Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS už rok nakrúca seriál za milióny eur. Kedy ho konečne uvidia diváci?

Osemdielny seriál začala RTVS nakrúcať ešte začiatkom minulého leta.

21.07.2023 06:00
niekde v európe, Foto:
Prvé zábery z historického seriálu Čas nádejí (pôvodný názov Niekde v Európe).
debata
Matthias Settele Čítajte rozhovor Šéf televízie Markíza: Za úspechom stojí jeden tím, jedna vášeň. Ja som bol len dirigentom veľkého orchestra

Verejnoprávna televízia za seriálovou produkciou komerčných televízií výrazne zaostáva. Na obrazovky však prináša kvalitné seriály s témami, ktoré oslovujú divákov. V tomto roku zatiaľ nový seriál nepriniesla.

Posledným seriálovým počinom bolo Priznanie, ktoré žalo úspechy ešte na začiatku minulého roka. Vzniklo ako voľné pokračovania mimoriadne úspešného Hniezda, ktoré uviedla dva roky predtým.

Hit roka, Ján Žgravčák Čítajte aj RTVS na jeseň nebude experimentovať, na obrazovky vráti jarnú novinku

„Ja by som veľmi rád točil, ale nemáme za čo. Toto je jedna zo zásadných otázok. Ak máme robiť seriál len v našej produkcii, je to 2 milióny aj viac eur, a na to momentálne nemáme. Bol by som rád, lebo konkurencia vysiela seriály a my by sme mali tak isto. Patrilo by sa to, ale sme v inej situácii. Pevne verím, že sa dostaneme do situácie, že budeme točiť aj seriály,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

RTVS však ešte pred rokom, 1. júla 2022, začala nakrúcať nový historický seriál Čas nádejí (pôvodný názov bol Niekde v Európe). Historická rodinná sága mapuje osudy slovenskej rodiny v priebehu rokov 1914 až 1951.

Diváci budú sledovať najvýznamnejšie historické míľniky nášho národa – prvú svetovú vojnu a rozpad Rakúsko-Uhorska, vznik Československej republiky, druhú svetovú vojnu, Slovenské národné povstanie či Február 1948.

Prvé zábery zo seriálu Čas nádejí Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Prvé zábery z historického seriálu Niekde v...

Seriál začal vznikať ešte za predchádzajúceho vedenia RTVS. Bývalý riaditeľ Jaroslav Rezník pri padnutí prvej klapky uviedol, že na ňom pracovali dlhých päť rokov. „Historický seriál zo začiatku 20. storočia je po veľmi dlhom čase návratom RTVS k dokumentovaniu našej histórie filmovými prostriedkami. Som presvedčený, že po takých dielach ako je Vivat Beňovský! alebo Alžbetin dvor si aj seriál Niekde v Európe nájde toľko priaznivcov ako tieto dve klasiky zlatého fondu RTVS,“ povedal vtedy Rezník.

Zem spieva Čítajte aj RTVS pripravuje na jeseň novinku: Chce nadviazať na úspech Zem spieva, teraz však bude „spievať“ voda

Osemdielny seriál dostal veľkorysý rozpočet 3,9 milióna eur. Koprodukčný vklad RTVS pozostáva z finančného vkladu vo výške 2,2 milióna eur a vecného vkladu vo výške 675-tisíc eur, ďalšie financie poskytol Audiovizuálny fond.

Jeho uvedenie na obrazovky bolo naplánované na jeseň 2023, no v jesennej programovej štruktúre sa neobjaví. Premiéru by mal mať až začiatkom budúceho roka.

milujem slovensko, silvester 2019, Čítajte aj RTVS na jeseň: Po neúspechoch viacerých šou ponúkne náhradu. Poznáme meno moderátora

Režisérom je Ján Sebechlebský (Tajné životy, O liečivej vode), pod scenárom je podpísaná Scarlett Čanakyová a pruducentom spoločnosť Arina, ktorá má na konte snímky Piargy alebo Backstage.

Diváci sa môžu tešiť na hercov Daniela Žulčáka, Dominiku Morávkovú, Zuzanu Mauréry, Martina Šalachu, Mateja Landla, Danu Košickú, Romana Poláčika, Judit Pecháček (za slobodna Bárdos), Dana Fischera, Petra Kočiša, Adyho Hajdu a ďalších.

Očakávaná seriálová novinka

V jesennej sezóne by mala RTVS uviesť na obrazovky komediálnu minisériu s prvkami drámy s názvom Pressburg, ktorá bude netradičná tým, že bude viacjazyčná, prevažne v maďarskom jazyku. Nakrútil ju režisér Hornej Dolnej Csaba Molnár, na scenári sa podieľala jeho manželka Lucia Molnár Satinská.

Zábery z nakrúcania minisérie Pressburg Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Zábery z natáčania novej minisérie Pressburg.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #seriál Niekde v Európe