Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Markíza odložila štart novej televízie o rok, poistila si však tri názvy. Ktoré sú to?

Zaregistrované názvy naznačujú, aké by mohlo byť zameranie novej televízie.

22.05.2023 06:00
TV Markíza, logo Foto:
Skupina Markíza v súčasnosti prevádzkuje televízie Markíza, Doma, Dajto a Krimi, špeciálne pre český trh je určená stanica Markíza International.
debata (1)

Skupina Markíza plánovala tento rok v lete spustiť novú tematickú televíziu. Riaditeľ Markízy to oficiálne potvrdil len začiatkom marca na stretnutí s vybranými novinármi. Nová stanica mala doplniť portfólio súčasných štyroch – hlavnej televízie Markíza, stanice Doma zameranej na ženské publikum, Dajto na mladších mužov, a Markíze Krimi, ktorá pribudla pred rokom. Okrem toho Markíza prevádzkuje aj Markízu International určenú pre českých divákov.

nikol, Čítajte aj Potvrdené! Američania uvidia hviezdny seriál, ktorý nakrútila aj Markíza

Televízia o pripravovanej televízii neprezradila bližšie detaily, nebolo známe jej zameranie ani názov. Známe bolo len to, že nepôjde o spravodajskú televíziu. „Spravodajský kanál nám momentálne nedáva zmysel, keď sa pozrieme na náklady na jeho personálne obsadenie a techniku,“ uviedol generálny riaditeľ skupiny Markíza Matthias Settele s tým, že rozšírili a posilnili spravodajské formáty, kde to televízii dávalo zmysel.

Trh spravodajských televízií už na Slovensku pokrývajú tri televízie – k dlhoročne etablovanej TA3 sa v uplynulom roku pridala aj RTVS 24 a JOJ 24. Pre Markízu by tak bol otázny profit a pridaná hodnota ďalšej spravodajskej televízie.

Mária Schumerová Čítajte aj Unikátne dobové ateliéry, ktoré u nás nemajú obdobu. Tu sa nakrúca najsledovanejší slovenský seriál

V podobnom duchu sa v nedávnom rozhovore pre Mediaklik vyjadrila aj programová riaditeľka televízií Markíza a Nova Silvia Majeská: „Novú televíziu spustíme, ale zatiaľ sme vo fáze príprav. Preto ešte nebudeme komunikovať niečo konkrétne, na jej štart musí byť vhodný čas.“

white house plumbers, Čítajte aj Máj na HBO Max: Skvelá satirická miniséria z Bieleho domu, ktorú musíte vidieť!

Štart novej televízie sa odkladá o rok

Napokon z plánov na spustenie novej stanice zišlo. Ako Markíza pre Mediaklik exkluzívne potvrdila, nová televízia tento rok spustená nebude. „Na štart novej televízie musí nastať vhodný čas, a keďže súčasné výsledky našich existujúcich staníc Markíza, Doma, Dajto a Markíza Krimi sú výborné, rozhodli sme sa jej uvedenie na trh odložiť na rok 2024,“ uviedol Lukáš Kočišek, PR manažér televízie Markíza.

WhatsApp Čítajte aj WhatsApp posilnil súkromie vašich konverzácií. Pred zvedavcami si ich budete môcť zamknúť

Tri nové názvy televízie

Napriek odloženiu spustenia pokračuje televízia v prípravách a na Úrade priemyselného vlastníctva SR si 27. apríla zaregistrovala ochranné známky na tri názvy, z ktorých sa dá usudzovať, akým smerom sa uberajú jej plány pri novej televízii.

Prvým registrovaným názvom je Markíza Film. Stanicu zameranú na filmovú ponuku prevádzkuje aj skupina JOJ pod názvom JOJ Cinema, ktorá vysiela od roku 2015 filmy v českom jazyku bez prerušovania reklamou. Česká skupina Nova, ktorá má rovnakého majiteľa ako skupina Markíza, má v ponuke už od roku 2007 filmový kanál Nova Cinema.

spider-man, spiderman, tom holland, zendaya, Čítajte aj HBO Max si poistila výhodu pred konkurenciou! Tieto hity uvidíte iba tu

Druhým názvom je Markíza Klasik, ktorý evokuje zameranie na reprízy staršej aj novšej pôvodnej tvorby televízie. Obdobnú stanicu má v ponuke Nova pod názvom Nova Gold, kde uvádza archív svojej pôvodnej tvorby a zahraničné krimi seriály. Stanicu s archívnou tvorbou ponúkala divákom aj RTVS na programovom okruhu Trojka, na konci novembra minulého roka ju však po troch rokoch zrušila.

Tretiu ochrannú známku si televízia zaregistrovala na názov Markíza Fun. Česká Nova má v portfóliu stanicu s názvom Nova Fun, ktorá je zameraná na zábavu pre mladšiu vekovú skupinu. Uvádza na nej seriály ako Priatelia, Zlaté sedemdesiate, Teóriu veľkého tresku, Dva a pol chlapa a podobne, ktoré skupina Markíza v súčasnosti uvádza na svojej stanici Dajto.

druhá šanca, Čítajte aj Maštalíra opäť vystrieda Koleník. Markíza vracia do vysielania seriálový megahit

Markíza má vo svojej ponuke okrem pôvodných seriálov aj široké portfólio reality šou, s ktorými cieli najmä na mladšiu cieľovú skupinu. Medzi divácky najúspešnejšie sa radia Farma, Extrémne premeny a tohtoročná novinka Na nože, v ponuke má aj Svadbu na prvý pohľad či Utajeného šéfa. Primárne pre streamovaciu platformu Voyo sú určené Love Island a Survivor, úspešnejšia ako v lineárnom vysielaní je na Voyo aj tohtoročná novinka Ruža pre nevestu.

„Naše primárne rozhodnutie je orientované podľa dopytu od inzerentov, lebo to je to, čo nás živí. Denne analyzujeme a vyhodnocujeme, čo a ako diváci sledujú. Situáciu na trhu máme zmapovanú a vieme, aké kroky máme spraviť. Musia však dávať aj ekonomický zmysel,“ vysvetlila v nedávnom rozhovore Majeská.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #televízna sezóna 2023/2024