Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Novinka Jojky Tomáš a Diana: Najslabší seriál tejto sezóny, ktorý diváka vráti do roku 1990

Vyzerá to tak, že televízia JOJ zopakuje zaujímavý experiment z minulého roka a aj toto leto sa diváci dočkajú premiérovej pôvodnej tvorby. Ide o nezvyklý ťah proti konkurencii, keďže bývalo zvykom, že počas hlavnej uhorkovej sezóny, televízie prejdú do úsporného módu vzhľadom na fakt, že potenciálne publikum netrávi čas v obývačkách a užíva si letné radovánky a vysielanie drahej seriálovej tvorby nemá ekonomický význam.

25.05.2023 06:00
diana morova tomas mastalir Foto:
Diana Mórová a Tomáš Maštalír si zahrajú milencov v novom seriáli TV JOJ Diana a Tomáš.
debata (4)

Navyše, kto by riskoval malú sledovanosť. Ešte pred rokom to Jojka v lete skúsila s rodinnou úsmevnou minisériou Štastná rybka od tvorcov Prázdnin. A vyplatilo sa. Rekordné čísla rozhodne nepadali, no seriál prekvapil solídnym výkonom.

televízia, televízor, sledovanie televízie, seriály, filmy, online televízie, online, nelegálne sledovanie, piráti, pirátske sledovanie, Čítajte aj Exodus českých televízií môže nastať veľmi skoro: Hovorí sa už iba o týždňoch

Toto leto dostane preto priestor ďalší seriál. Tentokrát s názvom Tomáš a Diana. Jojka bola túto sezónu pomerne skúpa na počet odvysielaných seriálov. Netají sa tým, že vo veľkom nakrúca viacero formátov, ktoré postupne uvádza do života, túto sezónu väčšinu priestoru si znova uzurpovala Nemocnica s Hranicou a dve minisérie Iveta a Einstein. Aspoň na záver celej televíznej sezóny 2022/2023 sa zoznam rozšíri o netradičný formát, ktorý zachytí krátke scény z partnerského života.

víťaz, hajdu, chýlková Čítajte aj Už to vyzeralo tak, že tento slovenský seriál je prekliaty: Teraz sa konečne dočká premiéry

Novinka Tomáš a Diana mala premiéru v stredu večer, teda v slote, ktorý v máji obsadili Geissenovci na Slovensku a predtým Hranica. Jojka správna zaradila nový seriál do slotu, v ktorom sú diváci zvyknutí, že sa vysiela seriálová tvorba, čoho dôsledkom by malo byť uľahčenie štartu a vybudovanie si potenciálnej diváckej základne. Je pravdou, že konkurencia v stredajšom slote už nie je náročná, keďže sezóna je na konci a postupne sa do programu vkrádajú reprízy. Lenže nový jojkársky seriál môže tvrdo naraziť na vlastné limity.

TV Markíza, logo Čítajte aj Markíza odložila štart novej televízie o rok, poistila si však tri názvy. Ktoré sú to?

Tomáš a Diana je licencovaný seriál vychádzajúci z pôvodného francúzskeho originálu s názvom Un gars, une fille (Chlapec a dievča). Vznikol vo Francúzku ešte v roku 1999, vtedy ho diváci poznali vo forme krátkych 5-minútových epizód. Nakoniec z neho vznikol formát ponúkajúci približne 20-minútové epizódy. Práve takúto podobu má aj slovenská adaptácia, ktorá má 26 častí. Slovensko je 30-tou krajinou, kde sa pôvodný seriál vysiela.

Takto vyzerá nový seriál Tomáš a Diana na Jojke Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Záber z nového seriálu Tomáš a Diana.

Tomáš a Diana, muž a žena, partneri, Maco a Mici, ktorí sa rozhodli ísť spolu životom. Diana je typická žena so svojou spontánnosťou a emotivitou. Všetky svoje myšlienky a pocity dáva hneď najavo, ale ako pre väčšinu žien, ktoré to takto majú, nie je ľahké sa s tým niekedy rýchlo vysporiadať. Tomáš je typický muž so svojou inteligenciou a racionalitou. Vie byť veľmi starostlivý a chce robiť veci dokonale, ale ako pre väčšinu mužov, ktorí to takto majú, nie je ľahké si to hneď priznať. A keďže Tomáš ako muž menej rozumie emóciám, Diana musí ísť až na dreň pocitov, aby boli pochopené a vypočuté. Diana keďže má v sebe aj láskavú naivitu, Tomáš jej častokrát musí veľa vecí vysvetľovať, aby to jasne pochopila. Vzniká množstvo situácií a konfliktov, ktoré pozná a zažil predsa každý.

Zem spieva Čítajte aj RTVS pripravuje na jeseň novinku: Chce nadviazať na úspech Zem spieva, teraz však bude „spievať“ voda

Opäť treba Jojke kvitovať fakt, že sa nebojí experimentovať so seriálovými formátmi. V tomto smere si drží silnú pozíciu lídra. Lenže ako to už býva, niekedy experimentu vyjdú, niekedy nie a niekedy príde doslova výbuch a škody. Tomáš a Diana po prvých dvoch odvysielaných epizódach smerujú k tretej možnosti. Našťastie majú epizódy čosi vyše 20 minút, čo sa javí ako obrovské plus, no už, keď sa epizódy doplazia k polovici, je poznať veľká únava materiálu a zrejme aj prizerajúcich sa divákov.

Pôvodný formát seriálu hovorí jasnou rečou, ide o netradičný počin, ktorý sa vymyká klasicky nakrútenému seriálu. Ide o krátke scénky spojené so skečom, humornou pointou a poukázaním na vybrané životné každodenné vzťahové situácie. To je dnes akýsi trend aj na sociálnych sieťach, keď krátke videá parodujú obyčajný život. A presne tento kratučký formát zaberie skôr na Instagrame ako v hlavnom vysielacom čase.

Sad Janka Kráľa Čítajte aj Sad Janka Kráľa čaká obnova. Bratislava vyhlásila súťaž na jeho zveľadenie a rozvoj

Nedá sa však ubrániť dojmu, že tento seriál nefunguje od samého začiatku. Keď divák pozerá za sebou už niekoľký skeč za sebou, tak je veľmi cítiť, ako sa tlačí na pílu. Tvorcovia si aspoň poistili Tomáša Maštalíra a Dianu Mórovú, ktorí patria k hereckej špičke, no ani seriál s ich menami ich nedovoľuje predviesť veľa z ich umu. Účasť Maštalíra v tomto projekte patrí k jeho najväčším omylom z čias jeho krátkeho účinkovania v markizáckom Búrlivom víne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #televízna sezóna 2022/2023 #seriál Tomáš a Diana