Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

V hre je rekordná pokuta: Vypomstí sa Markíze a Jojke snaha vypnúť české stanice na Slovensku?

Komerčným televíziám sa ich snaha vypnúť české stanice môže poriadne vypomstiť. Vo vzduchu visí masívna pokuta pre Markízu a Jojku.

25.08.2023 06:00
debata (24)
možné je všetko, Čítajte aj Markíza odtajnila plány o novej šou: Bude to niečo veľkolepé plné zvučných mien

Riešenie pre vysielanie českých televízií na Slovensku sa nenašlo ani po pol roku, odkedy je táto téma opäť mimoriadne živá. Naopak, neustále sa objavujú nové skutočnosti, ktoré nedávajú nádej bežným divákom. Viacerí operátori postupne začali konať na vlastnú päsť a nekoordinovane sa postavili k vypnutie vybraných českých staníc.

farma 15, Čítajte aj Súboj generácii na novej Farme bude poriadne vyhrotený: Otrasú hrou títo súťažiaci?

Kým Orange sa vzdal kompletného balíku českých televízií z portfólia skupiny Prima, ostatní sú opatrnejší. V polovici augusta nastal istý posun, keď viacerí operátori vyradili dokumentárnu Primu Zoom zo svojej ponuky. Súvisieť to má s dohodou s Joj Group, ktorá v tento deň spustila vysielanie vlastnej dokumentárnej stanice JOJ Svet. Zákazníci Telekomu však prišli aj o filmovú Primu Max.

Pečie celé Slovensko III Čítajte aj Kedy sa na obrazovky vráti Pečie celé Slovensko? Diváci si musia počkať, najprv bude mať premiéru úplne nová šou RTVS

V minulých týždňoch prekvapil najmä Orange, ktorý svojej konkurencii rozoslal výzvu s predžalobnou výzvou a žiadal okamžité stiahnutie z vysielania české televízie. Hovorí o nekalej konkurenčnej výhode.

Proti akémukoľvek vypnutie zostávajúcich českých televízií je operátor UPC. „Predžalobná výzva je v skutočnosti adresovaná slovenským divákom, ktorým chce tento operátor zjavne zabrániť sledovať české stanice. Vnímame to ako judášsky krok, ktorý smeruje proti všetkým, ktorí vnímajú české stanice ako neodmysliteľnú súčasť svojho každodenného života. V UPC sme odhodlaní naďalej odolávať tlaku na vyradenie českých staníc a urobíme všetko pre to, aby ostali súčasťou televíznej ponuky,“ povedal pre Mediaklik Jaroslav Kolár, hovorca UPC.

Action Zvolen - ilustracna fotka Čítajte aj Action sa z presúva z východu do stredu Slovenska. Ďalšiu predajňu otvorí v Banskobystrickom kraji

Slovenské komerčné televízie snahy o vypnutie českých televízií opierajú o argument, že je problém s vysielacími právami. České televízie šíria svoj obsah na Slovensku, podľa nich, nelegálne, pretože kupujú práva len pre svoje územie, pričom slovenské televízie prichádzajú o divákov a zisky, keď sa vysiela program v českom znení, ktorý majú o krátky čas prichystaný aj slovenské televízie.

Eurovízia, Slovensko Čítajte aj RTVS chce Slovensko vrátiť na Eurovíziu. Naposledy sme sa súťaže zúčastnili pred desiatkou rokov

Markíza s Jojkou však môžu tvrdo naraziť. Už pred niekoľkými mesiacmi sa Protimonopolnému úradu Slovenskej republiky nepozdávalo koordinované konanie oboch televíznych hráčov a plánoval situáciu preveriť. Čo sa zmenilo za šesť mesiacov? Zastaví až hrozba rekordnej pokuty túto iniciatívu?

mama na prenájom, Čítajte aj Markíza potvrdzuje návrat seriálového hitu: Nastanú veľké zvraty, ktoré otrasú celým príbehom

„V uvedenej veci Protimonopolný úrad SR naďalej uskutočňuje prešetrovanie voči dvom podnikateľom. V tejto fáze prešetrovania úrad nezverejňuje podrobnosti o prípade. V prípade preukázania porušenia ustanovení zákona o ochrane hospodárskej súťaže hrozí podnikateľom pokuta do výšky 10 % z ich obratu za predchádzajúce účtovné obdobie,“ znie oficiálne stanovisko úradu pre Mediaklik.

V prípade oboch vysielateľov by išlo o niekoľkomiliónovú pokutu, výsledná suma by patrila medzi rekordné v našich podmienkach. Na tému upozornil portál Živé.sk.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Protimonopolný úrad #TV JOJ #TV Markíza #blokovanie českých televízií