Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Sad Janka Kráľa čaká obnova. Bratislava vyhlásila súťaž na jeho zveľadenie a rozvoj

Budúcu koncepciu bratislavského parku má priniesť nová štúdia.

23.05.2023 06:00
Sad Janka Kráľa Foto:
Sada Janka Kráľa ľudia vyhľadávajú kvôli zeleni a oddychu.
debata (1)

Sad Janka Kráľa je obľúbeným oddychovým miestom v Bratislave. Spolu so susediacim Tyršovým nábrežím ho denne navštívia stovky ľudí, ktorí majú odtiaľto panoramatický výhľad na hrad či historické centrum. Založený bol okolo roku 1775 a je najstarším európskym parkom. Zaradený je do zoznamu národných kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky.

TV Markíza, logo Čítajte aj Markíza odložila štart novej televízie o rok, poistila si však tri názvy. Ktoré sú to?

Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) chce park s rozlohou takmer 40 hektárov ďalej zveľaďovať. Hľadá tím odborníkov, s ktorým dotvorí rozvoj Sadu Janka Kráľa a Tyršovho nábrežia. Vyhlásil súťaž na zhotoviteľa štúdie, ktorá prinesie víziu, ako sa má v dotyku s centrom mesta toto územie rozvíjať z hľadiska adaptácie na klimatickú krízu, bezbariérovosti či lepšieho zapojenia rieky Dunaj do života ľudí. Prihlásiť sa do nej je možné do 2. júna, výsledky by mali byť známe v polovici júna.

McDonald’s Čítajte aj Prestávka pri cestovaní autom, ktorú by si vybral váš pes. Na odpočívadle pri diaľnici sa môže vybehať

„Našou snahou je podchytiť a správne nasmerovať rozvoj parku do ďalších desaťročí. Súťaž má naštartovať systematickú obnovu tejto celoslovensky významnej lokality, aby na seba racionálne nadväzovali dielčie rekonštrukcie, ako napríklad výmena povrchov chodníkov, osvetlenia či mobiliáru, ale aj nová výsadba zelene. V súťaži preto hľadáme čo najlepšieho partnera pre vypracovanie štúdie,“ uviedol riaditeľ sekcie súťaží z MIB Marek Harčarík.

Sad Janka Kráľa Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Veža kostola v Sade Janka Kráľa.

Navrhované zásahy by mali obnoviť zeleň i doplniť funkcie pre návštevníkov, nemali by však zmeniť charakter územia. Zároveň majú rešpektovať historickú hodnotu parku a zohľadniť aj odlišnú funkciu jednotlivých častí parku. Kým Tyršovo nábrežie ožíva podujatiami, centrálna časť parku slúži skôr na oddych.

OBI-WAN KENOBI Čítajte aj Táto správa zaskočila: Všetci čakali na pokračovanie tohto seriálu. Nová séria nebude

Hlavné mesto v poslednom období v parku vykonalo viacero menších či väčších zásahov. Pribudlo napríklad nové osvetlenie, lavičky či odpadkové koše, pri Moste SNP i na Tyršovom nábreží pribudlo „cvičko“, komplexne zrekonštruované sú podzemné verejné toalety.

Upravené je tiež okolie Pamätníka obetiam extrémizmu na Tyršovom nábreží, ktorý pripomína aj vraždu študenta Daniela Tupého. Uplynulý rok sa jeho okolie zrevitalizovalo, neupravené asfaltové plochy sa nahradili zelenými plochami s osvetlením a mobiliárom. Pamätník opätovne získal pietny charakter, ktorý mu chýbal.

Pamätník obetiam extrémizmu po revitalizácii. Foto: MIB
Pamätník obetiam extrémizmu Pamätník obetiam extrémizmu po revitalizácii.
nikol, Čítajte aj Potvrdené! Američania uvidia hviezdny seriál, ktorý nakrútila aj Markíza

Napredujú aj práce na novom skateparku pod Mostom SNP.

Pod mostom SNP pribudne skatepark. Foto: JTRE
Skatepark Pod mostom SNP pribudne skatepark.

Začalo sa taktiež s obnovou objektu, ktorý sa v minulosti preslávil ako nočný klub a posledné roky nebol vôbec využívaný. Tento rok tam má vzniknúť cenovo dostupné bistro s bezbariérovými verejnými toaletami.

Bývalý nočný klub sa čoskoro zmení na príjemnú... Foto: MIB
Sad Janka Kráľa, gastroprevádzka Bývalý nočný klub sa čoskoro zmení na príjemnú gastroprevádzku.

Na pravom brehu Dunaja je medzi Starým mostom a mostom Apollo dlhodobo plánovaný aj projekt Nové Lido. Jeho koncepcia je založená na piatich verejných priestoroch, ktoré vytvoria funkčný celok. Developer J&T Real Estate ho plánuje dokončiť do roku 2030.

Projekt Nové Lido Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Sad Janka Kráľa #developerský projekt