Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

5 najväčších zmien RTVS: Telerozhlas v dnešnej podobe končí, čaká ho zmena názvu aj nový riaditeľ

RTVS v dnešnej podobe prestane existovať. Aké najväčšie zmeny inštitúciu čakajú?

14.03.2024 00:00
debata (11)
Ľ. Machaj: Ide o to, aby sa verejnoprávne médiá dostali pod oveľa silnejšiu politickú moc
Video
Zdroj: TASR/Daniel Veselský

Ministerstvo kultúry predložilo v pondelok, 11.marca 2024, do skráteného medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o verejnoprávnej televízii a rozhlase. Navrhuje v ňom účinnosť dňom vyhlásenia.

„Navrhovaný zákon a úprava procesov reaguje predovšetkým na podnety verejnosti, odborníkov, zástupcov výkonných umelcov, producentov, zástupcov novinárskej obce, vedeckých a vzdelávacích inštitúcií, funkcionárov štátnej správy a územnej samosprávy, ako aj zástupcov mimovládneho sektora,“ uvádza rezort kultúry v dôvodovej správe.

generalny riaditel RTVS Lubos Machaj 1 Čítajte viac RTVS verzus vládna koalícia: Telerozhlas je znepokojený. Ide o ovládnutie a podriadenie sa politikom

Nový zákon zruší aktuálne platný zákon o Rozhlase a televízii Slovenska. RTVS, ktorá vznikla 1. januára 2011 spojením Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu, tak v dnešnej podobe prestane existovať.

Aké najväčšie zmeny inštitúciu čakajú?

1. Zmena názvu

Súčasná inštitúcia Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) by sa nebude formálne deliť, zmení sa však jej názov na Slovenská televízia a rozhlas. Nová skratka tak bude STaR.

„Navrhovaná právna úprava neprináša formálne rozdelenie RTVS, vytvára však podmienky pre samostatný rozvoj Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu,“ píše ministerstvo kultúry v dôvodovej správe k predkladanému návrhu zákona.

Zrušením RTVS a založením novej organizácie vo funkcii skončí súčasný generálny riaditeľ Ľuboš Machaj a spolu s ním všetci členovia Rady RTVS.

Ľuboš Machaj Čítajte viac Reakcia riaditeľa RTVS: Zákon má jasný cieľ, zmocniť sa nezávislého verejnoprávneho média a podriadiť ho vládnej moci

2. Voľba generálneho riaditeľa

Generálneho riaditeľa má po novom voliť a odvolávať sedemčlenná Rada STaR, a to aj bez udania dôvodu. Zložená bude z troch nominantov ministra kultúry a štyroch nominantov zvolených v parlamente. Podľa rezortu kultúry by malo ísť o odborníkov v oblasti vysielania, ekonómie, práva alebo informačných technológií.

Doposiaľ volil, prípadne odvolával, generálneho riaditeľa RTVS parlament. Súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja zvolilo 89 poslancov zo 122 prítomných v druhom kole volieb. Jeho protikandidáta Jaroslava Rezníka podporilo 29 poslancov. Päťročné funkčné obdobie začalo Machajovi plynúť 2. augusta 2022.

Riaditelia RTVS:

  • Miloslava Zemková 1.1.2011 – 26.6.2012
  • Václav Mika 1.8. 2012 – 1.8.2017
  • Jaroslav Rezník 2.8.2017 – 1.8.2022
  • Ľuboš Machaj 2.8.2022 –

Mzda generálneho riaditeľa je v návrhu zákona pevne stanovená ako štvornásobok priemernej mzdy. Riaditeľ pre televízne vysielanie a riaditeľ pre rozhlasové vysielanie majú navrhnutú mzdu v polovičnej výške generálneho riaditeľa.

3. Rada STaR

Nová Rada Slovenskej televízie a rozhlasu preberie kompetencie súčasnej Rady RTVS pri dohliadaní na dodržiavanie zákona, hospodárení inštitúcie a schvaľovaní návrhu rozpočtu. Bude tiež schvaľovať zmluvy nad 1,5 milióna eur alebo riešiť sťažnosti. Pribudnú jej aj už spomenuté kompetencie voliť a odvolávať generálneho riaditeľa.

Rada bude mať 7 členov, ich funkčné obdobie bude päť rokov. Zložená bude z troch nominantov ministra kultúry – dvoch menuje bez návrhu a jedného na návrh ministra financií, a štyroch nominantov zvolených v parlamente nadpolovičnou väčšinou prítomných poslancov.

Súčasná Rada RTVS má 9 členov, ktorých volil parlament. Kandidátov na členov rady navrhoval parlamentný výbor pre kultúru a médiá.

Andrej Danko Čítajte aj Danko plánuje nový mediálny úrad. Chce narobiť poriadky s novinármi

4. Programová rada

Zákon zavádza úplne nový orgán – 11-člennú programovú radu. „Programová rada bude dôsledne plniť úlohu spolutvorcu a kontrolného orgánu programov vysielaných vo verejnom záujme,“ uvádza rezort kultúry v dôvodovej správe.

Deväť členov rady bude voliť parlament, dvoch by si mali vyberať spomedzi seba zamestnanci telerozhlasu, jedného za televíziu, druhého za rozhlas. Funkčné obdobie členov rady bude päťročné a odmena je stanovená vo výške polovice priemernej mzdy. Zasadať má štyrikrát do roka.

„Mnohé podnety laickej aj odbornej verejnosti žiadajú bezodkladne zlepšiť súčasný nedobrý stav plnenia základných funkcií verejnej služby a žiadajú, aby sa verejnoprávna inštitúcia opätovne priblížila k vyššej objektívnosti vysielania, najmä v oblasti spravodajstva a publicistiky,“ tvrdí ministerstvo kultúry v dôvodovej správe s tým, že spravodajstvo sa stalo príveskom ideologického a politického ťaženia súkromných médií pôsobiacich na slovenskom mediálnom trhu.

Generálny riaditeľ Ľuboš Machaj nesúhlasí a tvrdí, že koalícia sa nesnaží vyriešiť problémy na základe faktov, ale len na základe domnienok, keďže RTVS stále poskytuje nestranné a vyvážené informácie. Navrhovanú programovú radu považuje za výslovne politický orgán. „Pripomína mi to časy komunizmu a cenzorov,“ poznamenal.

Tomáš Taraba Čítajte viac Taraba: RTVS je paródiou vyváženosti a objektívnosti, problémom je aj ružové logo. Opozícia zvoláva protest

5. Zmluva so štátom

Návrh zákona upravuje aj hospodárenie a financovanie Slovenskej televízie a rozhlasu a opätovne zavádza inštitút zmluvy so štátom. K nárokovateľnému príspevku zo štátneho rozpočtu vo výške najmenej 0,12 % z hodnoty HDP pribudne na základe obnovenej zmluvy so štátom ďalší príspevok vo výške najmenej 0,02 % z hodnoty HDP na programy vo verejnom záujme alebo vysielanie v zahraničí. Návrh zákona určuje aj ďalšie možnosti príjmov vrátane príjmov z reklamy na webe.

Nová inštitúcia ako právny nástupca prevezme financie, majetok a záväzky RTVS, v tomto roku sa bude riadiť už schváleným rozpočtom RTVS. Naďalej zostáva povinnosť prevádzkovať najmenej dva televízne a najmenej štyri rozhlasové okruhy.

RTVS logo Čítajte viac Ako ďalej, RTVS? Telerozhlas odvysiela špeciálnu diskusiu o návrhu zákona ministerstva kultúry

Zákon je už v skrátenom pripomienkovom konaní, ktoré trvá len pár dní do 19. marca. Účinnosť nadobudne po schválení parlamentom. Poslanci by sa mali návrhom zákona zaoberať už v apríli. Premiér Robert Fico by chcel mať otázku telerozhlasu vyriešenú do leta.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #situácia v RTVS