Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Návštevnosť webov v auguste: Nárast počtu čitateľov, Pluska si obhájila prvenstvo

Noví lídri rebríčka webov aj prevádzkovateľov si potvrdili prvenstvo.

04.09.2023 06:00
žena, počítač Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Slovenské weby v auguste navštívilo viac než 4,5 milióna unikátnych používateľov (RU – real users), čo je v medziročnom porovnaní nárast až o 10,6 %. Počet návštevníkov sa zvýšil aj v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, a to o 2,4 %. Viac než 4,5 milióna návštevníkov mali slovenské weby naposledy pred rokom a pol, vo februári 2022. Vyplýva to z auditovaného merania návštevnosti slovenských internetových médií IABmonitor.

V rebríčku návštevnosti webových portálov sa tentokrát dramatické zmeny neudiali. Bulvárny web pluska.sk si v auguste obhájil pozíciu lídra, ktorú sa mu podarilo obsadiť predošlý mesiac. Rovnako si prvenstvo udržal aj mediálny dom News and Media Holding, ktorý opäť ako jediný prekonal trojmiliónovú hranicu návštevnosti.

Jan Hřebejk Čítajte rozhovor Režisér Hřebejk o seriáli Víťaz: Náš premiér je egocentrik a narcista ako mnohí špičkoví politici, no divákov pobaví

Kozmetické zmeny v rebríčku

Nový líder rebríčka návštevnosti slovenských webov – pluska.sk – si v auguste obhájil svoje prvenstvo a zvýšil aj svoju návštevnosť na 2,67 milióna RU. Voči predchádzajúcemu mesiacu to znamená nárast 8,1 % a medziročne o 9,8 %.

Aktuality.sk sa po júlovom treťom mieste, keď zaznamenali najnižšiu návštevnosť v histórii merania IABmonitora (od apríla 2019), dostali v auguste na druhú priečku. Kliklo si na ne 2,54 milióna čitateľov, čo znamená nárast návštevnosti voči predchádzajúcemu mesiacu o 3,9 %. V medziročnom porovnaní ich návštevnosť poklesla o 1,7 %.

Zoznam.sk si tak už neudržal pozíciu dvojky slovenského internetu a s návštevnosťou 2,44 milióna RU sa umiestnil na tretej priečke. Zaznamenal tiež mierny pokles pokles návštevnosti, o 0,9 % voči predchádzajúcemu mesiacu a o 5,3 % v medziročnom porovnaní.

andrej babiš Čítajte aj Babiš predal vydavateľstvo Mafra. Novým majiteľom bude český milionár Pražák

Spravodajské portály na štvrtej a piatej priečke si, naopak, zvýšili návštevnosť, a to o jednotky percent, aj voči predchádzajúcemu mesiacu aj v medziročnom porovnaní. Štvrté sme.sk navštívilo 2,42 milióna a piatu pravdu.sk 2,1 milióna unikátnych čitateľov. Weby v prvej päťke sú jedinými slovenskými portálmi, ktoré majú mesačne viac ako 2 milióny návštevníkov.

Druhú päťku najnavštevova­nejších webov otvára cas.sk, nasledujú ho topky.sk. Pozíciu si opäť zlepšil azet.sk, ktorý zvýšil svoju návštevnosť voči predchádzajúcemu mesiacu až o 18,5 % a postúpil na ôsmu pozíciu. Ustúpiť mu musel startitup.sk na deviatu priečku. Prvú desiatku uzatvára hnonline.sk.

Peter Gažík Čítajte aj Televízia Markíza má nového riaditeľa. Zmena na najvyššom poste nastáva po desiatich rokoch

Druhá desiatka webov

V druhej desiatke webov si pozíciu vylepšili tri weby. O jednu priečku vyššie, na 13. miesto, postúpili dobrenoviny.sk, ktoré tak preskočili spravodajský portál Markízy tvnoviny.sk.

Rovnako o jednu priečku vyššie, na 17. miesto, postúpil interez.sk, ktorý preskočil web verejnoprávnej televízie rtvs.sk. Tretím webom je spravodajský portál dnes24.sk, ktorý si voči predchádzajúcemu mesiacu si polepšil o dve miesta a august uzavrel na 19. priečke. Je tiež posledným slovenským webom s návštevnosťou vyššou ako 1 milión RU.

Marta Jančkárová, Marek Makara Čítajte aj Septembrové predvolebné diskusie: RTVS zverejnila poradie politických kandidátov

Prevádzkovatelia: Nový líder potvrdený

Pozíciu lídra slovenského internetu si v auguste obhájil mediálny dom News and Media Holding, a to už štvrtý mesiac za sebou. Prvenstvo si drží od mája tohto roka, keď na prvej pozícii nahradil dlhoročného lídra rebríčka – mediálny dom Ringier Slovakia.

News and Media Holding ako jediný v prvej desiatke prevádzkovateľov zvýšil v medziročnom porovnaní návštevnosť svojho portfólia webov až dvojciferne (+18,9 %), zaznamenal tiež druhý najvyšší nárast voči predchádzajúcemu mesiacu (+4,5 %), a ako jediný prekonal hranicu troch miliónov unikátnych návštevníkov.

Ringier Slovakia sa opäť umiestnil na druhom mieste, tentokrát však s výraznejším odstupom od nového lídra. Kým v júni ho delilo 86 270 RU, v júli to bolo už 237 473 RU a v auguste 324 709 RU.

Trojkou je Zoznam nasledovaný vydavateľstvom Petit Press. Na piatu pozíciu sa prebojoval mediálny dom Our Media SR, ktorý tentokrát s pár tisícovým náskokom prekonal Startitup. Ten je zároveň posledným prevádzkovateľom, ktorý so svojím portfóliom webov dosahuje viac než dvojmiliónovú návštevnosť.

Siedmu priečku si obhájilo vydavateľstvo MAFRA Slovakia a na ôsmu postúpila agentúra SITA, ktorá preskočila FPD Mediu. Desiatku najväčších prevádzkovateľov slovenských webov uzatvára Markíza – Slovakia.

Zdroj údajov: IAB Slovakia / IABmonitor. Poznámka: Portál Mediaklik.sk patrí do vydavateľského domu OUR MEDIA SR.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #IAB Slovakia #návštevnosť webov #IABmonitor