Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bývalý programový riaditeľ RTVS Ťapák opäť konšpiruje: Európa je farizejská a zlé Rusko napadlo "mierumilovnú" Ukrajinu

Je vyše čosi troch týždňov do parlamentných volieb, o ktorých sa hovorí ako zlomových pre ďalší vývoj Slovenska. Akou cestou sa vydá krajina?

14.09.2023 06:00
marek ťapák, ťapák, Foto: ,
Marek Ťapák na snímke z obdobia, keď bol programový riaditeľ RTVS.
debata

Spoločnosť je názorovo rozorvaná, politické spektrum ešte viac burcuje so svojou kampaňou na emočne vyhrotených potenciálnych voličov. Spoločnosť má za sebou mimoriadne náročné roky, pandémiu, vojnu na Ukrajine, zdražovanie a politickú garnitúru, ktorá zlyhala na ekonomickej, legislatívnej, ale aj po ľudskej stránke. Kampaň politikov sa sústredila na medvede, migrantov, vzájomné prvoplánové osočovanie a najnovšie aj bitku na mítingu. Slovník sa natoľko zvulgarizoval, že sa invektívy stali bežnou súčasťou politického žargónu.

auto, autá, emisie, doprava, zápcha Čítajte aj Dostali ste takúto SMS? Je to podvod, varuje Polícia SR. Podvodníci chcú vylákať peniaze od vodičov

Kým na Ukrajine prebieha vojna s reálnymi zbraňami, bojuje aj zvyšok Európy. A Slovensko sa zjavne stalo prvou obeťou hybridnej vojny na internete. Podľa prieskumov sú Slováci najviac náchylní veriť hoaxom v rámci celého sveta. A podľa toho vyzerá aj predvolebná kampaň, ale tiež bežné fungovanie politikov. Bojuje sa prvoplánovými sloganmi bez väčšej hĺbky s cieľom vyvolať najnižšie emočné pudy a získať si pozornosť a potenciálny hlas v urne.

matovič, kaliňák Čítajte aj Aká krajina, také politické dno: Bitka Matoviča a Kaliňáka rozbila slovenský internet

O to viac je potrebné vytvoriť priestor pre neutralitu v mediálnom priestore. Symbolom by mala byť práve verejnoprávna RTVS. Jej súčasťou by mali byť osobnosti, ktoré nevyvolávajú protichodné reakcie, vystupujú konzistentne a neprezentujú svoje svetonázory. Je to naozaj tak? Darí sa RTVS udržať si imidž neutrality? O slovo sa prihlásil opäť kontroverzne vnímaný bývalý programový riaditeľ Marek Ťapák, ktorý je v súčasnosti staničným hlasom vybraných okruhov RTVS.

Tvár Infovojny

Už v minulosti dal rozhovor pre Slobodný vysielač, v tom čase tento krok obhájil aj jeho vtedajší šéf Jaroslav Rezník. Po vypuknutí vojny na Ukrajine sa Ťapák stal moderátorom konšpiračnej Infovojny, kde pravidelne prezentuje svoje názory a kritizuje aj samotnú RTVS, na ktorú je externe zmluvne napojený a inkasuje peniaze. Ťapák sa takisto zúčastnil mítingu Smeru, Republiky, na ktorom zazneli svojské názory na ukončenie vojny na Ukrajine.

Ťapák v najnovšom videu, ktoré sa šíri na internete, s utrápeným výrazom filozofuje nad svetovým poriadkom, spoločnosťou, Slovenskom, EÚ, vojnou.

prokurátorka, mauréry, Čítajte aj Slovensko má nový seriálový hit: Jojka ním poriadne podkúrila Markíze a jej premiéram

„Koho je to vina? Stratili sme pud sebazáchovy, stratili sme súcit, nemáme víziu, len prežívame. Stratili sme radosť, získali sme zatvrdnutosť, cynizmus a ohlúpli sme, aj keď máme viac vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Stratili sme schopnosť posudzovať náročné umelecké diela, ale bavíme sa na prostoduchých, vulgárnych narážkach. Stratili sme múdrosť a úctu našich predkov, ale získali sme prehnanú a falošnú korektnosť, ktorá nás doviedla do krachu,“ začína svoj niekoľkominútový monológ.

Následne prechádza na tému vojny na Ukrajine. „Vláda, ktorá bola zvolená z vôle ľudu, tvrdí, že nemá peniaze, no na zbrane peniaze má. Odmietli sme zlú ruskú ropu a teraz ju nakupujeme cez prostredníka za trikrát toľko. Nepodieľali sme sa na kolonizačnej politike v 17. až 19. storočí, ale zo solidarity by sme mali platiť, veď sme partneri EÚ. Čo tam po tom, že nelegálna migrácia zaplavuje Európu a my sme bezmocní, ale korektní. Čo tam po tom, že sankciami trpíme viac ako ten, proti ktorému sú uvalené. Čo tam po tom, že neboli dodržané Minské dohody.“

TV šou Čítajte aj Novinka RTVS u divákov prepadla. Voda spieva skončila na úplnom chvoste víkendovej zábavy

„Čo tam po tom, že Porošenko vykrikoval, ako budú kvičať ukrajinskí obyvatelia ruského pôvodu, čo tam po tom, že pri potlačení týchto separatistov zahynulo 13-tisíc civilistov,“ pokračuje monológ úvahami o tom, ako je právo na strane Ruska a Ukrajina má to, čo si zaslúži, keď zlí Rusi zaútočili na mierumilovnú Ukrajinu.

Marek Ťapák bol programovým riaditeľom RTVS v ére Jaroslava Rezníka. Na pozícii bol dva roky, odišiel v júli 2020 z dôvodu dlhodobých zdravotných problémov, ako vtedy uviedla RTVS. Počas jeho pôsobenia v manažmente RTVS rezonovala najmä kauza inscenácie Nero a Seneca, ktorú uviedla Jednotka RTVS v roku 2019. Ťapák si za réžiu fakturoval 12-tisíc eur prostredníctvom svojej firmy M. T. JAN a RTVS stál tento počin pol milióna eur. Sledovanosť inscenácie však skončila fiaskom. V nedeľnom prime-time si ju pozrelo len 37-tisíc divákov a Jednotka dosiahla podiel na trhu 1,7 percenta. Vyšší podiel mala v čase vysielanie dokonca Dvojka a tiež všetky menšie stanice komerčných televízií.

Portum Towers Čítajte aj Panorámu Bratislavy doplní dvojica štíhlych veží. Vyrastie medzi Euroveou a Sky Parkom

Ťapák však spoluprácu s RTVS neukončil. V lete 2021 podpísal dve lukratívne dlhodobé zmluvy. Prvá vo výške 33-tisíc eur sa týkala Rádia Regina, kde sa stal Ťapák staničným hlasom k zvukovej grafike, zvučkám a jinglom. Druhá zmluva vo výške 12-tisíc eur sa týka televízie, kde sa stal denným upútavkovým hlasom do vysielania. Obidve zmluvy boli uzatvorené od 1.7.2021 do 31.12.2023.

Menšie spolupráce s rozhlasom uzatvoril aj v rokoch 2022 a 2023. Týkali sa scenára a réžie rozhlasových hier. V roku 2023 za réžiu (900 eur) a scenár (450 eur) z cyklu Naša zabudnutá klasika: Štefan Koňarčík – Chrapek a Pán Boh. V roku 2022 za réžiu (1 500 eur) a scenár (900 eur) dramatizácie novely Františka Švantnera Nevesta hôľ.

Vyjadrenie RTVS

„Tak ako sa RTVS už niekoľkokrát vyjadrila, Marek Ťapák nie je zamestnancom RTVS, na základe externej zmluvy platnej do konca tohto roka pôsobí ako upútavkový hlas jedného z rozhlasových okruhov. Nie je kreatívnym tvorcom a nezasahuje do obsahu vysielania. K súkromným aktivitám externých spolupracovníkov sa RTVS nebude vyjadrovať,“ povedala pre Mediaklik Zuzana Vicelová, manažérka marketingovej komunikácie v RTVS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Marek Ťapák #vojna na Ukrajine