Dajte tomuto seriálu čas a úplne vás pohltí! Začiatok sa javí ako nuda, no potom to príde...

Radovan Vávra | 19.05.2022 07:00
invasion, invázia, Foto:
Seriál Invázia sa vráti aj s druhou sériou.
Ten, kto si predplatil streamovaciu službu Apple TV+ v ostatných mesiacoch, tak určite neoľutoval. Jedna z najmenších online televíznych platforiem to počas minuloročnej jesene poriadne roztočila a priniesla seriálovým fanúšikom skvelé chuťovky. Zarezonovala druhá séria The Morning Show, See, uchvátil jeden z najdrahších seriálov súčasnosti – Foundation, ktorý predstavil svoju prvú sériu a počas neskorej jesene sa objavila ďalšia ambiciózna novinka – Invasion. A opäť sa bolo na čo pozerať, pretože zas a znova nešlo o prvoplánové dielo, ktoré by prinieslo šialenú akciu, bitky s mimozemšťanmi a následne epické víťazstvo ľudstva.

Tvorcovia Invázie to vzali z úplne inej perspektívy a vytvorili veľmi zaujímavé, až intímne dielo, ktoré sa počas viacerých epizód dostalo pod kožu každému, kto sa rozhodol, že „podstúpi boj“ proti nepriateľom z vesmíru. Rôzne formy invázie mimozemšťanov sú jedným z najobľúbenejších žánrov, ktoré sa objavujú v televízií alebo na striebornom plátne. Vždy však má, v podstate, rovnakú formu.

lego masters, Čítajte aj Markíza prekvapuje! Ešte pred letom nasadí do vysielania ďalšiu veľkú šou

Nepozorovane priletia nepriatelia, prichádza frontálny útok (tvorcovia špeciálnych efektov sa vybúria), vyniknú individuálni hrdinovia, ktorí vždy zachránia celý svet a prichádza happyend. Lenže nový seriál Invasion je iný. V tom najlepšom slova zmysle.

geissenovci, Čítajte aj Geissenovci spôsobili ošiaľ: Sledovanosť vystrelila. Uvidia Slováci to, čo u nás nakrútilli?

Prvá epizóda ukazuje posledný deň Zeme, tak ako ju všetci poznáme. Po celom svete sa dejú rôzne udalosti, výpadky elektriny, výpadky družíc, na povrch padajú ich zvyšky a medzi nimi aj dobré skryté neznáme entity, ktoré nie sú spočiatku odhalené. Prirodzene, po celom svete sa začne šíriť panika. Veľmi dobre tvorcovia odprezentovali hypotetickú situáciu, ktorá by otriasla politikou.

oteckovia, Čítajte aj Obrovský zvrat v Markíze: Končí sa jej seriálový pilier, finále môže prísť rýchlo

Veľmoci sa expresne začnú obviňovať zo vzájomných útokov a namieria na seba zbrane. To však obyčajných ľudí nezaujíma. Razom sa im pod rukami začne rozpadať krehká rovnováha, ktorú v súčasnom svete nadobudli. Istoty sa rúcajú a spolu s nimi aj vzorce správania sa. Nastupuje zákon prírody – len silnejší prežije.

westworld, Čítajte aj Bomba! Kým sa objaví nová Hra o tróny, premiéru bude mať tento skvelý seriál

Lenže len pomaličky sa odhaľuje, že človek už nie je na vrchole potravinového reťazca. Desaťdielna prvá séria mapuje týždeň invázie a za tento krátky čas „stihli“ padnúť veľké mestá, civilizácia sa rozsypala a pribúda obetí, pretože tvory, ktoré pristáli na Zemi nielenže zabíjajú všetko, čo im stojí v ceste, ale dali sa hneď aj do práce a začínajú meniť atmosféru planéty. Je jasné, že toto je iba predvoj a niečo obrovské ešte len príde, čo ukazuje posledná časť.

Seriál Invasion je iný, v tom najlepšom slova zmysle. Nejde totiž o žiadnu akčnú prvoplánovú jazdu. Tvorcovia sa rozhodli ukázať koniec svet očami obyčajných ľudí. Ide o medzinárodný pohľad na inváziu.

Jedna zápletka sa odohráva v USA, kde matka s deťmi a neverným manželom sa snaží zachrániť život svojich najmilovanejších a pritom sleduje ako sa zdanlivo dokonalá krajina zrútila v priebehu pár hodín. Ďalší príbeh ukazuje skupinu vojakov v Iraku a ich snahu o prežitie. Tretia zápletka zavedie divákov do Veľkej Británie, predstaví skupinku teenagerov, tí musia bojovať o holý život úplne sami, po nehode autobusu, keď do nich takmer narazili mimozemšťania.

Posledná štvrtá línia je japonská. V nej vystupuje astronautka, ktorá zomiera na vesmírnej stanici a jej utajovaná milenka sa zo Zeme snaží o prvý kontakt nielen s ňou, kým si uvedomí, že to nemá význam, ale najmä s vesmírnou návštevou.

Hoci každý príbeh sa odohráva na inom konci sveta, svojím spôsobom sú prepojené a spolu len spolu začnú dávať postupne zmysel a podčiarkujú neraz veľmi dojemné príbehy. V seriáli vystupujú len neznámi herci, to dodáva dej punc dôveryhodnosti, že ide o obyčajných smrteľníkov. Výnimkou je účasť Sama Neilla, ten si však príliš nezahrala v prvej časti mal len malú úlohu, no bolo to príjemné spestrenie.

Verdikt

Tento seriál je skúškou trpezlivosti, pretože z neho nesála, že ide o prvoplánový áčkový hit. Je však mimoriadne pohlcujúci a s pribúdajúcimi epizódami sa nebudete vedieť odtrhnúť a budete chcieť vedieť, kam sa jednotlivé postavy posunuli v ich príbehoch. Mimozemšťania a dopady invázie sú dôležitou súčasťou, no sú na druhej koľaji, čo je originálne a zaujímavé riešenie. Invázia sa vymyká všetkému, čo doteraz bolo v tomto žánri predstavené.

Netflix Čítajte aj Netflix koná raketovo rýchlo! Lacnejšie predplatné spojené s reklamami chce zaviesť už čoskoro

Je veľká škoda, že sa o ňom málo rozpráva a akosi je skrytý pod nánosom iných veľkých hitov. Je však pravdou, že toto nie je seriál pre každého, môže sa ľahko stať, že sa mnohí budú pri ňom nudiť, pretože prvá polovica séria je skúškou nervov a nedáva žiadne odpovede, pribúdajú len otázky. Čo v konečnom dôsledku nie je zlé, pretože neskôr odpovede začnú prichádzať. Problémom je, že dnes je divák zvyknutý na rýchly sled udalosti a seriál Invázia sa vymyká vo všetkom.

legends of tomorrow, Čítajte aj Bolo načase! Jedna z najväčších seriálových blbostí súčasnosti to má zrátané

Dobrou správou je, že druhá séria je na ceste, vzhľadom na posledné scény prvej série. Ak by Apple TV+ nepokračovala v tomto seriáli a nechala by divákov v neistote, nejeden by zostal poriadne nahnevaný. Nové pokračovanie sľubuje ešte lepšie vystupňované napätie ako prvá séria, pretože na prahu Zeme stojí gigantická mimozemská loď. A to, čo sa dialo v prvej sérii bol len slabý odvar. Ukázalo sa, ako málo stačilo nášmu svetu, aby sa rozpadol. Čo bude robiť, keď sa bude musieť vysporiadať s materskou loďou plnou krvilačných stvorení?

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ