Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Koľko nás stojí RTVS? Aké sú náklady na seriály, zábavné šou, spravodajstvo či šport?

Pozreli sme sa podrobnejšie na rozpočet RTVS.

15.07.2022 06:00
RTVS Foto: ,
Pohľad na výškový blok areálu Rozhlasu a televízie Slovenska (RVTS) v Mlynskej doline v Bratislave.
debata (2)

Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) je inštitúciou, na ktorú sa skladáme všetci. Či už priamo vo forme koncesionárskych poplatkov alebo nepriamo cez dane, ktoré platíme do štátneho rozpočtu.

Za tieto príjmy jej zo zákona vyplývajú, na rozdiel od komerčných televízií, rôzne povinnosti, ako je napríklad vysielanie vzdelávacích programov, programov pre národnostné menšiny alebo poskytovanie priestoru cirkvám a náboženským spoločnostiam.

Ľuboš Machaj Čítajte viac Je rozhodnuté. Novým riaditeľom RTVS bude Machaj, Rezník končí

Verejnoprávny vysielateľ má však dlhodobo problémy s financiami. Jedným z dôvodov je nízky koncesionársky poplatok, ktorý sa nezvyšoval už takmer 20 rokov. Základná mesačná sadzba pre domácnosti je 4,64 eura, znevýhodnené skupiny obyvateľstva platia polovičnú sadzbu a dôchodcovia sú od platenia oslobodení.

RTVS bude mať od 2. augusta nového riaditeľa Ľuboša Machaja, ktorý v kresle nahradí Jaroslava Rezníka. Hoci vo svojom projekte hovorí o nutnosti systémovej zmeny financovania, nechce zvyšovať výšku koncesionárskych poplatkov, ale financovanie navrhuje doplniť o príspevok zo štátu, napríklad percentom z HDP alebo príspevkom vo výške vybratých koncesií.

machaj, ľuboš machaj, Čítajte rozhovor Nový šéf RTVS: Najväčší problém je spravodajstvo, budem ho prioritne riešiť

Z čoho sa skladá rozpočet RTVS?

RTVS mala v roku 2021 príjmy vo výške 137 miliónov eur. Najväčšou príjmovou položkou rozpočtu sú koncesionárske poplatky, ktoré vlani predstavovali sumu 76,3 milióna eur (68,9 milióna eur tvorili úhrady za aktuálny rok a 7,4 milióna za predchádzajúce obdobie). Na tejto sume sa podieľalo 1 milión domácností a takmer 58-tisíc zamestnávateľov.

Výpadok príjmov 13,5 milióna eur za viac ako 356-tisíc ľudí oslobodených od platenia v plnej alebo polovičnej výške (dôchodcovia a poberatelia dávok) bol RTVS kompenzovaný zo štátneho rozpočtu.

Druhou najvyššou položkou v príjmoch RTVS je zmluva so štátom. V roku 2021 bola vo výške 30 miliónov eur. Príspevok od štátu je viazaný na vytvorenie a vysielanie pôvodných televíznych programov vo verejnom záujme. Nie je z neho možné financovať napríklad spravodajstvo, šport ani športové licencie.

Tretiu najvýznamnejšiu časť príjmov RTVS tvoria výnosy z reklamy, sponzoringu a teleshopingu. Za minulý rok boli vo výške 11,7 milióna eur. Televízia sa na nich podieľala takmer 10 miliónmi eur a rozhlas necelými 1,8 milióna eur. Medziročný nárast o 5,5 milióna eur bol spôsobený vyššími príjmami z reklamy počas veľkých športových podujatí (SP v lyžovaní žien, MS v hokeji, ME vo futbale a LOH Tokio), ktoré sa v roku 2020 kvôli pandémii nekonali.

Do reklamného balíka prispela tiež nová šou Pečie celé Slovensko. Reklama v RTVS je však legislatívou výrazne obmedzená, čo neumožňuje do budúcnosti výraznejší nárast.

Štruktúru výnosov RTVS v roku 2021 znázorňuje tento graf:
zväčšiť Štruktúra výnosov RTVS podľa výročnej správy za... Foto: RTVS
Štruktúra výnosov RTVS v roku 2021 Štruktúra výnosov RTVS podľa výročnej správy za rok 2021.

Koľko nás stojí RTVS?

Celkové náklady RTVS boli v uplynulom roku 136 miliónov eur. Pozrime sa najprv na výdavky, ktoré významne ukrajujú z rozpočtu, sú však nevyhnutné pre chod každej firmy alebo inštitúcie – náklady na zamestnancov a energie.

Telerozhlas v minulom roku vynaložil na mzdové náklady 36,7 milióna eur, z čoho tvorili 27,2 milióna eur samotné mzdy a 9,5 milióna eur odvody. RTVS má 1526 zamestnancov (prišlo 154, odišlo 143). V televíznej časti eviduje 692 zamestnancov (v spravodajstve pracuje 160 zamestnancov), v rozhlasovej časti 524 a centrálnych zamestnancov je 310. Priemerná mesačná mzda zamestnancov RTVS je 1516 eur, bez započítania manažmentu je to 1472 eur.

Náklady na energie, vysielače a telekomunikačné služby predstavovali 29,4 milióna eur. Ich výška v tomto a budúcom roku je otázna, nakoľko vývoj cien energie, plynu a pohonných hmôt je nepredvídateľný.

Koľko ide na seriály, zábavu, šport či spravodajstvo?

RTVS má v zmysle svojho verejnoprávneho poslania vo vysielaní väčšinovo zastúpené programy vo verejnom záujme (87 %) zamerané najmä na vzdelávanie, kultúru a spravodajstvo. Na Jednotke majú okrem spravodajstva značné zastúpenie dramatické žánre, zábava a publicistika. Na Dvojke prevažuje publicistika a dokumentárna tvorba.

Podiel programových typov na Jednotke:
zväčšiť Podiel programových typov na Jednotke za rok 2021. Foto: PMT/KANTAR SLOVAKIA
Podiel programových typov na Jednotke Podiel programových typov na Jednotke za rok 2021.

V uplynulom roku investovala televízna časť RTVS do výroby 2 441 programov vo verejnom záujme 22,8 milióna eur. Najviac financií išlo do publicistiky, zábavných a dramatických programov:

  • publicistika (okrem politickej): 7,2 mil. € (1 226 programov),
  • zábavné programy: 5,9 mil. € (524 programov),
  • dramatické programy: 5,2 mil. €, (181 programov),
  • dokumentárne programy: 2,1 mil. €, (262 programov),
  • náboženské programy: 1,9 mil. €, (184 programov),
  • hudobné programy:, 0,5 mil. €. (64 programov).

Rozhlasová časť RTVS investovala 3,1 milióna eur do výroby 14 571 programov:

  • publicistika (okrem politickej): 1,27 mil. €, (7 398 programov),
  • hudobné programy: 1,26 mil. €, ( 5 377 programov),
  • literárno-dramatické programy: 517-tis. €, (1 074 programov),
  • náboženské programy: 100-tis. €, (722 programov.
Judita Gembická Čítajte rozhovor Trojka si vie získať mladšieho diváka. Nie je len pre seniorov, hovorí jej šéfka Judita Gembická

Programy na kľúč

Nie všetky programy si vie RTVS vyrobiť interne, teda s vlastnými zamestnancami a výrobnými kapacitami. Napríklad pri dramatickej tvorbe musí zaplatiť hercov a komparz, režisérov a scenáristov, ale aj produkciu natáčania. Rovnako musí nakúpiť práva na vysielanie seriálov či filmov alebo športu. Honoráre, akvizičné a športové práva, koprodukcie a výroba programov externými dodávateľmi predstavovali minulý rok sumu 45,3 milióna eur.

Medzi najvýznamnejšie projekty minulého roku patria podľa RTVS Mária Terézia či Jozef Mak. Podľa údajov zverejnených v Centrálnom registri zmlúv bol na piatu finálnu časť Márie Terézie celkový rozpočet 3,65 milióna eur bez DPH, finančný vklad RTVS predstavoval 617 500 eur.

Televízny film Jozef Mak, ktorý RTVS uviedla na Nový rok, mal celkový rozpočet 1 milión eur bez DPH. Finančný vklad RTVS bol 593-tisíc eur, vecný vklad 148-tis eur a producent sa podieľal 295-tisícmi eur.

RTVS výrazne investovala aj do nového dramatického seriálu. Osemdielny seriál Niekde v Európe má celkový rozpočet výroby 3,9 milióna eur bez DPH. Finančný vklad RTVS predstavuje 2,9 milióna eur, Audiovizuálny fond prispel 600-tisíc eurami a zvyšných 400-tisíc eur je vklad producenta, spoločnosti Arina.

Niekde v Europe, rtvs, Čítajte viac RTVS bude mať nový seriál: Spustila nakrúcanie náročnej historickej drámy

Koľko stoja zábavné šou?

Najúspešnejšiu šou Pečie celé Slovensko uviedla RTVS na obrazovky na jeseň minulého roku. Pokračovať bude v druhej sérii opäť na jeseň. Obidve série vyrábala spoločnosť Jeffo.tv producenta Jeffa Minaříka. Prvá 12-dielna séria stála 1,2 milióna eur bez DPH. Druhá séria bude mať o jednu časť viac, RTVS zaplatila za 11 súťažných epizód a dva špeciály 1,35 milióna eur bez DPH.

Sobotné Záhady tela vznikajú v produkcii MAN RAY, za výrobu 25 častí a licenciu zaplatil telerozhlas 945-tisíc eur bez DPH.

Stálicu RTVS – Milujem Slovensko – pripravuje pre RTVS spoločnosť goodtv producenta Rada Štefanova. Za štyri série, teda spolu 60 častí, RTVS zaplatila 3 milióny eur bez DPH. Jedna séria tak vyjde na 750-tisíc eur.

Druhý dlhoročný pilier zábavy RTVS – Čo ja viem, pripravuje pre RTVS Eibner production, 30 častí za 1 milión eur bez DPH.

Pripomeňme si aj Zlaté časy, ktoré sa úmrtím Milana Lasicu skončili. Stáli 820-tisíc eur bez DPH za 27 častí. Vyrábala ich spoločnosť MAYA.

Pokračovanie má nahnuté zábavno-súťažná šou 5 proti 5, ktorú vyrába Nunez NFE. Jarná séria 2021 stála 519 400 eur bez DPH. V cene bola výroba 98 častí a licencie. Nový šéf RTVS Ľuboš Machaj ju chce stiahnuť z obrazoviek.

Na telo - foto Čítajte aj Viditeľný politik, kvalitný politik? Tieto tváre sa najviac prihovárali Slovákom cez televízne obrazovky

Koľko stojí šport?

Za športové práva RTVS minulý rok vynaložila 8,5 milióna eur. Najvýznamnejšie náklady tvorili športové práva na ME vo futbale 2020, MS v hokeji 2021 a Tenis WTA. Medziročné navýšenie nákladov na športové práva o 5,8 milióna eur vznikol predovšetkým preto, že v roku 2020 boli niektoré významné športové podujatia zrušené (MS v hokeji) respektíve presunuté z roku 2020 do roku 2021 (LOH Tokio, ME vo futbale).

RTVS tiež investovala do nákupu športových licenčných práv od UEFA. Za kvalifikačné zápasy na EURO 2024 a 2028, kvalifikačné zápasy na MS vo futbale 2026, Ligu Národov 2022, 2024 a 2026, a finále Ligy Národov 2023, 2025 a 2027, zaplatila 4,4 milióna eur.

Prečo sú Česká televízia a rozhlas iné?

Česká televízia a Český rozhlas hospodárili v roku 2021 s celkovým rozpočtom 370 miliónov eur (televízia s 276 miliónmi eur a rozhlas s 94 miliónmi eur), čo je takmer trikrát viac, ako má k dispozícii RTVS.

Koncesionárske poplatky pre české domácnosti sú 135 korún za televíziu a 45 korún za rozhlas. V prepočte je to spolu 7,32 eura. Slovenské domácnosti platia 4,64 eura. V obidvoch krajinách majú znevýhodnené skupiny obyvateľstva nižšie poplatky alebo sú od nich oslobodené.

Česká televízia aj Český rozhlas sú sebestačnými verejnoprávnymi médiami, ktoré nad rámec koncesionárskych poplatkov a obchodných príjmov nemajú žiadne injekcie zo štátneho rozpočtu alebo štátne dotácie. Inflácia a prudké zdražovanie sa však podpisujú aj na ich financovaní a čakajú ich úsporné opatrenia.

Česká televízia prevádzkuje sedem okruhov (ČT1, ČT2, ČT3, ČT24, ČT sport, ČT :D a ČT art) a Český rozhlas 3 celoštátne okruhy (Radiožurnál, Dvojka a Vltava), 8 špeciálnych staníc a 14 regionálnych okruhov.

televízia, televízor, sledovanie televízie, seriály, filmy, online televízie, online, nelegálne sledovanie, piráti, pirátske sledovanie, Čítajte viac Česká televízia bude prepúšťať. Šetriť bude aj na tvorbe a športe, škrtá jednu stanicu

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #financovanie RTVS