hovorí. Prípad preberá NAKA

Verejnoprávna RTVS tvrdo reaguje na ataky a vyhrážky likvidáciou voči moderátorke Marte Jančkárovej, ktoré vygradovali po Sobotných dialógoch túto sobotu. Prípadom sa bude zaoberať NAKA.

26.02.2023 13:58 , aktualizované: 18:55
rtvs, mlynská dolina Foto:
Budova RTVS v Mlynskej doline v Bratislave.
debata (997)

Po minulotýždňovej relácii Sobotné dialógy, ktorej hostkou bola prezidentka republiky Zuzana Čaputová a po včerajších Sobotných dialógoch, do ktorých sa dostavil namiesto pozvaného politika Smeru-SD Mariána Kéryho nepozvaný politik Smeru-SD Ľuboš Blaha, čo RTVS odmietla a uplatnila štandardný postup tzv. prázdneho kresla, dostala moderátorka relácie Marta Jančkárová výhražné e-maily a výhražný telefonát.

fico, blaha, Čítajte aj Smer sa vyhráža: Chce ísť po Machajovom krku, RTVS v reakcii hovorí o precedense pre politikov

„Krátko pred reláciou však namiesto neho prišiel do rozhlasu neohlásene podpredseda strany Ľuboš Blaha, ktorý nebol dohodnutý. Hovorca strany však do začiatku relácie, ktorú pre pracovný program povereného šéfa rezortu obrany nahrávame v piatok predpoludním, zmenu neohlásil ani neospravedlnil pána Kéryho. Uplatňujeme preto princíp prázdneho kresla," zaznelo od moderátorky v úvode relácie.

V e-mailoch sa Marte Jančkárovej neznáme osoby vyhrážajú mimoriadne vulgárnym a agresívnym slovníkom fyzickou likvidáciou, mučením, hromadným znásilnením, ublížením jej rodinným príslušníkom atď. RTVS podá v tejto súvislosti trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

zuzana martináková, ta3, Čítajte rozhovor Čelíme nenávistným atakom. Dali nám 168 hodín na vyhodenie moderátorov, hovorí šéfka spravodajstva ta3

RTVS so súhlasom Marty Jančkárovej zaslala výhražné e-maily redakcii denníka Pravda/Mediakliku, zverejňujeme iba jeden z nich. Ostatné texty nie je možné zverejniť pre ich mimoriadne silný vulgárny tón, v ktorom nechýbajú najhrubšie nadávky, vyhrážky smrťou, znásilnením, fyzickou likvidáciou nielen voči dotknutej moderátorke, ale aj prezidentke Čaputovej, jej dcéram, poslankyni Márii Kolíkovej alebo europoslankyni Lucii Ďuriš Nicholsonovej.

„Ty špina špinavá zapredaná, nech Ti jazyk zdrevenie, nech skapeš do zajtra rána Ty aj celá tvoja rodina v Rajke. Opľujem Ťa chrachlom Ty sviňa, opica, ty dezolátka zapredaná. Si platená z našich daní, čo si si to dovolila ty žumpa jedna…triasla si sa dnes hlas sa ti chvel…ked príde Fico do vlády si skončila. Blahu si nepustila do RTVS do diskuskusie s dementným Naďom, tým chudkákom ktorý sa posral pred diskusiou s mudrym a vzdelaným Blahom. Poslal sa Nad a posrala si sa aj Ty ty žumpa. Skús niečo so sebou urobiť, vyzeráš otrasne, si škaredá, tlstá a ešte k tomu aj sprostá. Bála si si sa aj Ty Blahu? Bojíš sa Fica? Na rozdiel od chmulu Machaja a aj teba sú toto vzdelaní a múdri ľudia. Nech žije Fico, nech žije Ľuboš Blaha nech žije strana smer, nech skape Matovič aj Nad, títo nepotrební tupci rovnako aj ty skap do zajtra rána. Preklíname Ťa aj celú tvoju rodinu, aby ste zdochli vy americkí tajtrlíci. Nech žije strana SMER-SD nech žije Robert Fico budúci premiér Slovenskej republiky. skončíš na ulici ty sviňa jedna.“

Marián Kotleba Čítajte aj Kotleba spustil na Facebooku masívnu kampaň, míňa najviac zo všetkých politikov

Na tlačovej konferencii, ktorá sa odohrala pred Slovenským rozhlasom, zástupcovia strany Smer-SD na čele s jej predsedom Robertom Ficom hovorili „prachsprostej cenzúre“. Z úst Fica zaznelo aj vyhlásenie, že pôjdu po krku Ľuboša Machaja. Strana bude žiadať stanovisko od Rady RTVS a Rady pre mediálne služby. Bude iniciovať zasadnutie parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

Líder Smeru Robert Fico hovorí o telerozhlase ako o nie verejnoprávnej, ale štátnej inštitúcii, ktorú kontroluje vláda.

Obsah výhražných e-mailov RTVS nebude pre ich nenávistný a vulgárny charakter publikovať. RTVS upozorňuje predstaviteľov politických strán na možnú súvislosť týchto výhražných e-mailov so zvyšujúcou sa agresivitou komunikácie vo verejnom priestore a šírením nenávisti voči novinárom.

RTVS logo Čítajte aj Koniec koncesionárskych poplatkov: RTVS upozorňuje na povinnosti

„Považujeme za neprípustné, aby politické subjekty zneužívali vysielanie RTVS na predvolebné marketingové aktivity. RTVS je verejnoprávna, nezávislá inštitúcia, ktorá pripravuje svoje programy a relácie v duchu zásad editorskej zodpovednosti. Politické strany nemôžu svojvoľne meniť hostí, ktorých RTVS do relácií pozvala, pretože o zložení hostí rozhodujú v súlade s platnou legislatívou programoví pracovníci RTVS. Ak teda Robert Fico tvrdí, že poslanec Marián Kéry sa do diskusie dostaviť nemohol a museli narýchlo hľadať náhradu, mýli sa. Právo nájsť náhradného diskutéra za hosťa, ktorý do relácie neprišiel, hoci pozvanie prijal a potvrdil, má RTVS, nie politická strana, ktorú reprezentuje. Miesto v diskusnej relácii nepatrí politickej strane, ale konkrétnemu hosťovi, ktorého redakcia do diskusie pozvala z obsahových dôvodov. A ak sa tento hosť dostaviť do diskusie napokon nemôže, je to opäť redakcia, kto rozhodne o jeho náhradníkovi. Nie je to cenzúra, dramaturgia verejnoprávnej RTVS nie je a nemôže byť rukojemníkom centrály ktorejkoľvek politickej strany,“ rázne píše RTVS v oficiálnom stanovisku.

Jančkárová: Vyhrážky ma neodradia

Moderátorka Marta Jančkárová sa na sociálnej sieti vyjadrila k celej téme, podľa jej slov ju vyhrážky neodradia od jej práce.

„Ďakujem pekne všetkým za podporu. A ďakujem aj RTVS za to, ako sa za mňa postavila. Podobne drsné správy ma od práce neodradia, ale sú svedectvom o tom, ako veľmi naša spoločnosť zhrubla. Mali by sme sa všetci zamyslieť, čo s tým a s akou veľkou zodpovednosťou musia vystupovať všetky verejne činné osoby. A zároveň myslím na ďalších ľudí, ktorí dostávajú podobne nenávistné správy. Slušnosť má nakoniec vždy navrch,“ napísala moderátorka.

Celým prípadom sa začne preverovať aj NAKA. Vo veci vyhrážok, ktoré boli smerované voči redaktorke RTVS začala Národná kriminálna agentúra trestné stíhanie podľa §360 ods. 1, ods. 2 Trestného zákona – nebezpečné vyhrážanie na viacerých osobách. V tejto chvíli nie je možné poskytnúť bližšie informácie, doplnila polícia.

© Autorské práva vyhradené

997 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Smer #útoky voči médiám