Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Šéfkuchár Novák zo šou Na nože: Nájdem chybu, zareagujem a reštaurácia dostane "karate", ktoré potrebuje, aby sa nakopla

Prečítajte si exkluzívny rozhovor so šéfkuchárom Martinom Novákom z reality šou Na nože, ktorej druhá séria štartuje v stredu večer na Markíze.

06.09.2023 06:00
debata (1)
Šéfkuchár Martin Novák z markizáckej šou Na nože. Foto: TV Markíza
martin novák, na nože, Šéfkuchár Martin Novák z markizáckej šou Na nože.

Na nože vstupuje do druhej série. Ako bude vyzerať nové pokračovanie? Pôjdete v rovnakých koľajach ako pri prvej sérii alebo sa pokúsite nové príbehy niekam kreatívne posunúť o úroveň vyššie?

Novinkou budú návraty. Po určitej dobe sa do reštaurácie vrátim, aby som sa pozrel, či si moje rady vzali majitelia k srdcu. Čo sa týka samotných príbehov, tie sa píšu sami. Netvoríme ich my. Každý človek, ktorý ma do svojej prevádzky zavolá, má úplne iný životný príbeh, každá reštaurácia má úplne iné problémy a podľa nich sa snažíme nastaviť veci tak, aby začala fungovať. Je to proste stále o tom istom: prísť, pomôcť, nájsť chyby a opraviť ich, ukázať, ako sa to dá robiť aj inak. Nahodiť reštauráciu na tie správne koľaje, aby sa mohla posunúť ďalej.

prokurátorka, mauréry, Čítajte aj Vyhrotená premiérová streda: S akými reláciami bude bojovať o každého diváka Markíza s Jojkou?

Ste zástancom inovácií alebo ste ten typ, že ak niečo dobre v kuchyni funguje, tak to nemá význam nasilu meniť?

Toto sa ťažko definuje, lebo niektoré pracovné postupy v kuchyni sú pri niektorých špecifických veciach dané. Veľa čerpám z klasickej francúzskej kuchyne a často ju využívam. Mám však rád aj nejaké nestereotypné veci a hranie sa so surovinami. Hľadám nové techniky a spôsoby, ako recepty urobiť trošku inak. Takže je to taký balans. Vychádzam z niečoho, čo je rokmi osvedčené – ako napríklad holandská omáčka, ale rád sa hrám aj s novými chuťami.

Vráťme sa ešte k prvej sérii Na nože. Navštívili ste rôzne reštaurácie v rôznych regiónoch, v rôznych kvalitách, stretli ste rôznych ľudí, vypočuli ste si rôzne príbehy. Bolo pre vás nakrúcanie náročné? Predsa len ste v tom čase boli „nováčikom“ v televíznom svete…

Ako hovoríte, bol som nováčik a tým pádom pre mňa bolo najťažšie moderovanie. Sústrediť sa na to, aby som vyhovel predstavám a požiadavkám režiséra, sústrediť sa na text, ktorý idem povedať, a k tomu ešte na mňa mieria tri kamery, nie je jednoduché a vytvára to taký ľahký stres (úsmev). Toto všetko sa však po nejakej druhej, tretej časti odbúralo a myslím, že sme si aj s tímom ľudí okolo mňa sadli a našli si miesto, kde nám to všetkým vyhovuje.

Nálada na pľaci je fakt dobrá a aj keď sa niekedy niečo udeje alebo sa zakokcem, tak sa na tom dobre pobavíme. Veľakrát je za tou oponou, čo diváci nevidia, strašne veľa srandy, ale aj to robí túto reláciu takou, akou je. Tým, že si rozumieme, robí tú prácu spontánnejšou. Je to milé a príjemné.

Sky Park Čítajte aj Bratislavský mrakodrap mení svoju podobu. Ikonická stavba bude vyzerať napokon inak

Viaceré prevádzky mali ďaleko od dokonalosti a neraz podliezali kvalitatívne, ale aj hygienické normy. Majitelia očividne nemali problém riskovať zdravie zákazníkov. Nastali medzi vami a majiteľmi situácie, ktoré diváci nevideli?

V každej časti bolo to gro spontánne povedané pred kamerou. Samozrejme, častokrát potom prišli majitelia za mnou, či som musel byť taký tvrdý. Povedal som im, že nie je normálne, aby reštaurácia a kuchyňa fungovali v takej špine a bordeli. Takže, aj keď sa snažili orodovať alebo sa cítili dotknutí a chceli si to vydiskutovať, viac okrem ďalších ostrejších motivačných slov, aby urobili, to čo navrhujem odomňa nepočuli. Nebol čas ani priestor na to, aby som to viac riešil. Všetko podstatné sa udialo pred kamerou: našiel som chybu, zareagoval na ňu a dostali to „karate“, ktoré potrebovali.

prokurátorka, mauréry, Čítajte aj Veľká jojkárska premiéra sa blíži: Prichádza mrazivý seriál založený na skutočných udalostiach

Dostali ste sa do situácie, keď ste si povedali, že by ste produkciu daného dielu radšej stopli?

Pri výrobe druhej série bola jedna reštaurácia, kde nastali veci, keď zo mňa majiteľ totálne vysal energiu. Pred večerou chcel robiť úplne iné veci, ako som sa s ním a kuchyňou dohodol. Personál bol nahnevaný a dával mu to najavo. Majiteľ „cukol“ a išiel to hrať na stranu zamestnancov, ktorým sa nepáčili zmeny – čo je prirodzené, lebo ľudia sú pohodlní a bránia sa vyjsť zo svojej komfortnej zóny.

V ten večer som mal niekoľkokrát debatu aj s režisérom, že neviem, či sa neotočím a nejdem preč, lebo som sa s tým vôbec nestotožňoval. Nebudem prezrádzať, ako to celé napokon dopadlo, aby si to diváci pozreli. Myslím si, že v tejto časti sami vycítia, že moja energia úplne odišla. Ťažko je totiž robiť niečo, keď druhá strana nespolupracuje.

Nastala aj opačná situácia, keď ste si niektorých účinkujúcich natoľko obľúbili, že sledujete ich príbeh aj po skončení nakrúcania?

Samozrejme, bola aj opačná reštaurácia, kde ľudia normálne robili pokroky zo dňa na deň. Hoci som na začiatku bol prísny a krutý, a môj verdikt bol pre nich úplným šokom, rýchlo sa pozviechali a bolo tam milión emócií. A nielen u nich, ale aj so mnou to nejakým spôsobom začalo lomcovať, hlavne pri návrate. Majiteľ a zároveň kuchár v jednej osobe ma veľmi potešil, urobil najväčší skok dopredu. Dokonca sme si aj mailovali, pýtal si odo mňa nejaké recepty a rady. Naozaj si myslím, že pri tomto človeku sa moja energia niekde nestratila a rady padli na úrodnú pôdu. Práve táto výmena energie je najpodstatnejšia v celom formáte. Hoci je to televízny program, tak reálne ľuďom pomáha a bol som naozaj rád, že som im mohol poradiť. Od majiteľa som dokonca dostal ich dvadsaťročnú svadobnú slivovicu a moja fotka s nimi visí v kuchyni, čo ma veľmi teší. To sú situácie, keď si človek povie, že má zmysel to robiť.

Peter Gažík Čítajte aj Chcel by som posilniť imidž Markízy ako špičkovej rodinnej televízie, hovorí nový šéf

Prvá séria mala u divákov obrovský úspech. Očakávali ste, že ste ho aj vy? Predsa len, na televíznom trhu je dostupných veľa relácií o varení.

Vždy, keď niečo robím, snažím sa to robiť na 120 percent, ak nie na 140. Lenže pri tomto človek nikdy nevie. Nevyznám sa v televíznom svete, ale myslím si, že tá energia bola cítiť a bolo ju vidieť aj na číslach sledovanosti. Som veľmi rád, že ľudí baví, ale nie je to len mnou, ale je to o tom celom tíme, ako som už spomínal. Som z toho veľmi šťastný a dúfam, že nás budú aj ďalej podporovať.

Čím je Na nože špeciálne?

Ťažko vybrať jednu vec. Myslím, že je to kombináciou viacerých faktorov. Je to relácia, ktorá ma v sebe emóciu, energiu, určité vzrušenie, prináša ľudské príbehy a má v sebe aj niečo edukatívne. Ľudí to baví a to je najpodstatnejšie. Potvrdzujú mi to aj reakcie z môjho okolia, či už profesionálneho alebo od mojich priateľov a známych.

žena, počítač Čítajte aj Návštevnosť webov v auguste: Nárast počtu čitateľov, Pluska si obhájila prvenstvo

V akom stave je slovenská gastronómia po krízových rokoch?

To je kapitola sama o sebe. Na Slovensku je niekoľko výborných reštaurácií a veľa dobrých. Po covidovom období, keď sa celý gastro sektor rozbil, veľmi veľa šikovných ľudí odišlo do úplne iného segmentu. Stabilnejšieho, kde mali istotu pre seba a svoje rodiny. A mladá generácia ľudí už toto remeslo moc nevyhľadáva. Všetci chcú mať tituly a chcú riadiť, lenže takých ľudí je veľa.

Remeslo, či už kuchárske alebo hocijaké iné, sa postupne vytráca. Nie je to len o gastre, ale práve gastro počas pandémie dostalo riadne na frak a nejako sa postupne spamätáva. Uvidíme, čo bude ďalej a aká príde ďalšia generácia mladých kuchárov, či nájdu v sebe nejaký zápal. Momentálne je to veľmi ťažký biznis, ľudia nemajú toľko peňazí, aby si mohli dovoliť chodiť raz za týždeň do reštaurácie. Necháme sa prekvapiť, čo prinesie najbližšie obdobie. Dúfam, že to pôjde len k lepšiemu.

Aké sú typické neduhy slovenského gastra?

Asi by som to zhrnul tak, že v niektorých prípadoch je to neodbornosť, respektíve ľudia sú flákači, ďalšia vec je neporiadok, suroviny, spracovanie surovín, hygienické návyky a, samozrejme, potom je tu aj druhá strana. Majitelia dávajú svojim ľuďom minimálne platy, z toho pramenia minimálne odvody. Je to začarovaný kruh. Dúfam, že sa to niekedy zmení a začnú mať aj ľudia v gastre nejaké stabilné podmienky a zarábať dobré peniaze. Samozrejme, že dobré peniaze musia podať dobrý výkon. Každá minca má dve strany a musí to byť v nejakej harmónii.

pán profesor, maštalír, marcinková, Čítajte aj Na Pána profesora bolo zvedavých najviac divákov. Ako dopadli Mama na prenájom a nové kvízy RTVS?

Aká bude, podľa vás, druhá séria Na nože? Aké reštaurácie uvidia diváci?

Ak sa ľuďom páčila prvá séria, tak si myslím, že druhá sa im bude páčiť rovnako. Pred kamerou som si už našiel svoje miesto, cítim sa istejšie a omnoho viac uvoľnenejšie, čo bude myslím aj cítiť. Spoločne s celým tímom prinesieme nové – silné príbehy ľudí a reštaurácií. Nebudú chýbať vypäté situácie, ale opäť ani veľa dobrej energie. Budú tam pekné ale aj pikantné momenty, no nebudem prezrádzať viac, aby sa diváci mali na čo tešiť.

V médiách rezonoval váš odchod zo Zámku Šimák. Čo sa stalo?

Áno, je pravda a zachytil som v médiách aj ja nie úplne pravdivé informácie k môjmu odchodu zo Zámku Šimák. Ako som už uviedol viackrát, odchod zo Zámku Šimák bol z môjho vlastného rozhodnutia, ktoré neprišlo zo dňa na deň. Nie vždy boli ekonomické výsledky reštaurácie na výbornú, ale príčinou nebola kvalita služieb.

Hlavným dôvodom bol najmä poddimenzovaný stav personálu, ktorý sa počas eventovej sezóny hotela dopĺňal práve z tejto reštaurácie. Bola tak niekoľko mesiacov pozastavená a nemala dostatočný čas a priestor vybudovať si svoju stálu klientelu. Toto sa podpísalo najmä na financiách. Nevidel som potenciál do budúcna, rozvíjať to, čo chcem robiť a keďže reštaurácia Pálfy bola každý rok z personálnych dôvodov zatvorená, venovať sa eventom druhej menšej reštaurácii nebola moja vízia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #Martin Novák #Na nože #televízna sezóna 2023/2024