Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Po rokoch na výslní zažíva šou Markízy nečakané sklamanie. Vieme už dátum finále!

Tvoja tvár znie povedome si na konto pripisuje svoj najslabší ročník.

21.10.2022 06:00
tvoja tvár, tvoja tvár znie povedome, Foto:
Tvoja tvár znie povedome
debata (1)
chatári, Čítajte aj Markizácky nový seriál už klope na dvere! Vieme, kedy odštartuje a takto bude vyzerať

Celebritnú šou Tvoja tvár znie povedome uviedla Markíza prvýkrát na obrazovky na jar v roku 2016 a aktuálne vysiela už siedmu sériu. Medzi súťažiacimi sa za tie roky vystriedali mnohé známe tváre, okrem víťazov SuperStar, známych hercov a herečiek zviditeľnila aj moderátorov Viktora Vinczeho, Lenku Vavrinčíkovú či Jasminu Vrbovskú, ale tiež komikov Františka Košarišťana známeho ako Fero Joke, Evu „Evelyn“ Kramerovú alebo Simonu Salátovú. Moderátorom prvých štyroch sérií bol Martin „Pyco“ Rausch, ktorého od piatej série vystriedal Martin Nikodým, ktorý si v štvrtej sérii vyskúšal aj pozíciu súťažiaceho.

Aktuálny siedmy ročník však nenadviazal ani zďaleka na úspechy predchádzajúcich sérií a od začiatku sa trápi s poklesom diváckeho záujmu. Už v septembri čelil nečakanej konkurencii zo strany televízie JOJ, ktorá nasadila svoju talentovú šou na nedeľné večery a od začiatku októbra pribudla aj jesenná ťažisková šou RTVS Pečie celé Slovensko.

výnimočná nikol, Čítajte aj Jesenná novinka Markízy došla do cieľa: Prekvapujúce rozhodnutie o budúcnosti

Hoci výrazný úbytok divákov pocítili všetky tri šou, Tvojej tvári sa ich darí získať najmenej. Od prvej epizódy si drží okolo 320-tisíc divákov, čo znamená voči predchádzajúcej mimoriadne silnej sérii o 200-tisíc nižšiu sledovanosť.

Konkurenčné Česko Slovensko má talent malo v septembri 400-tisíc divákov, v októbri. po príchode Pečie celé Slovensko, ich počet klesol o 30-tisíc. Najúspešnejšou jesennou šou je tak zatiaľ Pečie celé Slovensko, ktoré sleduje okolo 450-tisíc divákov. Aj pre túto šou je však táto sezóna výrazne slabšia, pred rokom mala takmer o 100-tisíc divákov viac.

Tvoja tvár má pred sebou len už posledné ôsme súťažné kolo, potom ju čaká semifinále a v nedeľu 6. novembra finále. Televízia jej bude musieť dopriať dlhšiu pauzu, ako to bolo aj v prípade Let's Dance. Tanečná šou sa vrátila na jar tohto roka až po päťročnej prestávke a stala sa hitom jarnej sezóny. A na budúci rok bude opäť ťažiskovou šou Markízy.

kriminálka kraj, Čítajte aj Kriminálka Kraj o týždeň skončí. Aká bude náhrada? Filmy aj návrat kultovej bláznivej šou

Hviezdny štart prvého ročníka

Tvoja tvár znie povedome je licencovaným formátom španielskej šou s pôvodným názvom „Tu cara me suena“, ktorá bola prvýkrát odvysielaná v roku 2011. Televízia Markíza ju uviedla na jar 2016 s mimoriadnym úspechom. Pri desiatich epizódach šou sedelo v priemere viac ako 700-tisíc divákov, pričom finále sledovalo až 841-tisíc divákov (v univerzálnom publiku 12+).

Ubehlo len pár rokov a pre všetky televízie sú to už čísla snov, ktoré nedokáže dosiahnuť žiadny program. Výnimkou zostávajú len štedrovečerné Tri oriešky pre Popolušku alebo majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji.

Markíza po úspechu prvej série neotáľala a ďalšiu sériu uviedla hneď na jeseň v tom istom roku. Hoci druhá séria už výnimočný úspech prvej nezopakovala, stále patrila s viac ako pol miliónmi divákov k nadštandardne sledovaným programom.

markíza, logo, Čítajte aj Markíza čoskoro spustí náhradu za Oteckov, takúto slovenskú verziu seriálu by ste nečakali

Ďalšie tri série si udržali štandard

Tretiu sériu nasadila Markíza hneď na jar nasledujúceho roka, ale jej sledovanosť klesla v priemere na 450-tisíc divákov a pol miliónovú hranicu už neprekročila ani jedna epizóda. V ďalšom roku dostala šou na jar oddych a štvrtá séria prišla na obrazovky až na jeseň 2018. Jej sledovanosť sa mierne zvýšila na 465-tisíc divákov a finálová epizóda sa opäť dostala nad pol miliónovú hranicu. Rovnaký výkon si udržala aj piata séria, ktorú televízia uviedla o rok neskôr, na jeseň 2019.

Po prestávke prišiel reštart

V roku 2020 mala Tvoja tvár prestávku a vrátila sa až na jar 2021. Šou sa znovu nadýchla a dosiahla najlepšie výkony od mimoriadne úspešnej prvej sezóny. Pri obrazovkách bolo v priemere takmer 540-tisíc divákov, pričom pod pol milióna neklesla ani jedna epizóda.

Pečie  celé Slovensko Čítajte aj Pečie celé Slovensko ovládlo obrazovky, po tretej časti je najsledovanejšou šou jesene

Markíza opäť nezaváhala a hneď po finále priniesla špeciálnu epizódu Tvoja MINI tvár znie povedome, kde boli súťažiacimi deti známych osobností showbiznisu. A jej sledovanosť vystrelila až na 608-tisíc divákov, čo mala naposledy Tvoja tvár pri svojom štarte v roku 2016. Po tomto úspechu uviedla Markíza na jeseň aj samostatnú päťdielnu sériu Tvoja Mini tváre s detskými súťažiacimi, ktorých vybrala v kastingoch, divácky úspech s ňou už ale nemala.

Aktuálny siedmy ročník javí už od prvých častí príznaky únavy formátu, na obrazovky sa tak pravdepodobne vráti až o pár rokov, kedy si možno zopakuje úspešný reštart z roku 2021.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #Tvoja tvár znie povedome