Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Šok pre divákov HBO: Pripravte sa na veľké škrty na streamovacej platforme

Po Netflixe prichádza ďalšia streamovacia platforma s výraznými škrtmi. HBO Max šokuje s najnovšou politikou voči svojím predplatiteľom.

08.07.2022 06:00
hbo max, hbo, Foto:
HBO a streamovaciu platformu HBO Max čakajú veľké zmeny.
debata (1)
Natalie Portman, Chris Hemsworth, thor 4. Čítajte aj Nová marvelovka je zbesilá jazda: Thor srší humorom, iróniou. Stačí to na pobavenie?

Po obrovskom boome streamovacích platforiem v ostatných rokoch prichádza očividná racionalizácia a optimalizácia reálneho dopytu. Počas pandémie celý svet sa ocitol v lockdowne a počet predplatiteľov raketovo rástol naprieč celý trhom. Tento rok zostali investori a samotné online služby prekvapené, že nastolený trend nepokračoval. Po vytriezvení trhu prichádzajú škrty. Na jar Netflix oznámil, že prehodnotí výrobu mnohých projektov, viaceré sa skončili. Jednotka na trhu každoročne prekonávala vlastné rekordy v investovaní do pôvodného obsahu, do ktorého prúdili desiatky miliárd dolárov.

Martin Pyco Rausch Čítajte rozhovor MrPYCO: Robím všetko preto, aby ste na mojom profile dostali na niečo chuť

Teraz ďalší dôležitý hráč hlási veľké zmeny v streamovacej politike. Televízia HBO s svojou platformou HBO Max avizuje veľké novinky. Či budú pozitívne, ukáže až čas. V prvých mesiacoch tohto roka sa online služba vo veľkom rozšírila po viacerých krajinách sveta, expanzia čakala aj Európu. Služba HBO GO sa u nás premenovala na HBO Max. Pred niekoľkými týždňami sa štúdio Warner Bros., pod ktorú HBO Max patrí pohltilo službu Discovery+. Teraz sa obe streamovacie platformy postupne spájajú.

Joey King, Princezna Čítajte aj Filmový júl na Disney+: Rozprávka o ťažko skúšanej princeznej aj mysteriózny horor

Dalo by sa očakávať, že integrácia Discovery+ prinesie ešte viac obsahu. Opak je pravdou. Vznikajúcu ešte väčšiu firmu čakajú škrty. A to rovno tri miliardy dolárov. To znamená, že sa dotkne obsahu, ktorý HBO Max ponúka. V minulých dňoch aj pre Slovákov zostali nedostupné viaceré pôvodné tituly. Najznámejšie je cestovateľská šou Spolu a hladní, ktorá mala premiéru len 1. apríla. Zmizla aj prémiová miniséria s Táňou Pauhofovou Bez vedomia.

V tejto fáze je preč takmer dvadsiatka titulov z knižnice HBO Max. Zrejme sa tento proces nekončí.

To však nie je všetko! Zásadnú stopku dostáva výroba lokálneho obsahu HBO v strednej a východnej Európy, Turecku, severských krajinách. Práve HBO bola jedna z mála platforiem, ktorá sa sústreďovala na nakrúcanie špecifického obsahu, v tej ktorej krajine.

and just like that, ako to bolo ďalej, sex v meste, Čítajte aj Ďalšie časti Sexu v meste sa blížia! Vráti sa späť divákmi zbožňovaná Samantha?

„Pokračujeme v procese spojenia HBO Max a Discovery+ do jednej globálnej streamovacej služby, prehodnocujeme aktuálnu ponuku obsahu pre existujúce služby. V rámci tohto procesu sme sa rozhodli odstrániť isté množstvo originálneho obsahu z HBO Max, ako aj pozastaviť našu programovú stratégiu v severských krajinách a v strednej Európe,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení stanice.

gotham knights, Čítajte viac Batman je mŕtvy, nech žije... Nový seriál pred premiérou zinkasoval veľkú vlnu hejtu

„Náš záväzok voči týmto trhom sa nezmenil,“ pokračuje vyhlásenie. „Budeme pokračovať v objednávaní lokálneho obsahu pre lineárne siete Warner Bros. Discovery v týchto regiónoch a zostávame významnými nadobúdateľmi lokálneho obsahu tretích strán na použitie v našich streamovacích službách.“

Najbližšie týždne a mesiace ukážu, čo sa reálne stane s podobou HBO Max nielen v našom regióne. Avšak stopka pre produkciu lokálneho obsahu, ktorý propagoval hercov, tvorcov, ale aj kvalitu seriálov a filmov, je obrovská rana a HBO stráca veľkú konkurenčnú výhodu voči ostatným streamovacím službám, ktoré takisto sa snažia posilňovať svoj obsah.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HBO Max