Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nový šéf RTVS: Najväčší problém je spravodajstvo, budem ho prioritne riešiť

Poslanci zvolili za nového generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja. Do funkcie nastúpi 2. augusta.

30.06.2022 13:45
machaj, ľuboš machaj, Foto: ,
Kandidátom na post šéfa RTVS je aj Ľuboš Machaj, bývalý programový riaditeľ Slovenského rozhlasu.
debata (20)

„Za najväčší problém považujem spravodajstvo, ktoré budem prioritne riešiť,“ hovorí Ľuboš Machaj, ktorý sa stal novým generálnym riaditeľom RTVS. Do funkcie ho zvolili dnes, vo štvrtok 30. júna, poslanci parlamentu, keď ho svojimi hlasmi podporilo 89 poslancov. Jeho protikandidát – súčasný riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, získal 29 hlasov.

Ľuboš Machaj Čítajte viac Je rozhodnuté. Novým riaditeľom RTVS bude Machaj, Rezník končí

Čo bude vašou prvou prioritou po nástupe do funkcie?

Do funkcie nastupujem 2. augusta, po ukončení funkčného obdobia Jaroslava Rezníka. Dovtedy by som rád zmenil projekt, ktorý som predstavil na vypočutí na vykonávací projekt, kde budú presnejšie stanovené jednotlivé termíny a kroky zmien. Po nástupe do funkcie bude pre mňa dôležité urobiť si taký hlavný ekonomický audit, ako to vyzerá s touto inštitúciou.

Na ktorú oblasť sa zameriate v prvom rade?

Za najväčší problém považujem spravodajstvo, ktoré budem prioritne riešiť. To by som už chcel riešiť aj s novými ľuďmi, ktorí nastúpia. Dotýka sa to, samozrejme, aj kanála :24, ktorý je súčasťou spravodajstva a mal by sa stať plnohodnotným spravodajským kanálom.

Máte už vytvorený tím, ktorý bude viesť jednotlivé sekcie RTVS?

Toto ešte nemám úplne dokončené. Projekt pripravovali viacerí ľudia, ktorí by mali byť aj súčasťou môjho nového tímu. Dohodli sme sa však, že na definitívne vyjadrenie počkáme až po skončení voľby a nástupe do funkcie. Nechcel by som to zatiaľ verejne riešiť.

Chcete osloviť aj redaktorov spravodajstva, ktorý z RTVS po nástupe Jaroslava Rezníka odišli alebo boli odídení?

Určite áno, mnohých z nich poznám. Potrebujem sa s nimi najprv porozprávať a urobiť si svoj obraz. Nechcem však príliš vstupovať do personálnych vecí. Očakávam, že to už bude v kompetencii nového manažmentu a hlavne šéfredaktorov, ktorí by tieto mali riešiť.

Riaditeľ RTVS je stále politickou funkciou. Veríte si, že získate pre svoje plány podporu politikov?

Do istej miery áno. Dostal som pomerne silný mandát, keď mi dalo hlas 89 poslancov v parlamente, čo je takmer ústavná väčšina. Veľmi si vážim, že politické strany, ktoré nie sú v súčasnosti v ideálnom rozpoložení, sa na mojej voľbe zhodli. Som rád, že si uvedomujú, že RTVS je dôležitá organizácia a ten mandát o tom aj svedčí.

V akých oblastiach bude najťažšie získať ich podporu?

Dôverujem tomu, že podporia dve najdôležitejšie oblasti, ktorými sú financovanie a snaha vzdialiť sa od politickej moci. Myslím si, že takým prvým krokom už bola odborná komisia, ktorá bola súčasťou verejného vypočutia. Hoci zatiaľ len ako poradný orgán, ale možno sa to časom zmení.

Medializovanou kauzou spojenou s vašou osobou je osobný bankrot. Dotkne sa to nejako výkonu vašej funkcie?

Myslím si, že môj osobný bankrot nie je žiadnym porušením zákona. Je to dvadsať rokov verejne známa záležitosť, ktorá bola už viackrát medializovaná a popisoval ju aj Andy Hryc vo svojej knihe. Keď som bol generálnym riaditeľom a spolumajiteľom Rádia Twist, nastala v roku 2000 doba, že mediálny trh už začal byť agresívnejší, vznikali nové rádiá a médiá. Rádio Twist ako rodinný podnik potreboval nový kapitál. Vtedy prišiel americký partner, ktorý požadoval, že sa musia dlhy urovnať. Ak sme nechceli, aby rádio zaniklo, museli sme dlžobu vyrovnať. Zobrali sme si pôžičku, za ktorú som ručil majetkom. Po prevode akcií nastali problémy, ktoré riešil pán Hryc, ja som vtedy riešil programové veci. Začali sa dlhotrvajúce súdne spory, prišlo exekučné konanie a tak som si povedal, že už v tom zápase nechcem pokračovať a v roku 2020 som vyhlásil osobný bankrot. Tým som uzavrel celú záležitosť. Osobný bankrot bol prijatý a dúfam, že čoskoro bude doriešený.

Konali by ste teraz inak?

Myslím si, že by som sa zachoval tak isto a chcel by som rádio zachovať.

Riaditelia RTVS a STV Čítajte viac Poslanci volia nového riaditeľa RTVS. Kto bol na čele telerozhlasu doteraz?

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #voľba generálneho riaditeľa RTVS #generálny riaditeľ RTVS