Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najväčšie prestupy roka: Nový šéf Markízy, zmeny v manažmente RTVS aj noví riaditelia obchodných reťazcov

V roku 2023 sa udialo viacero významných aj prekvapivých zmien na čele médií, veľkých obchodných reťazcov či operátorov.

08.12.2023 00:00
personálne zmeny 2023
debata

Zmena na čele Markízy

Na čele skupiny Markíza nastali po desiatich rokoch veľké zmeny. Na post generálneho riaditeľa nastúpil od 1. septembra Peter Gažík. Vo vedení najsledovanejšej slovenskej televízie nahradil Matthiasa Setteleho, ktorý bol jej najdlhšie pôsobiacim generálnym riaditeľom.

Gažík sa do televízie vrátil po sedemnástich rokoch, pred príchodom do Markízy pôsobil ako generálny riaditeľ telekomunikačného operátora Yettel Hungary, predtým šesť rokov viedol O2 Slovakia.
Matthias Settele končí v Markíze po desiatich... Foto: TV Markíza
Peter Gažík, Matthias Settele, Matthias Settele končí v Markíze po desiatich rokoch.

Zmena nastala aj vo vrcholovom manažmente Markízy. Novou riaditeľkou Centra výroby skupiny Markíza sa od júla stala Alexandra Dubovská. V Markíze pôsobila od roku 2011 na pozícii šéfky produkcie hranej tvorby, v novej funkcii je zodpovedná aj za produkciu reality a zábavných formátov, ako aj za činnosť oddelenia kastingu a rokovania s externými produkčnými spoločnosťami. Vo funkcii nahradila Sebastiana Wimmera, ktorý sa rozhodol pre novú kariérnu príležitosť.

Alexandra Dubovská Čítajte rozhovor Šéfka produkcie Markízy: Ďalšia séria Dunaja bude strhujúca, máme však už náhradu. Píšeme aj nový denný seriál, ktorý vystrieda Mamu

Ďalšou zmenou v manažmente Markízy a Novy bol odchod finančnej riaditeľky Marianny Trnavskej, ktorá na pozícii pôsobila 15 rokov. Novým finančným riaditeľom sa stal od 1. marca 2023 Miloš Nitran, ktorý posledné dva roky zastával rovnaký post v spoločnosti Microsoft Česká republika a Slovensko.

Nové vedenie Českej televízie

Nového generálneho riaditeľa dostala po dvanástich rokoch aj česká verejnoprávna televízia. Od októbra na nasledujúcich šesť rokov riadi ČT Jan Souček. Na pozícii vystriedal Petra Dvořáka, ktorý bol na jej čele dve funkčné obdobia, teda dvanásť rokov. Tretí mandát už od Rady ČT nezískal.
Novým riaditeľom Českej televízie sa stane od... Foto: ČT
Jan Souček Novým riaditeľom Českej televízie sa stane od 1. októbra 2023 Jan Souček.

Souček si do manažmentu priviedol nových ľudí. Novú divíziu digitálnych služieb povedie Jan Maxa, novú divíziu Obsah bude riadiť Tereza Polachová, bývalá kreatívna producentka HBO Europe, a na čele spravodajstva a publicistiky je Petr Mrzena.

Personálne zmeny v RTVS

V RTVS nastala na začiatku roka 2023 zmena na čele spravodajstva, v tom čase tretia za posledný polrok. Novou riaditeľkou Sekcie spravodajstva a publicistiky sa stala Anna Sámelová, ktorá vo funkcii nahradila Miroslava Frindta. Ten bol poverený vedením spravodajstva dočasne od novembra 2022 po odvolaní Márie Hlucháňovej.
Riaditeľka Sekcie spravodajstva a publicistiky... Foto: Profimedia
Anna Sámelová Riaditeľka Sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Anna Sámelová.

Sámelová z RTVS po roku odchádza. Dôvodom je dlhodobý študijný pobyt v USA. Na čelo spravodajstva sa tak od 2. januára 2024 vracia Mária Hlucháňová.

Ľuboš Machaj Čítajte viac Otrasy v spravodajstve RTVS len rok po škandále so Smerom: Vedenie ohlásilo zásadné zmeny a návrat... Ďalšia zmena v manažmente RTVS nastala na čele košického štúdia. Od apríla sa na pozíciu riaditeľa vrátil bývalý šéf Dvojky Jaroslav Kerner, ktorý túto pozíciu zastával v rokoch 2004 až 2007. Vo funkcii skončil Jozef Puchala, ktorý sa stal šéfom košického štúdia v roku 2018 za éry Jaroslava Rezníka. Po vzájomnej dohode zostal aj naďalej pôsobiť v RTVS na pozícii dramaturga.
Riaditeľ košického štúdia RTVS Jaroslav Kerner Foto: RTVS
Jaroslav Kerner Riaditeľ košického štúdia RTVS Jaroslav Kerner
Zmeny sa udiali aj v Slovenskom rozhlase, kde skončil šéf Rádia Slovensko Milan Urbaník. Vedením bol od januára poverený dlhoročný moderátor a hudobný redaktor Slovenského rozhlasu Roman Bomboš.
Novým intendantom Rádia Slovensko sa stal Roman... Foto: RTVS
Roman Bomboš Novým intendantom Rádia Slovensko sa stal Roman Bomboš.

Zmena vo vedení Ringier Slovakia

Z mediálneho domu Ringier Slovakia odišiel na konci septembra riaditeľ Michal Maruška, ktorý sa po 16 rokoch rozhodol zo spoločnosti odísť a venovať sa novým príležitostiam. Vedenie spoločností prevzal Marek Václavík ako nový dočasný generálny riaditeľ.
Marek Václavík sa stane  dočasným generálnym... Foto: Ringier Slovakia
Marek Vaclavík Marek Václavík sa stane dočasným generálnym riaditeľom spoločnosti Ringier Slovakia.
Vo vedení Dobrých novín na pozícii šéfredaktora vystriedal Martina Dančiaka dovtedajší hlavný editor Marián Tabakovič, ktorý pred príchodom do Dobrých novín pôsobil deväť rokov ako vedúci webovej redakcie televízie ta3.
Šéfredaktorom portálu DobréNoviny.sk sa stal... Foto: DobréNoviny.sk
Marián Tabakovič Šéfredaktorom portálu DobréNoviny.sk sa stal Marián Tabakovič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #personálne zmeny #rok 2023