Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nová marvelovka je zbesilá jazda: Thor srší humorom, iróniou. Stačí to na pobavenie?

Marvel je nezadržateľný! Jeho štvrtá fáza filmových dobrodružstiev pokračuje v plnom prúde a dobieha malé zdržanie spôsobené koronakrízou. Po treťom Spider-Manovi, druhom Doctorovi Strangeovi prichádza jeden veľký míľnik – štvrtý Thor. Ešte pred pár rokmi by si len málokto povedal, že to bude práve tento superhrdina, ktorý prelomí pomyselné prekliatie účinkovania v trilógii.

07.07.2022 09:08
Natalie Portman, Chris Hemsworth, thor 4. Foto:
Štvrté pokračovanie Thora vo štvrtok vtrhne do slovenských kín.
debata

A predsa sa tak stalo! Thor je prvým hrdinom, ktorý sa predstavuje vo štvrtom samostatnom filme, tentokrát s podtitulom Láska a hrom (Love and Thunder). No treba dodať, že si to zaslúžil. Je to jedna z mála postavičiek, ktorá prešla za jednu filmovú dekádu obrovským progresom, nielen osobnostným, ale aj filmovým a najmä v obľúbenosti medzi divákmi. Práve tí môžu za to, že je dnes na vrchole slávy.

OBI-WAN KENOBI Čítajte aj Je toto splnený seriálový sen? Disney+ vytasilo svoj tohtoročný megahit na divákov

Prvé dva samostatné filmy o Thorovi, ktorému prepožičal tvár Chris Hemsworth, nepriniesli úplný ošiaľ. Vtedy bol pravým hrdinom Iron-Man alebo Kapitán Amerika. Všetko sa však začalo meniť s prvými Avengermi, keď scenáristi postupne ukazovali jeho prívetivejšiu, citlivejšiu tvár. Totálny zlom nastal pomerne nedávno.

Video

Symbolom zmeny sa stal jeho tretí sólový film s podtitulom Ragnarok, ten bol poňatý ako komédia s temnými prvkami. Hemsworth sa razom mohol viac v úlohe vyblázniť a naplno ukázať potenciál postavy, ktorá mala v Marvel filmoch bohatú históriu. V podobnom tóne bola jeho postava ladená aj vo filmoch Avengers: Infinity War a Endgame – drsný, nebojácny a najmä sympatický.

resident evil, Čítajte aj Seriálový júl: Bodka za Stranger Things, novinka od Netflixu a nová verzia kultového hitu

Razom sa z Thora stal pilier celého univerza. Silný Boh bol plný citov, ktoré neváhal ukázať, keď jeho priatelia zomierali rukou Thanosa. Zároveň bol hnacím motorom záchrany a zvrátenia série udalostí, ktoré viedli nielen k vyvraždeniu polovice vesmíru, ale aj znovuvybudovaniu jeho národa. Diváci Thora jednoducho milujú a chceli vidieť viac zábavy, po temných snímkach.

Toto musíte vidieť! Zábery z najnovšieho Thora Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Záber z filmu Thor: Láska  a hrom.

Humor, zábava, irónia

A to aj dostali. Film Thor: Láska a hrom má pod palcom režisér a spoluscenárista Taika Waititi, ktorý má na svedomí naštartovanie prerod tohto hrdinu. Bol to práve on, ktorý spravil revolúciu v Marvel filmoch a tretí sólový film poňal netradične – ako komédiu. Preto nebolo prekvapením, že štúdio ho oslovilo, aby v rovnakom tóne pokračoval aj pri štvrtom pokračovaní. Vniesť humor bolo nutné, Spider-Man a Doctor Strange boli temnejšie ladení a v rámci letnej sezóny treba publiku dať odľahčenejší formát.

Martin Pyco Rausch Čítajte rozhovor MrPYCO: Robím všetko preto, aby ste na mojom profile dostali na niečo chuť

Waititi sa ukázal ako veľmi zručný filmár, ale aj herec, ktorého rukopisom je odvážnejšie vyobrazenie v zabehnutých filmových šablónach. Možno aj preto po ňom chňapla konkurencia a pre štúdio Disney pripravuje nový film z univerza Star Wars, ktoré nutne potrebuje filmový reštart. A najmä sa nebojí vyjašiť sa, používa iróniu, sarkazmus, rád si strieľa sám zo seba, ale aj ostatných hercov a vo štvrtom Thorovi sa v tom najlepšom slova zmysle odtrhol z reťaze.

Štvrté pokračovanie Thora má ambíciu byť skvelým filmovým kúskom, keďže priamo nadväzuje na Avengers: Endgame, keď sa hlavný hrdina rozhodol opustiť Zem a hľadať zbytky svojho národa a zároveň nájsť samého seba. Nebude však sám! Vesmírom cestuje so Strážcami galaxie, ktorí sú sami o sebe zdrojom nekonečných vtipov. Okrem obľúbených tvárí sa diváci môžu tešiť aj na ďalšie hviezdne účasti ako Russell Crowe alebo Christian Bale, ktorý si „strúhol“ rolu záporáka a bol výborný. Bale je známy, že rád podstupuje rôzne fyzické a mentálne premeny pre svoje roly. Jeho postava Gorra, kata Bohov bola hutným materiálom. Bale bol jednoducho fantastický.

Dráčik Čítajte aj Dráčik si nedá pokoj. Koketuje so Satanom, médiá prirovnáva ku koncentráku

K dobru filmu hovorí aj fakt, že sa konečne vyrieši jeden z najväčších restov, ktoré si Marvel vyrobil vo svojej dlhoročnej a zdanlivo dokonalej histórii. Do deja sa vrátila Natalie Portman alias Jane Foster, Thorova osudová láska z prvých dvoch filmov. Táto zápletka zostala naplno otvorená, keďže herečka zmizla z Marvel Cinematic Universe (MCU) a len letmo bolo spomenuté v Avengeroch, že sa rozišli. Bez väčšieho vysvetlenia. Teraz je Portman späť!

Herečka konečne kývla na návrat, no chcela pompézny návrat a rolu pre Jane, ktorá bude zaujímavá aj herecky. A tú aj dostala! Stala sa z nej ženská verzia Thora aj so superschopnosťami, no veľmi smutným osudom. Štvrtého Thor tvorcovia využili, aby napravili krivdu z minulosti a ukázali, čo sa dialo v období, keď Jane bola mimo strieborného plátna a flashbacky z minulosti ukázali chýbajúce kúsky, ktoré chýbali do komplexnej mozaiky.

Joey King, Princezna Čítajte aj Filmový júl na Disney+: Rozprávka o ťažko skúšanej princeznej aj mysteriózny horor

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Hemsworth #Thor #Natalie Portman #Disney #Marvel