Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Exodus českých televízií môže nastať veľmi skoro: Hovorí sa už iba o týždňoch

Po niekoľkých týždňoch „kľudu“ je opäť na pretrase vypínanie českých televízií na Slovensku. Článok sme aktualizovali o vyjadrenie Markízy.

24.05.2023 11:30 , aktualizované: 18:10
debata (31)

Na Slovensku je vypínanie obľúbených českých televízií háklivou témou. Už pred rokmi sa z nášho trhu stiahli stanice z portfólia televízie Nova, Prima a Česká televízia je aktívna doteraz. Proti nim začali komerční hráči – Markíza a Jojka – bojovať v ostatných mesiacoch. Výsledkom toho bolo februárové vypnutie „malých“ staníc z portfólia Primy operátorom Orange. „Zhasnutie“ prišlo bez predchádzajúceho upozornenia a zákazníkov Orangeu nepríjemne zaskočilo.

heriban, horná dolná, Čítajte aj Zosnulý Heriban v slovenských seriáloch: Nezabudnuteľný Brmbalík, dojímal v Červených páskach a Druhej šanci

Iniciatíva Markízy a Jojky hovorí o vypnutí problematických českých staníc: Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Star, Prima Max, Prima Krimi, ale aj o ČT Šport, ČT Déčko/Art či spravodajskú CNN Prima News. České televízie šíria svoj obsah na Slovensku, podľa nich nelegálne, pretože kupujú práva len pre svoje územie, pričom slovenské televízie vraj prichádzajú o divákov a zisky, keď vysielajú program, ktorý majú o krátky čas prichystaný pre svojich divákov.

víťaz, hajdu, chýlková Čítajte aj Už to vyzeralo tak, že tento slovenský seriál je prekliaty: Teraz sa konečne dočká premiéry

Pôvodné požiadavky hovorili o tom, aby operátori poskytujúci televízne vysielanie blokovali vybrané programy, filmy a seriály, ktoré nemajú vyriešené vysielacie práva na našom území. Na televíznej obrazovke by zostalo svietiť iba oznámenie, že daný program nie je možné vysielať na Slovensku. V praxi to Slováci vidia, napríklad, vo vysielaní Nova International počas športových správ. Vybrané reportáže sú prekryté spomínaným oznamom a dostupný je iba zvuk.

Ako by to vyzeralo v praxi, keby vysielanie českých staníc bolo niekoľkokrát denne prerušované, si asi máloktorý divák vie predstaviť. Tohto názoru bol aj Orange a preto „problematické“ české televízie vypol úplne.

geissenovci, Čítajte aj Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou: Mladé Geissenky konečne dačo pochválili. Ako sa rozlúčili so Slovenskom?

Vyzerá to tak, že slovenskí operátori, ktorí nenasledovali krok Orangeu, nebudú mať inú možnosť ako prispôsobiť sa. Pre slovenských divákov to znamená jediné. O svoje obľúbené české televízia prídu, pričom ich sledovanosť sa pohybuje na úrovni až 12 %. Ako upozorňuje server Lidovky.cz, české televízie mali zmiznúť v týchto dňoch, napokon sa hovorí, že je otázkou najbližších týždňov.

Markíza reaguje: Problém je len v licenčných právach

„V súčasnosti vyhodnocujeme všetky aspekty porušenia našich výhradných vysielacích práv ku konkrétnym programom nadobudnutým pre územie Slovenska. Markíza nikdy nepožiadala slovenských operátorov, aby prestali vysielať akékoľvek české programové služby. Markíza požiadala slovenských operátorov len o to, aby neporušovali jej výhradné licenčné práva k špecifikovaným programom nadobudnutým pre územie Slovenskej republiky. Markíza v tejto veci koná nezávisle a autonómne a v súlade s právnymi predpismi,“ uviedol pre Mediaklik generálny riaditeľ skupiny Markíza Matthias Settele.

Zem spieva Čítajte aj RTVS pripravuje na jeseň novinku: Chce nadviazať na úspech Zem spieva, teraz však bude „spievať“ voda

Kým na Slovensku túto tému politici ignorujú a nevyjadrujú sa k nej, u našich susedov je situácia iná a je vnímaná aj na najvyšších poschodiach politiky. „Vysielanie českých televíznych staníc na Slovensku vnímam ako jeden z prostriedkov pre upevňovanie výnimočných a vo svete jedinečných česko-slovenských vzťahov. Som presvedčený, že je v záujme rozvoja našich vzťahov, aby toto vysielanie bolo zachované,“ povedal minister zahraničia Jan Lipavský (Piráti).

TV Markíza, logo Čítajte aj Markíza odložila štart novej televízie o rok, poistila si však tri názvy. Ktoré sú to?

Tému citlivo vníma aj české ministerstvo zahraničných vecí. „Vďaka tomuto vysielaniu môže mať slovenská verejnosť v reálnom čase prehľad o súčasnom dianí v Česku a o trendoch jeho vývoja. Súčasne sa môže zoznamovať ako s predchádzajúcou, tak aj s aktuálnou českou filmovou tvorbou,“ podotklo ministerstvo.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #TV Markíza #blokovanie českých televízií