Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Politická groteska: Rušia sa koncesie. Vláda sľubovala vládne noviny, dala si štátnu televíziu, hovorí analytik

Štátny rozpočet by mal parlament schváliť vo štvrtok 22. decembra.

21.12.2022 10:30
STV, RTVS, verejnoprávna televízia, Mlynská dolina Foto: ,
Budovy RTVS v Mlynskej doline.
debata (5)
Moderátori, porotkyne a súťažiaci druhej série šou Pečie celé Slovensko Čítajte aj Zvrat v obľúbenej šou: RTVS spustila kasting, bude Pečie celé Slovensko v roku 2023?

Strany OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí sa dohodli na podpore schválenia štátneho rozpočtu na budúci rok. Rozpočet by mal parlament schváliť vo štvrtok 22. decembra. Po schválení rozpočtu by mal skončiť vo svojej funkcii doterajší minister financií Igor Matovič.

Súčasťou dohody na rozpočte je zavedenie výdavkových limitov, zvýšenie aj zníženie niektorých daní a poplatkov. Zrušiť sa majú tiež koncesionárske poplatky, čo bolo podmienkou strany SaS. Úhrady verejnosti má nahradiť alokácia zo štátneho rozpočtu, hovorí sa o sume vo výške 0,14–0,15 percenta HDP.

Ľuboš Machaj Čítajte viac Riaditeľ RTVS Machaj o zrušení koncesií: Potrebujeme garanciu nezávislosti od politických záujmov

Nový riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj je pritom zástancom koncesionárskych poplatkov, pričom jeho ambíciou bolo ich zvýšenie minimálne o infláciu. „Koncesionárske poplatky sa nezvyšovali 18 rokov. Ak sa financovanie verejnoprávneho média nezastabilizuje, tak úvahu o rozvoji sú problémové,“ uviedol po svojom zvolení.

Hoci financovanie verejnoprávneho vysielateľa bez koncesionárskych poplatkov je legitímna úvaha, bez predchádzajúcej odbornej diskusie a detailov je zbytočným politickým dobrodružstvom, uviedol predseda Rady RTVS Igor Gallo. Obáva sa, že telerozhlas na toto rozhodnutie doplatí. Vyjadril tiež nádej, že predstavené opatrenie nie je začiatok cesty „Made in Hungary“ s cieľom vytvoriť podmienky na zoštátnenie.

kriminálka kraj, Čítajte aj Najväčšie seriálové sklamanie Jojky roka 2022: Ani prémiový program neprilákal davy

Politológ: Zrušenie koncesií je populistické rozhodnutie

„Osobne sa domnievam, že v kontexte politickej kultúry na Slovensku je to jednoznačne krok späť. Moc (ekonomická) nad RTVS sa týmto krokom posilní a je len odrazom paradoxov súčasnosti, že za týmto „zoštátnením“ televízie je strana, ktorá vo voľbách sľubovala „menej štátu“. Avšak raz to už skúsila pri univerzitách a podarilo sa jej to populistickým riešením o zrušení koncesionárskych poplatkov pri RTVS. Sarkasticky by sa dalo povedať, že na začiatku volebného obdobia sľubovala vláda „vládne noviny“ a na konci si presadila „štátnu“ televíziu,“ hovorí politológ Jozef Lenč z Filozofickej fakulty UCM v Trnave.

Rozpočet RTVS v roku 2023 ráta s príjmami na úrovni 165,8 milióna eur, koncesionárske poplatky sa na nich podieľajú najvýraznejším dielom. Podľa prognóz na budúci rok majú byť vo výške okolo 74,4 milióna eur. RTVS tak čakajú nové rokovania so štátom o výške kompenzácií za tento výpadok príjmov.

Návrh rozpočtu pritom Rada RTVS prerokovala a schválila len v pondelok a manažment telerozhlasu ho označil za vysoko konzervatívny a rizikový. „Na jednej strane pokrýva zákonné povinnosti vysielateľa, no za cenu výrazných reštrikcií v oblasti výroby programu a bez možností akýchkoľvek investícií, čím sa prehlbuje dlh v tejto oblasti,“ uviedli členovia Rady RTVS.

Slovenské domácnosti platia koncesionárske poplatky vo výške 4,64 eura mesačne, čo je 55,68 eura ročne, pričom znevýhodnené skupiny obyvateľstva platia polovičnú sadzbu a dôchodcovia sú od platenia oslobodení. Poplatok je viazaný na odberné miesto elektriny bez ohľadu na to, či domácnosť vlastní televízor alebo nie.

rtvs, slovenska televizia, stv, koncesionarske poplatky Čítajte aj Rada RTVS o rozpočte: Je rizikový, v roku 2023 ráta s príjmami vo výške 165,8 milióna eur

Francúzske média protestovali proti zrušeniu koncesií

Zrušenie koncesionárskych poplatkov presadil v lete aj znovuzvolený prezident Emmanuel Macron, ktorý toto rozhodnutie zdôvodnil snahou zmierniť zvyšujúce sa životné náklady. Verejnoprávne médiá s opatrením nesúhlasili a volali po stálom zdroji financovania, aby si zachovali nezávislosť. Napriek protestom však bolo zrušenie koncesií v senáte schválené a malo by platiť dočasne do konca roku 2024.

Vo Francúzsku platí domácnosť koncesionársky poplatok vo výške 138 eur ročne, čo štátu prinieslo 3,2 miliardy z 3,8 miliardy eur, ktoré išli verejnoprávnym vysielateľom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #koncesionárske poplatky