Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Planetárium v Bratislave nebude. Aktivisti kritizujú primátora Valla, developer novú dohodu víta

Primátor Bratislavy považuje pôvodnú dohodu o planetáriu na nábreží Dunaja za nepatričnú.

28.06.2023 06:00
Planetárium Foto:
Vizualizácia planetária na nábreží Dunaja v Bratislave.
debata (4)

Hlavné mesto Bratislava navrhlo developerskej spoločnosti Cresco Real Estate novú dohodu, ktorá sa týka záväzku za pozemky pod bývalým Parkom kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave.

Hlavné mesto prichádza s návrhom, podľa ktorého by namiesto pôvodne plánovaného planetária a mediatéky na nábreží Dunaja dostalo ako kompenzáciu takmer 11 miliónov eur. Investované by mohli byť aj do plánovaného projektu premostenia Staromestskej ulice Plató Staromestská i projektu Živé námestie.

televízor, elektro, TV, ovládač Čítajte aj Zostáva pár dní do vypnutia Markízy: Tešíme sa na férovú a transparentnú zmluvu, hovorí UPC

Developer návrh novej dohody víta. Organizácia Slovenské planetáriá, naopak, požaduje diskusiu, ktorá k tejto téme podľa nej absentuje.

Nová dohoda s developerom

„S developerom sa nám podarilo dohodnúť nové a podľa nášho presvedčenia pre mesto a obyvateľov aj neporovnateľne výhodnejšie podmienky,“ vysvetľuje primátor Bratislavy Matúš Vallo s tým, že pôvodnú dohodu o vybudovaní a 30-ročnom prevádzkovaní planetária a mediatéky na nábreží Dunaja považuje za nepatričnú.

Argumentuje tým, že planetárium by zostalo v majetku developera, pričom hlavné mesto by na ponúkané služby vrátane vstupného malo minimálny dosah. Zdôrazňuje zároveň, že nemá ísť ani o hvezdáreň na pozorovanie hviezd, ale len o budovu určenú na projekciu a prezentáciu oblohy.

Vizualizácia bratislavského planetária na nábreží Dunaja:
Vizualizácia planetária v Bratislave Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Vizualizácia planetária na nábreží Dunaja v...

Vznik nového verejného priestoru

Developer s návrhom mesta súhlasí. „Prekrytie Staromestskej ulice, ktorá ju otvorí a zároveň prirodzene rozšíri historické centrum mesta, je krok pozitívnym smerom. Rovnako sa staviame aj k projektu Živé námestie, ktorý má za cieľ integrovať verejný priestor,“ konštatuje v stanovisku výkonný riaditeľ developerskej spoločnosti Ján Krnáč.

Podotýka, že dodatok k dohode ich zároveň zaväzuje využiť centrálne územie na nábreží Dunaja na verejné parkové námestie. Deklaruje, že nedôjde k zahusteniu výstavby, naopak, v projekte River Park II sa majú rozšíriť možnosti výsadby zelene.

Hlavné mesto totiž zaväzuje developera, aby na mieste, kde malo pôvodne stáť planetárium, vznikol verejný priestor s dominanciou zelene s možnosťou výstavby maximálne jednopodlažného objektu.

amanda bynes, bynes, Čítajte aj Mohla byť hereckou hviezdou, teraz je na totálnom dne: Na ulici by ste sa jej vyhli oblúkom

Bratislava ako jediná v EÚ nemá planetárium

Organizácia Slovenské planetáriá dáva do pozornosti fakt, že Bratislava je posledným hlavným mestom v rámci EÚ, ktoré je bez planetária. Poukazuje na to, že sa všade využíva multifunkčne, teda pre školy, vedu či kultúru.

Primátora Bratislavy kritizuje za chýbajúcu diskusiu a snahu „zlikvidovať“ osem rokov projektovej prípravy na planetáriu. Planetárium považuje za historicky aj funkčne najlepšiu „záplatu za dieru“ po zbúranom PKO, parčík s kaviarňou navrhovaný vedením mesta to podľa nej nie je.

podcasty Markíza Čítajte aj Markíza pripravuje úplne nový spravodajský formát. Spustí ho v lete pred voľbami

O návrhu budú rokovať mestskí poslanci

O návrhu dohody by malo vo štvrtok 29. júna rokovať bratislavské mestské zastupiteľstvo. Organizácia požaduje návrh z rokovania stiahnuť. „Aby sme transparentne dohnali čas, počas ktorého ste nás z rokovaní o budúcnosti nábrežia vynechávali. Chceme len férovú šancu, ako občianski aktivisti,“ odkazuje organizácia na sociálnej sieti.

Do pozornosti dáva napríklad to, že v PKO bol už od polovice 20. storočia astronomický úsek. Zabúdať podľa nej netreba ani na to, že planetárium by postavil investor a zároveň 30 rokov prevádzkoval zo svojich financií pre obyvateľov i návštevníkov Bratislavy.

noviny Čítajte aj Ktoré denníky sú najčítanejšie? A v ktorom kraji si najviac ľudí prečíta noviny?

Na sociálnej sieti sa zároveň vyjadrujú ľudia, ktorí návrh kritizujú, ale aj tí, ktorí v ňom vidia zmysel. Vallo na sociálnej sieti deklaroval, že so zástupcami podporovateľov planetária bude rokovať a hľadať vhodné riešenie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #planetárium #River Park #developerský projekt