Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prichádza seriál, na ktorý neexistovala odvaha ho vytvoriť! Stoja za ním slovenskí tvorcovia

Poznáme detaily vôbec prvého fantasy seriálu, ktorý vzniká na Slovensku a v Čechách pod hlavičkou Voyo Originál.

25.02.2023 06:00
vedma, Antónia Lišková Foto:
Antónia Lišková na prvom zábere zo seriálu Vedma.
debata (4)
iveta, Čítajte aj Predstaviteľku Ivety čaká výzva: Poznáme detaily seriálu, pre ktorý ju Markíza uchmatla Jojke!

Česká Nova zverejnila plány na najbližšie televízne sezóny, keďže mnohé projekty vznikajú pre streamovaciu platformu Voyo, plány sa výrazne týkajú aj Slovenska. Pre najbližšie sezóny Voyo plánuje zásadnú expanziu pôvodného obsahu, v príprave je 46 projektov, v rozsahu 711 epizód, čo predstavuje 619 hodín.

„To, ako rýchlo sa darí dosahovať naše ciele, dokazuje, že naša cesta k používateľom cez prémiový lokálny obsah v kombinácii s najpestrejšou ponukou českých a slovenských filmov či špičkových akvizičných titulov, bola správnou voľbou,“ hovorí Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza a českej skupiny Nova. „Aj tento rok pripravujeme pre predplatiteľov desiatky atraktívnych titulov. Vrátane nových Voyo Originálov s atraktívnym hereckým obsadením, ako sú Ján Koleník, Tomáš Maštalír, Gabriela Marcinková, Antónia Lišková a ďalšie známe mená,“ dodáva.

Pozornosť už teraz na seba púta titul Vedma, za ktorým stojí slovenská producentka Adriana Kronerová. O vzniku prvého fantasy seriál v našich podmienkách sa hovorilo už pomerne dlho, no detaily zostali zahalené rúškom tajomstvo. Až doteraz…

zuzana martináková, ta3, Čítajte rozhovor Čelíme nenávistným atakom. Dali nám 168 hodín na vyhodenie moderátorov, hovorí šéfka spravodajstva ta3
Prvé zábery z viacerých Voyo Originál noviniek.
Gabika Marcinkova a Ivan Franěk na prvom zábere... Foto: TV Markíza
vedma, Gabika Marcinkova, Ivan Franěk Gabika Marcinkova a Ivan Franěk na prvom zábere zo seriálu Vedma.

Scenáristka a autorka projektu Adriana Kronerová strávila nad materiálmi niekoľko rokov, aby vytvorila mýtickú základňu pre nadčasový príbeh Vedmy. Je jednou z najúspešnejších filmových producentiek na Slovensku, za sebou má ako scenáristka aj producentka úspešné seriály ako Milenky alebo vianočný filmový hit Šťastný Nový rok, ale aj druhé pokračovanie rovnomennej snímky. Aj na tých spolupracovala sa synom Jakubom Kronerom, ktorý na seba upozornil už debutom BRATISLAVAfilm, následne potom aj jedným z najnavštevo­vanejších filmov na Slovensku – Love, pričom aktuálne vzniká druhé pokračovanie!

výnimočná nikol, pauhofová, Čítajte aj To, čo videli Slováci, smeruje do USA! Netradičná kriminálka sa dočká americkej verzie

O čom bude Vedma?

Rudolfínska Praha šestnásteho storočia. Filip, podobne ako mnoho ďalších alchymistov tej doby, experimentuje s elixírom večného života. Na rozdiel od ostatných sa mu – aj vďaka mýtickému Golemovi – podarí stať sa v podstate nesmrteľným. So svojimi potomkami Luciou a Tomom tak môžu preplávať stáročiami, živení iba zlom a negatívnou energiou. Aby sa zbavili storočného prekliatia tejto závislosti, túžia po prechode do dimenzií, kde už nikdy nebudú potrebovať fyzické telo.

Jediné, čo na to potrebujú, je dostať sa k prechodovému portálu. Ten je však strážený Vedmou. Nastáva odveký súboj dobra so zlom, svetla s temnotou.

Marián Kotleba Čítajte aj Kotleba spustil na Facebooku masívnu kampaň, míňa najviac zo všetkých politikov

Príbeh minisérie je dejovo zasadený do súčasnosti, napriek tomu oživí legendy starej Prahy vrátane mýtického Golema. „Mýty a legendy sú v príbehu len inšpiráciou na to, aby sme mohli hrať a hľadať ich možnosti, nové významy. Pracovala som s nimi spôsobom: čo keby to bolo inak, išlo mi hlavne o reálny základ pre alternatívne vysvetlenie toho, čo sa v minulosti stalo. Aj toho, čo sa deje teraz a tu,“ povedala Kronerová.

televízia, sledovanie, diaľkový ovládač Čítajte aj Koniec českých televízií? Dôsledky pocíti celé odvetvie, aj samotné slovenské stanice, hovorí odborník

Seriál Vedma je prvým fantasy seriálom, ktorý sa odohráva a vyrába v Česku a na Slovensku. Príbeh kombinuje rôzne teórie o skrytom fungovaní našej reality, kde proti sebe stoja dve strany: sily svetla a temnoty. Nejde tu však iba o boj dobra a zla, ale aj o kontrolu fungovania našej reality a dopad tohoto boja na životy obyčajných ľudí. Seriál pripravuje Inout Studio podľa scenára Adriany Kronerovej v réžii Jakuba Kronera.

Action Čítajte aj Lacný obchodný reťazec otvorí už druhú predajňu na Slovensku. Len týždeň po otvorení prvej

V úlohe Vedmy sa predstaví Adriana Lišková, ktorú diváci poznajú zo seriálu Milenky alebo z filmov Šťastný nový rok, v úlohe negatívnej postavy Zla sa predstaví Gabika Marcinková, ďalej diváci uvidia syna Ivana Trojana, Jaroslava Dušeka, Vicu Kerekes, Dagmar Havlovú, v menšej úlohe Dušana Cinkotu, a tiež viacero zahraničných hercov.

Seriál by sa mohol dočkať svojej premiéry na Voyo ešte tento rok. Oficiálny dátum však nie je stanovený.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #Voyo #seriál Vedma