Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Riaditeľ RTVS Machaj o zrušení koncesií: Potrebujeme garanciu nezávislosti od politických záujmov

Pre ďalšie fungovanie RTVS je podľa Machaja zásadné, aby bola garantovaná výška financií zo štátneho rozpočtu a zabezpečila sa ich ochrana od akýchkoľvek politických vplyvov.

21.12.2022 12:15
Ľuboš Machaj Foto:
Novým generálnym riaditeľom RTVS sa stal 2. augusta 2022 Ľuboš Machaj.
debata (7)

Premiér Eduard Heger a predseda SaS Richard Sulík sa dohodli na podpore schválenia štátneho rozpočtu na budúci rok. Jednou z podmienok SaS je aj zrušenie koncesionárskych poplatkov. Nahradiť ich má alokácia zo štátneho rozpočtu, hovorí sa o sume vo výške 0,14–0,15 percenta HDP. O mechanizme sa má ešte rokovať.

STV, RTVS, verejnoprávna televízia, Mlynská dolina Čítajte viac Politická groteska: Rušia sa koncesie. Vláda sľubovala vládne noviny, dala si štátnu televíziu, hovorí analytik

V tejto súvislosti vydáva RTVS stanovisko generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja:

„Zrušenie úhrad za služby verejnosti, teda koncesionárskych poplatkov, je témou, o ktorej sa v minulosti diskutovalo pomerne často. Teraz sa zrušenie koncesií stalo jedným z bodov, ktoré podmienili dohodu o podpore štátneho rozpočtu. Chápem, že ide o dôležité rozhodnutie ovplyvňujúce celý budúci rok.

Podmienka zrušenia koncesií však potrebuje dôslednú odbornú analýzu a diskusiu o dopade takéhoto riešenia na ďalšiu existenciu verejnoprávneho vysielateľa. Vždy som bol zástancom koncesií a považujem ich stále za garanciu nezávislosti RTVS. Je pravdou, že postupne sa ich výber rôznymi právnymi úpravami obmedzoval a RTVS dodnes na tieto úpravy dopláca.

Bolo by veľmi nešťastné, keby takého rozhodnutie politických elít problémy ohľadom systémového financovania verejnoprávneho vysielateľa ešte prehĺbilo. Je preto veľmi dôležité, aby po takomto rozhodnutí nasledovala odborná diskusia a príprava legislatívy, ktorá by garantovala riešenie dlhodobého podfinancovania RTVS a jej nezávislosť od politických záujmov.

Očakávam preto, že sa na pôde Ministerstva kultúry a parlamentného Výboru pre kultúru a médiá čo najskôr takáto diskusia zrealizuje. Pre ďalšie fungovanie RTVS je zásadné, aby bola garantovaná výška financií zo štátneho rozpočtu a zabezpečila sa ich ochrana od akýchkoľvek politických vplyvov. Aj preto sú koncesie jedným z najtransparen­tnejších spôsobov financovania verejnoprávneho média. Dôležité je, aby bola legislatívne ošetrená aj valorizácia garantovanej sumy o infláciu, a aby boli vytvorené podmienky pre kompenzáciu všetkých strát, ktoré boli spôsobené RTVS prijatím rôznych legislatívnych opatrení v minulosti – oslobodenie niektorých koncesionárov od poplatkov a úlohy vyplývajúce pre RTVS z nového mediálneho zákona.“

Moderátori, porotkyne a súťažiaci druhej série šou Pečie celé Slovensko Čítajte aj Zvrat v obľúbenej šou: RTVS spustila kasting, bude Pečie celé Slovensko v roku 2023?

RTVS dodáva, že takáto zmena môže mať veľký vplyv na ďalšie fungovanie RTVS a je potrebné čím skôr otvoriť odbornú diskusiu medzi Ministerstvom kultúry SR, Výborom NR SR pre kultúru a médiá a RTVS.

Predseda Rady RTVS Igor Gallo označil zrušenie koncesií bez predchádzajúcej odbornej diskusie za zbytočné politické dobrodružstvom a pripomína, že v aktuálne schválenom rozpočte RTVS na rok 2023 sa ráta s výberom úhrad vo výške 74,4 milióna eur. „Preto informácia o ich rušení, bez uvedenia akýchkoľvek iných detailov, spôsobila veľkú neistotu a obavu o budúcnosť RTVS,“ zdôraznil. Vyjadril zároveň nádej, že predstavené opatrenie nie je začiatok cesty „Made in Hungary“ s cieľom vytvoriť podmienky na zoštátnenie.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #koncesionárske poplatky