Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zostáva pár dní do vypnutia Markízy: Tešíme sa na férovú a transparentnú zmluvu, hovorí UPC

Zmluva medzi UPC a Markízou sa skončí 30. júna.

26.06.2023 06:00
televízor, elektro, TV, ovládač Foto:
Ilustračné foto.
debata (18)

Vo štvrtok, 22. júna 2023, Markíza oznámila, že od 1. júla 2023 hrozí zákazníkom UPC vypnutie jej televíznych staníc. Dôvodom je vypršanie platnosti zmluvy medzi televíziou a operátorom. UPC by tak stratil právo distribuovať televízne stanice Markízy a 134-tisíc domácností by okrem hlavnej televízie Markíza prišlo aj o menšie stanice Doma a Dajto.

Šaty snov Čítajte aj Svadobné šaty, v ktorých sa dá potápať? Aj také budú hľadať účastníci novej reality šou

Hoci obe strany deklarujú snahu uzavrieť dohodu na nových podmienkach, cez médiá si posielajú tvrdé vyjadrenia. Podľa UPC ide zo strany Markízy o bezprecedentný nátlak, televízia odmieta, že by neúmerne navyšovala poplatky za svoje stanice. Tvrdí, že ponúka transparentné a férové podmienky všetkým operátorom na trhu bez rozdielu a z viac ako 120 prevádzko­vateľov na trhu je UPC jediným, ktorý neprijal ponuku.

Operátor oponuje, že televízia zatiaľ neakceptovala žiadnu z jeho pripomienok. „Prijatie požiadavky Markízy o 35 % medziročné zvýšenie platieb za jej stanice by znamenalo výrazné zvýšenie cien pre zákazníkov, čomu sa snažíme zabrániť,“ konštatuje hovorca UPC Jaroslav Kolár.

OBI-WAN KENOBI Čítajte aj Táto správa zaskočila: Všetci čakali na pokračovanie tohto seriálu. Nová séria nebude

Tvrdenia o zvýšení ceny o 35 % považuje Markíza za nepravdivé. „UPC účtuje za TV balíček od 8,90 až po 40 €, pričom Markíza následne dostáva za šírenie jej kanálov sumu nižšiu než jedno euro, a to aj napriek tomu, že jej kanály prinášajú operátorovi približne štvrtinu zákazníkov,“ hovorí generálny riaditeľ skupiny Markíza Matthias Settele s tým, že transparentné a férové podmienky ponúkajú všetkým operátorom na trhu bez rozdielu.

UPC potvrdzuje, že s Markízou bude aj naďalej rokovať. „Vítame mediálnu snahu TV Markíza o uzavretie zmluvy s našou spoločnosťou. Deklarované „transparentné a férové podmienky“ vnímame tak, že rovnako ako iní operátori, aj my budeme môcť ponúknuť našim zákazníkom TV balíčky s alebo bez staníc televízie Markíza. Diváci si tak budú môcť vybrať a platiť iba za tie programy, ktoré chcú naozaj sledovať. Na takúto zmluvu sa tešíme,“ uvádza Kolár.

Rokovania tak naďalej pokračujú, čas sa však kráti. Zmluva medzi UPC a Markízou sa skončí 30. júna a ak nedôjde k opätovnému vyjednaniu dohody, od 1. júla zmiznú programy Markízy z ponuky UPC. Aké možnosti by mali zákazníci UPC v prípade, že k dohode s televíziou nedôjde, zatiaľ operátor nehovorí.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #UPC #TV Markíza #vypnutie Markízy