Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS chce Slovensko vrátiť na Eurovíziu. Naposledy sme sa súťaže zúčastnili pred desiatkou rokov

Po rokoch chce mať Slovensko opäť zastúpenie na najväčšej európskej pesničkovej súťaži.

23.08.2023 06:00
Eurovízia, Slovensko Foto:
Slovensko sa naposledy zúčastnilo Eurovízie v roku 2012.
debata (8)

Eurovízia (Eurovision Song Contest) každý rok v máji spája krajiny z celej Európy. Spevácku súťaž organizuje Európska vysielacia únia (EBU) od roku 1956 a diváci z celého sveta hlasujú za svoju obľúbenú pieseň. Každý rok je hostiteľom podujatia jedna krajina. Od roku 2015 sa súťaže zúčastňuje okrem európskych krajín aj Austrália.

streamovacie služby Čítajte aj Netflix, HBO Max, Voyo, Disney+ či SkyShowtime? Ktorú streamovaciu službu si vybrať a koľko to stojí?

Eurovízia sa teší vysokému záujmu divákov vo všetkých krajinách, prináša možnosť zviditeľnenia a interpretom častokrát naštartuje medzinárodnú hudobnú kariéru. Tohtoročnú súťaž sledovalo 162 miliónov televíznych divákov.

Súťaž však nie sú len tri živé prenosy – dve semifinálové kolá a veľkolepé finále. Počas týždňa, kedy vrcholí, sa konajú v hostiteľských krajinách rôzne sprievodné podujatia. Samotné finále sa sleduje z veľkoplošných obrazoviek na námestiach alebo v baroch, ktoré sú zarezervované týždne dopredu.

V roku 2010 na Eurovízii reprezentovala... Foto: Eurovision Song Contest
Kristína, Horehronie V roku 2010 na Eurovízii reprezentovala Slovensko Kristína s piesňou Horehronie.

Slovenská republika sa súťaže zúčastnila sedemkrát, naposledy ešte v roku 2012. RTVS počas uplynulých rokov viackrát uviedla, že hlavným dôvodom neúčasti sú vysoké finančné náklady, na ktoré ako oficiálny slovenský vysielateľ a zároveň organizátor celoštátneho súťažného kola nemá prostriedky.

S novým vedením RTVS a zmenou financovania dochádza k zmene a verejnoprávny vysielateľ zvažuje návrat na najväčšiu európsku súťaž. Budúci rok to však ešte nebude. „Účasť Slovenskej republiky na pesničkovej súťaži Eurovízia sa v súčasnosti rieši. RTVS situáciu vyhodnocuje. Momentálne sa neplánujeme zapojiť do ďalšieho ročníka vo Švédsku. Uvažujeme o účasti RTVS v roku 2025,“ uviedol pre Mediaklik generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Ľuboš Machaj Čítajte rozhovor Riaditeľ RTVS: Mrzí ma, keď som videl na Markíze Dunaj, k vašim službám. Je to téma pre verejnoprávny priestor

Slovensko na Eurovízii

Prvým slovenským reprezentantom na Eurovízii bola v roku 1994 Tublatanka. So skladbou Nekonečná pieseň sa vo finále umiestnila na 19. mieste. V roku 1996 reprezentoval Slovensko Marcel Palonder, ktorý sa s piesňou Kým nás máš umiestnil vo finále na 18. mieste, čo je doposiaľ najlepšie umiestnenie Slovenska. O dva roky sa Eurovízie zúčastnila Katarína Hasprová, ktorá s piesňou Motlitba obsadila 21. miesto.

V roku 2009 Na Eurovízii reprezentovali... Foto: SITA
Nela Pocisková a Kamil Mikulčík V roku 2009 Na Eurovízii reprezentovali Slovensko Kamil Mikulčík a Nela Pocisková s duetom Leť tmou.

Po roku 1998 nasledovala 11-ročná pauza a Slovensko sa na Eurovíziu vrátilo až v roku 2009 s duetom Kamila Mikulčíka a Nely Pociskovej Leť tmou. O rok neskôr sa súťaže zúčastnila Kristína s piesňou Horehronie. Hoci do finále ani jedna skladba nepostúpila, zarezonovali aj vďaka Slovenskej televízii, ktorá vtedy priniesla aj národné kolá. Moderoval ich Martin „Pyco“ Rausch a víťaza vyberala porota spoločne s diváckym hlasovaním.

Slovensko sa Eurovízie zúčastnilo ešte nasledujúce dva roky. V roku 2011 súťažili Twiinsky so skladbou I'm Still Alive a posledným slovenským reprezentantom bol v roku 2012 Max Jasom Mai (Miro Šmajda). S piesňou Don't Close Your Eyes skončil v semifinále na poslednom mieste.

Slovensko sa od zavedenia semifinále v roku 2009 nikdy nekvalifikovalo do veľkého finále. V roku 2012 odstúpilo zo súťaže a odvtedy sa jej nezúčastňuje.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Eurovízia