Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Viditeľný politik, kvalitný politik? Tieto tváre sa najviac prihovárali Slovákom cez televízne obrazovky

Ktorých politikov vidíme v diskusiách najčastejšie a ktorých ministrov sme vôbec nevideli?

09.07.2022 06:00
Na telo - foto Foto:
Relácia Na telo, do ktorej po viac než troch rokoch prijal pozvanie predseda Smeru-SD Robert Fico, prepísalo svoj niekoľkoročný rekord.
debata (5)

Politické diskusie sledujú na televíznych obrazovkách stovky tisíc divákov. V tomto roku už prepísala svoj niekoľkoročný rekord relácia Na telo, do ktorej 10. apríla, po viac než troch rokoch, prijal pozvanie predseda Smeru-SD Robert Fico. V dueli sa stretol s predsedom parlamentu Borisom Kollárom a pri obrazovkách Markízy bolo 569-tisíc divákov.

Boris Kollár prilákal najviac divákov aj do relácie O 5 minút 12, kde sa 6. februára stretol s Petrom Pellegrinim. Ich diskusiu sledovalo na Jednotke RTVS 487-tisíc divákov.

Na Hrane televízie Joj malo tento rok najviac divákov 10. marca, kedy sa v diskusii stretol minister obrany Jaroslav Naď s predsedom SNS Andrejom Dankom. Na bývalého predsedu parlamentu bolo zvedavých 373-tisíc divákov.

Relácia V politike na TA3 si pripísala maximum 13. marca, kedy boli hosťami Milan Krajniak a Peter Pellegrini. Oslovila 237-tisíc divákov.

Do prehľadu televíznych diskusií sme zaradili aj rozhlasové Sobotné dialógy, ktoré RTVS vysiela od marca aj na spravodajskom kanáli :24. Doposiaľ mala najviac divákov, 28-tisíc, diskusia z 25. júna, v ktorej sa stretol Igor Matovič s Matúšom Šutajom Eštokom.

machaj, ľuboš machaj, Čítajte aj Nový šéf RTVS: Najväčší problém je spravodajstvo, budem ho prioritne riešiť

Politické diskusie už majú letnú prestávku (okrem V politike, ktorá pokračuje aj počas prázdnin), pozreli sme sa preto, ktorí politici do nich chodili najčastejšie diskutovať a ktorých, naopak, nebolo vidieť vôbec. O tom, či bolo prvé vajce alebo sliepka, teda, či relácie pomáhajú politickým stranám zvyšovať ich preferencie alebo či do diskusií pozývajú televízie politikov na základe preferencií, nebudeme špekulovať. Každá relácia má svojich dramaturgov, ktorí duely zostavujú podľa určitých kritérií. Takýto je výsledok.

Najvyšší ústavní činitelia: najviditeľnejším je Kollár

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) je v diskusiách častým hosťom. V televíznych diskusiách vystúpil jedenásťkrát, v rozhlasových Sobotných dialógov však v tomto roku nediskutoval. Celkovo však majú politici Sme rodina slabé zastúpenie v Sobotných dialógoch. Zúčastnili sa ich len štyrikrát, rovnako ako politici zo SaS (4×) alebo Za ľudí (3×). Výrazne vyššie zastúpenie mali politici z OĽaNO (14×) alebo opozičného Smeru-SD (9×) a Hlasu-SD (9×).

Premiér Eduard Heger prijal pozvanie do deviatich diskusií. Najčastejšie bol hosťom Sobotných dialógov (6×), do relácie V politike prišiel dvakrát a raz prijal pozvanie do O 5 minút 12. Vo všetkých reláciách využil nepísané pravidlo a diskutoval sám, bez politického oponenta. V reláciách Na telo a Na hrane televízií Markíza a Joj tento rok nebol.

Prezidentka bola hostkou všetkých politických diskusií s výnimkou relácie RTVS O 5 minút 12. Diskutovala v rozhlasových Sobotných dialógoch a v televíznych reláciách Na telo, Na hrane a V politike. V každej z nich bola hostkou jedenkrát.

Július Gembický a Marián Leško Čítajte aj Leško o diskusii Mečiara s Klausom: Sú to starší páni, ktorí žijú vo vlastnom svete

Z koaličných lídrov bez oponenta len Matovič

Predseda OĽaNO a minister financií Igor Matovič prišiel diskutovať do politických relácií osemkrát. Najčastejšie (3×) bol hosťom v relácii V politike, kde až do začiatku mája diskutoval bez politického oponenta. Od polovice mája začal chodiť aj do ostatných politických diskusií, kde sa už stretával aj s politickým oponentom. Jedenkrát bol v O 5 minút 12 s Mariánom Viskupičom z SaS, dvakrát v Sobotných dialógoch s politikmi Hlasu-SD Erikom Tomášom a Matúšom Šutajom Eštokom. Tí mu robili oponentov aj v reláciách Na telo a Na hrane.

Predseda SaS a minister financií Richard Sulík bol hosťom v šiestich televíznych reláciách. Najčastejšie diskutoval v V politike (3×), po jednej účasti mal v ostatných troch – O 5 minút 12, Na telo a Na hrane. Jeho najčastejším oponentom bol Peter Pellegrini (3×).

Vyššiu účasť ako Matovič alebo Sulík si však pripísala líderka najmenšej politickej strany Za ľudí. Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová sa zúčastnila deviatich duelov. Jej najčastejšími oponentmi boli politici Smeru-SD Ladislav Kamenický (2×) a Juraj Blanár (2×) a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini (2×).

Vo vláde sú aj politici ako „Columbova žena“

Pozreli sme sa aj na ostatných členov vlády a zistili sme, že do diskusií neprišli alebo neboli pozvaní štyria ministri: šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO), minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (OĽaNO), ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) a Andrej Doležal (nom. Sme rodina), ktorý je na čele rezortu dopravy a výstavby. V televíznej diskusii sme nevideli ani člena vlády Štefana Holého (Sme rodina), ktorý je podpredsedom vlády pre legislatívu a strategické plánovanie.

Politici, ktorých vidíme v diskusiách najčastejšie

Keď ste si však v tomto roku pozreli politickú diskusiu, s vysokou pravdepodobnosťou ste v nej uvideli politika Hlasu-SD. Poslanci mimoparlamentnej strany totiž obsadili prvé priečky rebríčka diskutérov. Lídrami sú Peter Pellegrini a Erik Tomáš so 14 účasťami, po ktorých nasleduje Matúš Šutaj Eštok s 12 účasťami. Ako to vyzerá na ďalších priečkach, si môžete pozrieť v nasledujúcom gra­fe.

Rebríček politikov podľa ich účasti v politických diskusiách v roku 2022:
zväčšiť Foto: Mediaklik.sk
Politické relácie 1P 2022 politici

Najaktívnejší sú OĽaNO a Hlas-SD

Keď si účasť v politických diskusiách zosumarizujeme po jednotlivých stranách a hnutiach, tak si prvenstvo pripíše hnutie OĽaNO, ktoré malo zastúpenie v politických diskusiách 61-krát. Tesne, s 59 účasťami, ho nasleduje Hlas-SD a 49 zástupcov vyslal do diskusií Smer-SD. Z ostatných troch koaličných strán je najaktívnejšia SaS so 40 účasťami v diskusiách. Sme rodina malo 25 účastí a Za ľudí 16.

Rebríček strán a hnutí podľa ich účasti v politických diskusiách v roku 2022:
zväčšiť Foto: Mediaklik.sk
Politické relácie 1P 2022 strany a hnutia

Aký priestor dostávajú ostatné strany?

Poslanci parlamentnej strany ĽSNS (Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko) dostali priestor len relácii RTVS O 5 minút 12, kde diskutovali dvakrát. Hosťami boli poslanci Marián Kotleba a Martin Beluský.

Mimoparlamentné strany dostali priestor vo všetkých reláciách, aj keď len minimálny. Najširšie zastúpenie mali V politike na TA3 (Aliancia, Dobrá voľba, KDH, PS, Republika a SNS). Do Na telo prišiel Michal Šimečka z PS, do O 5 minút 12 Miroslav Kollár zo Spolu a v Na hrane bol oponentom Jaroslava Naďa predseda SNS Andrej Danko. Ako sme už písali v úvode článku, tento duel priniesol Na hrane najviac divákov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #politické relácie #sledovanosť TV