Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Danko plánuje nový mediálny úrad. Chce narobiť poriadky s novinármi

Nový mediálny úrad vraj od nás vyžaduje EÚ.

13.03.2024 09:21
Andrej Danko Foto: ,
Podpredseda NR SR za SNS Andrej Danko počas rokovania parlamentu, 25. január 2024
debata (71)

Nová vláda už niekoľko mesiacov avizuje zmeny, ktoré ovplyvnia médiá. Táto snaha vyvrcholila avizovanou zmenou v RTVS, ktorá by sa po novom mala volať STaR. To však nie je všetko – po novom by mal do fungovania verejnoprávnej televízie a rádia vo väčšej miere zasahovať štát.

V debate Startitup sa moderátor rozprával s Andrejom Dankom, ktorý tam avizoval aj nový mediálny úrad. Danko tvrdí, že tento úrad od Slovenska vyžaduje Európska únia a chrániť by mal najmä ľudí, ktorí sú dnes podľa Danka nepravdivo osočovaní médiami. Takéto úrady, na ktoré sa môžu sťažovatelia obrátiť, dnes už existujú. Predseda SNS avizoval, že ich plánujú rozpustiť.

Ľuboš Machaj Čítajte viac Reakcia riaditeľa RTVS: Zákon má jasný cieľ, zmocniť sa nezávislého verejnoprávneho média a podriadiť ho vládnej moci

„Mimochodom, o tom budete počuť. Slovensko bude mať nový mediálny úrad, dôjde k zrušeniu príslušných rád. Tento mediálny úrad od nás vyžaduje smernica EÚ a tento úrad bude komunikovať aj s príslušnými inými médiami v rámci noriem. Také, aké platia vo Francúzsku a Bruseli,“ povedal Danko pre Startitup.

„Vy si myslíte, že nemáte povinnosť objektívnosti? Od nás vyžaduje Európska únia vybudovanie nového úradu. Ten nový úrad vznikne a chceme, ak médiá niečo napíšu, aby mali na to argumenty, fakty,“ doplnil.

Podľa neho nejde o snahu zastrašiť novinárov. "Určite vás nikto nechce zastrašovať. Ale je to svätá pravda, že niektoré médiá robia politiku. A ak to má byť vyvážené, a to je jedno, či v alternatívnych médiách, či reálnych, aj redaktor v niektorom momente musí niesť zodpovednosť. Nemôže si veci vymýšľať a musí mať podložené fakty,“ tvrdí. Nový úrad by mal mať podľa Danka kompetenciu komunikovať zo zástupcami sociálnych sietí, napríklad s Facebookom.

Snaha o politizáciu?

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase je nástrojom spolitizovania verejnoprávneho priestoru. V reakcii na predložený návrh Ministerstva kultúry (MK) SR to v utorok povedal súčasný generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Myslí si zároveň, že na predloženej verzii nie je v koalícii absolútna zhoda.

„Návrh je politickým zásahom, ktorý spôsobí, že sa verejnoprávne médium dostane pod silný politický tlak,“ uviedol Machaj. „Tento spôsob je vyslovene uzurpátorský,“ dodal. Za výslovne politický orgán považuje navrhovanú programovú radu, ktorej väčšinu členov má voliť parlament. „Pripomína mi to časy komunizmu a cenzorov,“ poznamenal.

20 dní v Mariupole Čítajte viac Oscarový film môže teraz každý vidieť zadarmo: Sú v ňom však zábery, ktoré nezvládne pozerať každý

Ministerstvo kultúry (MK) SR predložilo v pondelok (11. 3.) do skráteného medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Súčasná inštitúcia by sa nemala rozdeliť, navrhuje sa však viacero zmien. Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko