Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Trojka si vie získať mladšieho diváka. Nie je len pre seniorov, hovorí jej šéfka Judita Gembická

Trojka RTVS sa po trojmesačnej prestávke vracia do éteru. Pripravené má viaceré novinky.

10.06.2022 06:00
Judita Gembická Foto:
Intendantka Trojky RTVS Judita Gembická.
debata

Trojka RTVS po vypuknutí vojny na Ukrajine uvoľnila miesto spravodajskej stanici :24. Teraz sa po trojmesačnej pauze vracia na obrazovky. „Počas prestávky sme nezaháľali. Verím, že divák si to všimne,“ hovorí o pripravovaných novinkách intendantka Trojky Judita Gembická.

trojka, Čítajte aj RTVS plánuje návrat Trojky: Po novom bude mať päť televíznych okruhov

Ako ste strávili posledné tri mesiace, keď Trojka nebola v éteri?

V súvislosti s vojnou na Ukrajine uvoľnila Trojka svoj vysielací okruh spravodajstvu. Fakticky vznikla nová vysielacia služba :24. A keďže najjednoduchšie bolo spravovať ju cez Trojku, podujali sme sa spolu s ostatnými okruhmi nastaviť jej štruktúru a koordinovať vysielanie.

Ako ste plánovali vysielaciu štruktúru?

Po konzultácii s vedením spravodajstva sme z Trojky na :24 presunuli tri formáty, ktoré boli obsahovým zameraním kompatibilné so spravodajským okruhom: Hosť Nory Gubkovej, Klub na Trojke a Nočná pyramída. Pracovali sme tiež na kreovaní Klubu :24, ktorý sa orientoval predovšetkým na pomoc Ukrajine. Samozrejme, verili sme, že Trojka sa do vysielania vráti, preto sme ďalej „lúskali“ archív a objavovali relácie, ktoré na našom okruhu divák ešte nevidel. Pokračovali sme aj v „obliekaní“ archívu do nového šatu.

Čo to znamená?

Tak napríklad Miro Noga a Štefan Skrúcaný pripravili vtipný zostrih niekdajších programov silvestrovského večera. Šéfdramaturg Trojky Martin Timko pokračoval v príprave zaujímavého cyklu Povolanie: režisér. Mapuje v ňom televíznu tvorbu významných režisérskych osobností, ktorí svojou prácou – najmä v oblasti dramatickej tvorby – zanechali naozaj hlbokú a inšpiratívnu stopu.

S akými novinkami sa budete po prestávke uchádzať o priazeň divákov?

Teórie hovoria a prax potvrdzuje, že ak sa podarí vybudovať divácky návyk, treba v tom pokračovať. Pridávame však niekoľko obľúbených „diváckych hitov“.

Prezradíte akých?

Od 10. júna až do konca roka vždy o 18:00 zaraďujeme jednotlivé epizódy kultového seriálu Doktorka Quinnová. Mimoriadnu obľubu si začiatkom roka získal český kriminálny seriál Četnícke humoresky. Jeho dvojporciu si budú môcť diváci vychutnať vždy v pondelok a v nedeľu večer.

Máte na najbližšie mesiace pripravené aj nejaké hlavné lákadlo pre divákov?

Veríme, že zaboduje znovuuvedenie jedného z najúspešnejších československých seriálov Nemocnica na okraji mesta. Dostane pravidelný priestor v sobotu o ôsmej večer.

Novinky, s ktorými sa Trojka vracia na obrazovky Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Doktorka Quinnová: Americký seriál z roku 1993...

Plánujete aj nejaké premiérové relácie?

Do nedeľného predpoludnia sme pokusne zaradili novú talkšou Barbary Štubňovej Nedeľné kapučíno a podarilo sa nám vyrobiť aj päť nových pokračovaní obľúbeného spomienkového formátu Kde bolo, tam bola, ako aj štyri nové pokračovania Piškovho výberu Vtipnejší zostáva.

Kolegyňa Renáta Ďurišová veľmi zaujímavým spôsobom zmapovala detskú tvorbu a výborným nápadom prispela i k spracovaniu príspevkov z oblasti medicíny. To všetko sa budeme snažiť uviesť na obrazovku v jesennej vysielacej štruktúre. Takže, nezaháľali sme a verím, že divák si to všimne.

Čakajú divákov nejaké zmeny vo vysielacej štruktúre?

Vysielaciu štruktúru sa nechystáme výraznejšie zmeniť, najmä pokiaľ ide o večerné nastavenie. Tam si už divák – za tie takmer tri roky našej existencie – zvykol. A ako vieme, zvyk je železná košeľa. Všetko, čo divák akceptoval, nechávame zachované.

Takže žiadne zásadne zmeny?

Drobné zmeny nastávajú v skorom rannom vysielaní. Doteraz sme od 6-tej hodiny reprízovali večernú spravodajskú reláciu. Vznikom :24, keď spravodajcovia túto reprízu zaradili do rovnakého času, sme sa rozhodli divákom ponúknuť rozmanité zábavné talkšou. Začneme Večermi Milana Markoviča. Dúfame, že ranostaji na tento náš nápadík zareagujú pozitívne.

Na obrazovku Trojky ste vrátili aj hlásateľky. Budú súčasťou vysielania aj naďalej?

Áno. Naše milé kolegyne Alenka Heribanová a Sonička Müllerová budú naďalej v úlohe hostiteliek avizovať večerný program. Aj v tomto malom formáte sme však urobili drobné zmeny. Vypustili sme Historický kalendár, z ktorého pripravujeme samostatnú reláciu do jesennej vysielacej štruktúry.

Hostiteľka je teraz scenáristicky a výrobne pripravovaná tak, aby časť, v ktorej sa avizuje vysielanie nasledujúceho dňa, bola ako samostatný príspevok vysielateľná aj v repríze nasledujúci deň. Okrem toho sme vynovili scénu i grafický vizuál. Pôsobí sviežo a zároveň odkazuje na minulosť. Naozaj dobrá práca nášho kreatívneho oddelenia a invenčného režiséra.

Dostanú na Trojke priestor aj reprízy divácky úspešných seriálov RTVS z posledných rokov, ako boli Tajné životy, Hniezdo alebo Priznanie?

Zatiaľ o tom neuvažujeme. Ich reprízy veľmi umne využíva Jednotka.

moderátori RTVS Čítajte aj Prieskum: Spravodajstvo RTVS označili diváci za najobjektívnejšie

Českú televíziu čakajú v najbližších dvoch rokoch kvôli inflácii a prudkému zdražovaniu výrazné škrty. Vysielanie stanice ČT3, ktorá začala vysielať pár mesiacov po Trojke a má podobnú programovú štruktúru, sa skončí. ČT týmto opatrením ušetrí ročne viac ako 4 milióny eur. Náklady na Trojku sú zhruba 2 milióny eur ročne. Neobávate sa, aj v kontexte voľby nového generálneho riaditeľa RTVS, o budúcnosť Trojky?

Bola by som pokrytec, keby som povedala, že sa neobávam. Uvedomujem si, a nielen ja, ale aj moji kolegovia na Trojke, že finančná situácia nie je priaznivá. A nový či staronový generálny riaditeľ si bude musieť zvážiť pomer cena-výkon. Ak mu z analýzy vyjde, že niektorý okruh „hrá za veľa peňazí málo muziky“, určite zasiahne. Pokiaľ ide o tím Trojky, pracujú tu vysoko kvalifikovaní a kvalitní profesionáli, takže nech sa manažment rozhodne akokoľvek, myslím si, že televízia využije ich potenciál.

O nutnosti zmeny financovania RTVS sa hovorí roky, doposiaľ však na to nebola politická vôľa.

Áno, na tom, že RTVS nie je po finančnej stránke v najlepšej kondícii, majú podiel politici, ktorí nie sú schopní prijať rozhodnutia o zvýšení koncesionárskych poplatkov. Je nemysliteľné, aby sa takmer dvadsať rokov nemenili. Všetky ceny išli hore, ale riešime to len pri benzíne… A to, že výroba televíznych diel je čím ďalej drahšia, už takmer nikoho nezaujíma. Zákon verejnoprávnej televízii ukladá množstvo povinností, preto som presvedčená, že by aspoň tieto zákonom nariadené povinnosti mal štát sanovať.

Trojka je postavená na „ceste do minulosti“ a svojimi programami oslovuje najmä staršiu generáciu. Má potenciál osloviť aj mladších divákov?

Viete – bez ohľadu na vek – myslím si, že každého upúta to, čo ho nenudí. Som preto presvedčená (a mailová i telefonická komunikácia mi dáva za pravdu), že nepracujeme len so seniormi, ale vieme si získať aj mladšieho diváka. Som dokonca presvedčená, že mnohé dokumenty z televízneho archívu by boli výbornými pomôckami pri vzdelávaní našich detí.

Napríklad cyklus Trezor predstavuje významné osobnosti našej minulosti nie učebnicovo – narodil sa, napísal, zomrel –, ale ako ľudské bytosti plné pochybností, chorôb, vášní, naplnených i nenaplnených lások… To by si mladý človek zapamätal možno aj na celý život. Nuž – ale to už je iná téma…

Intendantka Trojky RTVS Judita Gembická. Foto: RTVS
Judita Gembická Intendantka Trojky RTVS Judita Gembická.

Kto je Judita Gembická

Televízna dramaturgička a intendantka Trojky RTVS pôsobila okrem Slovenskej televízie aj v oboch komerčných televíziách. Vo vlastnej produkčnej spoločnosti vyrábala dokumenty ako Galandovci, Exponáty alebo Príbehy z kaštieľa. Je absolventkou žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Trojka RTVS