Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Strata práv na hokejovú extraligu: Rada RTVS viní zo zlyhania Machaja, ten viní hokejový zväz

Strata najvyššej domácej hokejovej súťaže ohrozuje existenciu športovej stanice RTVS.

29.06.2023 06:00
SR Hokej Extraliga 1. kolo Poprad Slovan POX Foto: ,
Vysielacie práva na zápasy slovenskej hokejovej extraligy získala televízia JOJ.
debata (5)

Manažment RTVS zlyhal v komunikácii a negociáciách týkajúcich sa vysielacích práv na slovenskú hokejovú extraligu, ktoré získala televízia JOJ. Na rokovaní Rady RTVS to v utorok 27. júna opätovne skonštatoval jej predseda Igor Gallo.

witcher, zaklínač, henry cavill, Čítajte aj Jeden z najväčších seriálových hitov Netflixu sa vracia: Ako sa rozlúči s hlavnou postavou?

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj s tým nesúhlasí. Mieni, že manažment bol v tejto veci dostatočne aktívny, problém je podľa neho v nezáujme o komunikáciu zo strany Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) a sporu v prípade zmluvného vzťahu medzi zväzom a Asociáciou profesionálnych hokejových klubov (APHK).

televízor, elektro, TV, ovládač Čítajte aj Zostáva pár dní do vypnutia Markízy: Tešíme sa na férovú a transparentnú zmluvu, hovorí UPC

Rada RTVS už na predchádzajúcom rokovaní skonštatovala, že hokejový zväz podľa viacerých právnych analýz porušil legislatívu, odvoláva sa pritom na dvojročnú opciu v zmysle existujúcej zmluvy medzi RTVS a APHK.

Podľa SZĽH sa však RTVS nemôže odvolávať na zmluvu s APHK, keďže asociácia „nedisponuje možnosťou obchodovať televízne práva na vysielanie slovenskej najvyššej hokejovej súťaže v nasledujúcich sezónach, vzhľadom na to, že zo strany SZĽH nedošlo k uplatneniu opcie na ďalšiu spoluprácu s APHK v oblasti marketingových práv“.

koncesionárske poplatky Čítajte aj Koniec koncesionárskych poplatkov sa blíži. Od 1. júla už RTVS platiť nemusíte, doterajší dlh však nezanikne

Gallo: Manažment RTVS podcenil situáciu

Predseda Rady RTVS okrem spochybnenia právnej korektnosti postupu SZĽH viní z odobratia vysielacích práv aj manažment RTVS, ktorý podľa neho dostatočne nevyužil všetky možnosti pri rokovaní so zväzom a ani si dostatočne neuplatňoval právne nároky.

Gallo mieni, že manažment zároveň celú situáciu podcenil. Upozornil, že vedenie sekcie športu o probléme vedelo už na začiatku apríla, no generálny riaditeľ sa o zmene vysielateľa mal dozvedieť na začiatku júna, rovno z tlačovej konferencie hokejového zväzu. „Ako je možné, že vedenie sekcie športu o tomto generálneho riaditeľa neinformovalo,“ pýta sa Gallo.

Hit roka, 1994 Čítajte aj Je dobojované. Hit roka sa rozlúčil s poslednou epizódou, diváckym hitom sa nestal

Machaj: Problém je inde, situácia je zložitá

Šéf RTVS deklaroval, že s vedením športovej sekcie priebežne komunikoval o zložitosti celej situácie, za ťažiskový problém považuje nevyjasnenosť vzťahu medzi SZĽH a APHK. „My do tohto nemôžeme vstupovať, my máme zmluvu s APHK,“ upozornil Machaj.

Na rokovanie Rady RTVS pozvali aj zástupcov SZĽH, no zväz poslal iba písomné stanovisko, v ktorom sa odvoláva na podpísanú zmluvu s televíziou Joj Šport. Pripomenul, že nebráni dohode medzi televíziami.

Hit roka, 1994 Čítajte aj Je dobojované. Hit roka sa rozlúčil s poslednou epizódou, diváckym hitom sa nestal

Hokejový zväz: RTVS chcela len „čerešničku na torte“

Hokejový zväz zároveň požiadal telerozhlas, aby sa zdržal vyjadrení, ktoré poškodzujú nielen samotný zväz, ale aj hokejovú extraligu. Upozornil taktiež, že SZĽH chce dostať na obrazovky aj vysielanie iných súťaží a podujatí organizovaných zväzom, vrátane juniorského a ženského hokeja, o čo však RTVS na rozdiel od JOJ Šport neprejavila záujem.

Gallo oponuje tým, že takúto požiadavku súčasné vedenie RTVS zo strany zväzu nedostalo. „Nie je pravda, ak SZĽH podsúva verejnosti, že RTVS chce len čerešničku na torte,“ zdôraznil. O ďalšom postupe v danej veci diskutovala rada v rámci neverejného režimu.

Planetárium Čítajte aj Planetárium v Bratislave nebude. Aktivisti kritizujú primátora Valla, developer novú dohodu víta

Lukratívne športy získali komerčné televízie

Televízia JOJ by tak v budúcom roku na svojej stanici JOJ Šport priniesla najvýznamnejšie a divácky najatraktívnejšie hokejové súťaže. Od roku 2024 do roku 2028 získala exkluzívne vysielacie práva na majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ktoré boli doposiaľ doménou RTVS, vysiela aj MS v hokeji do 18 a do 20 rokov. A hokejovú kolekciu si doplnila aj domácou Tipos extraligou.

Najväčšie futbalové turnaje má zase pod palcom televízia Markíza. Odvysiela všetky zápasy EURO 2024 a EURO 2028, exkluzívne práva má tiež na všetky zápasy najvyššej domácej futbalovej súťaže Fortuna liga. Na Voyo vysiela okrem iných športov aj najvyššiu českú futbalovú súťaž (Fortuna liga) a najvyššiu českú hokejovú súťaž (Tipsport extraliga).

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Rada RTVS #Tipos extraliga #RTVS Šport