Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Koniec českých televízií? Dôsledky pocíti celé odvetvie, aj samotné slovenské stanice, hovorí odborník

Prezident APKT sa obáva, že operátori napokon budú musieť české televízie vypnúť.

23.02.2023 12:00
televízia, sledovanie, diaľkový ovládač Foto:
Ilustračné foto.
debata (21)

Zákazníkov Orangeu v pondelok prekvapilo vypnutie viacerých obľúbených českých televízií v programovej ponuke. Zrušenie sa dotklo menších staníc zo skupiny Prima – Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima Love, Prima Star, ale aj o ČT Šport, ČT D/Art či spravodajská CNN Prima News. Spoločnosť o tomto kroku zákazníkov vopred neinformovala.

klamstvo, maštalír, horváthová, Čítajte aj Televízne prekvapenie roka: Druhá šanca zosadená z trónu, toto je nový najlepší seriál Markízy

Podľa vyjadrenia Orangeu bola podnetom výzva komerčných televízií JOJ a Markíza, ktorá sa týkala vysielacích práv na niektoré programy českých televízií vysielaných na Slovensku. Komerčné televízie svoju požiadavku opierajú o argument s nevysporiadanými vysielacími právami pre Slovensko. Netýka sa to už veľkých českých televízií Nova a Prima, ktoré na Slovensku šíria svoj obsah cez kanály Prima Plus, Nova International, na ktorých však slovenský divák nevidí rovnaký všetok prémiový obsah ich materských staníc, ale len ten, na ktorý majú vysporiadané práva pre našu krajinu. V hre zostávajú ešte hlavné stanice českej verejnoprávnej televízie ČT, ktorá seriály a filmy, podobne ako slovenská RTVS, neprerušuje reklamou.

RTVS logo Čítajte aj Koniec koncesionárskych poplatkov: RTVS upozorňuje na povinnosti

Výzvu dostali všetci operátori na Slovensku. UPC zatiaľ vo svojej ponuky české stanice ponecháva, rovnaké stanovisko zaujal aj operátor O2. Telekom uviedol, že o požiadavke s vysielateľmi rokujú. Skylink nemá české stanice TV Prima vo svojej slovenskej televíznej ponuke, no požiadavku o zablokovaní programov vysielaných na televíznych platformách niekým iným, než samotným vysielateľom programu, považuje za zvláštnu.

televízia, sledovanie Čítajte viac Vymiznú české stanice úplne zo Slovenska? Poznáme odpovede ďalších televíznych operátorov

Operátori sú znepokojení

Prezident Asociácie prevádzkovateľov káblových telekomunikácií (APKT) Robert Ťavoda upozorňuje, že televízie Markíza a JOJ majú rôzne požiadavky na vypínanie programov podľa vlastníctva práv k jednotlivým reláciám. „Spoločne majú záujem na vypnutí programov skupiny Prima (5 kanálov), TV JOJ navyše aj ČT1, ČT2, ČT SPORT a ČT D/art, programy skupiny TV Barandov (3 programy). Väčší počet programov od TV JOJ súvisí s jej vlastným programovým portfóliom skupiny, ktoré je širšie, ako v prípade skupiny Markíza. Podľa požiadaviek televízie JOJ, treba vypnúť požadované relácie podľa harmonogramu vypínania začínajúceho 20.2.2023. S TV Markíza pokračujú rokovania o prípadnom postupe,“ objasňuje situáciu Ťavoda s tým, že TV JOJ neoslovila asociáciu, len zasiela operátorom zoznam staníc a časy programov, ktoré treba vypínať.

Braňo Mišík Čítajte rozhovor Režisér seriálu Klamstvo: Naša verzia má úplne inú atmosféru ako britská predloha. Je emočne vyhrotenejšia

Obáva sa však, že operátori napokon budú musieť pristúpiť na požiadavky komerčných televízií. „Musím povedať, že operátori sú značne znepokojení postojom našich komerčných televízií k vysielaniu českých TV programov na Slovensku. Aj keď ich správanie je pochopiteľné vzhľadom k ich autorským právam, obávam sa, že ich tlak bude mať dôsledky pre celé odvetvie a aj samotné slovenské televízie. Pôvodná iniciatíva televízií smerovala k vypínaniu jednotlivých relácií, čo je neprijateľné z pohľadu udelených licencií operátorov retransmisie. Jediným dôsledkom je, že operátori budú musieť vypnúť vysielanie celého programu. Obávam sa, že operátorom neostane iné riešenie, ako stanice vypnúť,“ myslí si Ťavoda.

televízia, televízor, ovládač Čítajte aj Prečo musia skončiť české televízie na Slovensku? Markíza hovorí o právach, Jojka strčila hlavu do piesku

Vlastimil Lakatoš zo Slovenskej asociácie pre káblové telekomunikácie (SAKT) potvrdzuje, že táto téma je na stole už niekoľko mesiacov. „Intenzívne v tejto veci komunikujeme s dotknutými vysielateľmi. Aj napriek tomu, že konkrétny operátor vypol niektoré kanály, čo považujeme za jeho svojprávne rozhodnutie, naša komunikácia s vysielateľmi naďalej pokračuje. Veríme, že tieto požiadavky sa dajú riešiť aj spôsobom, aby na konci dňa nebol znechutený divák, ktorí zanevrie na služby lineárnej televízie úplne,“ hovorí Lakatoš.

Klamstvo, Čítajte aj Markíza má nový televízny hit! Klamstvo je jej najúspešnejším seriálom tohto roka

Prima podporuje slovenské televízie

Skupina Prima hovorí, že operátorov dlhodobo vyzýva k zastaveniu neoprávneného šírenia vybraných kanálov skupiny Prima, ktorých vysielanie je určené a licenčne obmedzené pre Českú republiku. „Slovenskí televízni vysielatelia s nami svoje kroky nekonzultujú, ale považujeme za správne a má našu podporu, že si obhajujú svoje práva. Keďže si uvedomujeme obľúbenosť českých televíznych staníc na Slovensku, ešte v roku 2017 sme spustili kanál Prima PLUS, ktorého vysielanie je určené priamo pre územie Slovenskej republiky. Tam sa snažíme prinášať maximum premiérového obsahu vlastnej tvorby skupiny Prima, pri ktorom nám to licenčné podmienky umožňujú. Zároveň pre územie Slovenskej republiky oficiálne šírime aj vysielanie spravodajského kanálu CNN Prima NEWS,“ vysvetľuje Lukáš Kubát, riaditeľ stratégie a distribúcie skupiny Prima. Aktuálne rokujú s operátorom Orange o novom zaradení kanálu CNN Prima NEWS do ich ponuky.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #blokovanie českých televízií