Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ľuboš Machaj: Rokovania o náhrade koncesií sú turbulentné. Nechceme len kúriť a svietiť

Generálny riaditeľ RTVS hovorí o tom, aké podmienky sú pre telerozhlas prijateľné namiesto zrušených koncesionárskych poplatkov.

20.01.2023 06:00
Ľuboš Machaj Foto:
Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.
debata (2)
Patrik Herman Čítajte rozhovor Patrik Herman: Na obrazovku sa čoskoro vrátim, diváci RTVS sa môžu tešiť na novú reláciu

Koncom roka sa strany OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí dohodli na podpore schválenia štátneho rozpočtu na tento rok. Jednou z podmienok SaS bolo zrušenie koncesionárskych poplatkov a ich nahradenie alokáciou zo štátneho rozpočtu. Pre RTVS bola táto zmena neočakávaná a môže mať veľký vplyv na ďalšie fungovanie inštitúcie. Generálny riaditeľ Ľuboš Machaj hovorí, aké podmienky by boli pre RTVS prijateľné.

Slovensky rozhlas Čítajte aj Ďalšia zmena v RTVS. Končí šéf Rádia Slovensko, viesť ho bude známy moderátor

Na konci roka vláda nečakane schválila zrušenie koncesionárskych poplatkov a RTVS bude financovaná len zo štátneho rozpočtu (mimo príjmov z reklamy a vlastných výnosov). Rokovania o výške nárokovateľnej sumy stále prebiehajú. S kým rokujete o ich výške a ako to viete ovplyvniť?

Vieme to ovplyvniť argumentáciou, čo znamená, že pripravujeme podklady pre politické elity, ktoré o tom rozhodujú, aby vedeli, s akými financiami môže RTVS relevantne fungovať. Dávame politikom najavo, že verejnoprávny priestor je potrebné chrániť a vstúpili doňho nie úplne šťastným spôsobom. Máme pripravených niekoľko alternatív, ako by financovanie v nových podmienkach malo fungovať.

Očakávali ste takúto zásadnú zmenu?

Musím priznať, že sme nemali informácie, že takéto niečo nastane, hoci vieme, že SaS mala dlhodobo v programe, že nechcú koncesionárske poplatky. Mohli sme však o tom predtým odbornejšie diskutovať, aby aj politici mali prehľad o celom procese financovania RTVS. Lebo ten neovplyvňuje len to, či ľudia platia alebo neplatia koncesie, ale má to následky aj na výkazy a účtovníctvo, čo sú náročné procesy. Keďže nový systém chceli spustiť 1. januára, museli sme upozorňovať, že na to RTVS nie je pripravená a podarilo sa nám to o pol roka odložiť. Uvidíme, kam sa pohneme ďalej, všetko je otázka kompromisu a vysvetľovania.

Aké návrhy financovania RTVS sú na stole?

SaS v návrhu zákona uviedla výšku nárokovateľného príspevku od štátu na úrovni 0,15 % HDP (hrubého domáceho produktu), čo je okolo 140 miliónov eur ročne. My hovoríme o 0,18 % HDP, čo je viac ako 170 miliónov eur. Spolu s výnosmi z reklamy by to bola suma, ktorá by garantovala základnú stabilitu a mohli by sme plniť všetky úlohy vyplývajúce zo zákona o RTVS. A nie je ich málo. Okrem toho je dôležité, aby tieto financie boli nezávislé a mali sme dostatočnú garanciu v tom, že 76 hlasov poslancov nebude do toho nejakým spôsobom vstupovať. Toto je aktuálna téma diskusií, pripravujeme aj legislatívne návrhy a uvidíme, čo v parlamente prejde.

Zmení sa kontrola rozpočtu, ktorá doteraz spadala pod Radu RTVS?

Nie, Rada RTVS bude naďalej orgánom dohľadu so svojimi právomocami. Predseda mediálneho výboru Čekovský síce predstavil návrh zákona o inej voľbe generálneho riaditeľa a Rady RTVS, ale zatiaľ s ním nie som úplne oboznámený.

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Foto: RTVS
Ľuboš Machaj Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Ako vyzerajú politické rokovania v tejto turbulentnej dobe? Nešli do úzadia a prioritou je politická stabilita?

Sú turbulentné (úsmev). Ale toto je skôr otázka na poslancov. My sme sa snažili upozorniť na to, aby sa zmena financovania RTVS odložila aspoň o pol roka, hoci meniť tak zásadnú vec, ako je financovanie verejnoprávneho subjektu v polovici roka tiež nie je úplne šťastné. Nová legislatíva ovplyvňuje viacero zákonov, ktoré sa zatiaľ vôbec neriešili. Problémom je aj dvojité financovania zo štátneho rozpočtu – napojenie na rozpočet a zmluva so štátom. Aj toto si budeme musieť ujasniť.

Aká je v tomto procese spolupráca s ministerstvom kultúry?

Musím povedať, že zohralo veľmi dôležitú úlohu. V tomto prípade bolo na našej strane a chcem im za pomoc poďakovať. Pri rokovaniach sa nám podarilo do návrhu zákona dostať aj slovo „najmenej“.

A akej súvislosti?

V návrhu zákona bola uvedená fixná platba 83 miliónov eur, a to by sme mohli naozaj zavrieť. Postačovalo by to len na kúrenie a svietenie, program by zostal úplne eliminovaný.

Suma alebo percento HDP bude v zákone fixne dané, alebo bude zohľadňovať infláciu?

Podľa našej analýzy HDP okrem rokov 2008 a 2009 rástlo, čo znamená, že keby bolo financovanie napojené len na HDP, tak by suma v eurách stúpala. V prípade poklesu HDP by to bol problém.

Prečo vznikol problém financovania RTVS prostredníctvom koncesionárskych poplatkov?

Koncesie boli problém preto, že 18 rokov neboli zvyšované ani o infláciu. Politikom som vysvetľoval, že keby RTVS dostala len náhradu zrušených koncesií pre dôchodcov a ich zníženie znevýhodneným skupinám občanov, a dostala by zohľadnenú infláciu koncesií za posledných 18 rokov, tak RTVS má ročný príjem 171 miliónov eur. To by nám stačilo a boli by sme jasne nezávislí. Avšak toto už je téma, ktorá je podľa mňa politicky mŕtva.

Nemáte pocit, že politici vás ako RTVS „obetovali“, aby bol schválený štátny rozpočet?

Ako obeť by som to nenazval. Boli tak dané podmienky a ja chápem, že politika je umenie kompromisu. Nepripadá mi však adekvátne, aby bola táto nie až taká zásadná vec, akou je zrušenie koncesií, podmienkou schválenia štátneho rozpočtu, ale akceptujem, ako sa politici dohodli. Sme pripravení komunikovať a nastaviť také podmienky, aby boli pre RTVS čo najlepšie.

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Foto: RTVS
Ľuboš Machaj Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #koncesionárske poplatky #ľuboš machaj #financovanie RTVS