Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Je tu nový antihrdina! Avšak film s ním je akčnou, no plytkou jazdou bez emócií

Kým Marvel stále v kinách boduje so svojim MCU snímkami (Marvel Cinematic Universe) a naďalej prináša nových hrdinov, ktorých zapája do už vybudovaného prepojeného superhrdinského vesmíru, DC Comics stále tápe. Za viac ako dekádu sa tvorcom podarilo vytvoriť logické a dobre vyšpekulované prepojenia skrz sólové filmy a následne sa hrdinovia stretávali vo veľkých tímových eventoch.

22.10.2022 06:00
black adam, dwayne johnson, Foto:
Black Adam je nový antihrdina. Zabíja nepriateľov, nedáva nikomu šancu, nechce byť spasiteľom.
debata

Vďaka trpezlivosti a dodržiavaniu dlhodobo pripraveného plánu v súčasnosti sa diváci tešia z filmov, ktoré majú hlavu a pätu, a najmä, publikum má vzťah k daným postavám. Čerešničkou na torte je fakt, že s každým filmom je každému jasné, že udalosti, ktoré sa tam stali, budú základom pre niečo väčšie, čo vzbudzuje prirodzenú zvedavosť.

škola dobra a zla, Čítajte aj Pastva pre oči! Netflix predstavuje nový dychberúci film s hviezdnym obsadením

Potom je tu hlavný konkurent Marvelu – DC Comics. O ňom je zas známe, že dlhoročne trápi vo sfilmovaní svojho univerza. Zdanlivá snaha o prepojenie hrdinov ako Superman, Batman, Wonder Woman alebo Aquaman pravidelne zlyháva. A diváci podrobujú DC tvrdej kritike. To však neznamená, že filmové štúdio Warner Bros. Discovery hádže flintu do žita. Neustále prináša ďalšie filmy a ďalším z nich je Black Adam, ktorý dorazil aj do slovenských kín.

tvoja tvár, tvoja tvár znie povedome, Čítajte aj Po rokoch na výslní zažíva šou Markízy nečakané sklamanie. Vieme už dátum finále!

Black Adam by sa dal charakterizovať ako antihrdina, ktorý sa vymyká všetkým zabehnutým šablónam a charakteristikám. Zároveň pre väčšinového diváka je pomerne neznámym pojmom, keďže DC primárne tlačilo vpred svojich áčkových hrdinov typu Superman. Teraz, keď filmové štúdio je v ďalšej slepej uličke a dlhé roky si nevedelo dať rady s Temným rytierom a Mužom z ocele, druhú Wonder Woman zlynčovali diváci, prišli na rad menej známe tváre.

Takto vyzerá akčný film Black Adam Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Záber z filmu Black Adam.

Black Adam je rozhodne zaujímavou postavou. Nie je tajomstvo, že hlavný predstaviteľ Dwayne Johnson sa dlhé roky na túto úlohu pripravoval a tlačil na sfilmovanie, dal tejto postave zaujímavý rozmer. Základný príbeh siaha 5 000 rokov dozadu, keď vo fiktívnej krajine Khandaq je národ v područí tyrana, ktorý hľadá démonickú silu. Cesta k nej vedie skrz vzácny minerál a z neho vyrobenú korunu.

Black Adam je mimoriadne zaujímavým... Foto: Warner Bros. Discovery
black adam, dwayne johnson, Black Adam je mimoriadne zaujímavým charakterom. Rozhodne nie je tradičným hrdinom, no film by si zaslúžil prepracovanejšie spracovanie.
Voyo Čítajte aj Sú Netflix, HBO Max, Disney+ v ohrození? Voyo atakuje rekordy, predstavuje prevratnú novinku

V súčasnosti je krajina znova v područí novodobých uzurpátorov a znova sa pátra po tejto korune. Pri honbe sa z nadprirodzeného väzenia dostáva Black Adam. Ten rozhodne nemá záujem niekoho zachraňovať, nechce byť klasický hrdina. Všade, kde sa zjaví, nemilosrdne zabíja, avšak ochraňuje vybrané hlavné postavy, ktoré ho vyslobodili a prejavuje voči nim sympatie, čo súvisí s jeho minulosťou a vyvraždením jeho rodiny.

Zajať Black Adama prichádza Spolok spravodlivosti v zložení Dr. Fate, Hawkman, Cyclone, Atom Smasher. Vo filme sa teda bojuje na viacerých frontoch, Black Adam však stíha dávať na frak každému, keďže patrí medzi najsilnejšie charaktery z DC Comics. Film ponúka veľa akčných sekvencií, ktoré veľmi dobre fungujú, vizuálne efekty sú na špičkovej úrovni, niekedy ich je až príliš. Je vidno, že sa tvorcovia stavili na efekty aj pri tých najobyčajnejších veciach a nerobili si príliš starosti s vybudovaním aspoň malých kulís, čo viacerým scénam ubližuje. Navyše scény častokrát ruší pretlak spomalených záberov, potom tieto sekvencie evokujú lacné hudobné videoklipy.

markíza, logo, Čítajte aj Markíza čoskoro spustí náhradu za Oteckov, takúto slovenskú verziu seriálu by ste nečakali

Problémom celého filmu sú samotné postavy. DC Comics to s Black Adamom opäť nezvládlo. Bez žiadneho vysvetlenia priviedlo na strieborné plátna nové postavy, problémom je Spolok spravodlivosti. Znalcom komiksom sú tieto postavy známe, avšak pre masové diváka nie. Razom sú znenazdajky hlavnými hrdinami, divák ich nepozná, nevie odhadnúť ich pohnútky, vykreslenie charakterov.

Neprichádzajú emócie a zaangažovanosť do deja. Následne celý film prestáva fungovať a ťahúňom je Black Adam, ktorý je mimoriadne zaujímavý, aj napriek tomu, že ho hrá hollywoodska prepálená tvár bezduchých akčných filmov. Dwayne Johnson, ktorý pravidelne stvárňuje na slovo skúpe a nahnevane tváriace sa postavy dokázal zvládnuť bez toho Black Adama, aby to bolo trápne.

výnimočná nikol, Čítajte aj Jesenná novinka Markízy došla do cieľa: Prekvapujúce rozhodnutie o budúcnosti

Tento film je ďalšou ukážkou nezvládnutej stratégie vytvorenia logického prepojeného vesmíru. Kompetentní hovoria, že Black Adam odštartoval prvú fázu novej éry filmov, ale takýchto sľubov tu už bolo niekoľko a skončilo to vždy rovnako. Ďalším zlyhaním. Je badať, že Black Adam sa snaží zapadnúť, je tu prepojenie so Shazamom alebo Samovražedným oddielom a v rámci podtitulkovej scény aj s ikonickým Supermanom, no nedá sa zabrániť dojmu, že čosi tu nefunguje.

Režisér Jaume Collet-Serra si bol vedomý limitov a film zaobalil dobre fungujúcimi akčnými scénami, aby sa prehlušili nefungujúce reáliami v príbehu. A to vždy na divákov funguje. Napokon sa odchádza z kina s pocitom, že to bola zbesilá vizuálna akcia, ale veľmi sa ťažko rozpamätáva, čo chcel básnik týmto filmom povedať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Black Adam #DC Comics #Dwayne "The Rock" Johnson #Warner Bros. Discovery