Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS chystá premiéru unikátneho seriálu: Kedy diváci uvidia historickú drámu? Poznáme detaily...

Kedy uvidia diváci unikátnu historickú rodinnú ságu na obrazovkách RTVS? Poznáme prvé detaily!

23.01.2023 06:00
debata (3)
Prvé zábery z historického seriálu Niekde v... Foto: RTVS
niekde v európe, Prvé zábery z historického seriálu Niekde v Európe z dielne RTVS.
Ľuboš Machaj Čítajte rozhovor Ľuboš Machaj: Rokovania o náhrade koncesií sú turbulentné. Nechceme len kúriť a svietiť

Seriál s pracovným názvom Niekde v Európe mapuje osudy slovenskej rodiny v priebehu rokov 1914 až 1951. V dramatickom príbehu plnom emócii a napínavých situácií budú mať diváci možnosť sledovať najvýznamnejšie historické míľniky nášho národa: prvú svetovú vojnu a rozpad Rakúska-Uhorska, vznik Československej republiky, druhú svetovú vojnu, Slovenské národné povstanie či Február 1948.

Nakrúcanie osemdielnej historickej ságy RTVS odštartovala 1. júla 2022. Prvá klapka padla na Myjave a natáčalo sa dovedna 80 filmovacích dní.

jennifer aniston, the morning show, Čítajte aj Pripravte sa na fantastický seriálový rok 2023! Tieto top hity si nemôžete nechať ujsť

Všetky udalosti sú súčasťou príbehu Gézu Violu, syna nemeckej evanjeličky Gréty a Slováka Jana Violovského, ktorý si zmení meno a národnosť (Jánoš Viola), aby dostal licenciu na svoju vysnenú krčmu.

Prvé zábery zo seriálu Čas nádejí Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Prvé zábery z historického seriálu Niekde v...
markíza, tv markíza, logo, Čítajte aj Kultová reality šou mieri z Jojky na Markízu! Nová verzia pozná dátum štartu

„Na začiatku všetkého stála snaha prerozprávať príbeh osudov rodiny krčmárov, tak ako ho determinovala doba. Spojiť malé, súkromné rodinné dejiny s tými veľkými. Ukázať ľudskú snahu, túžbu po láske a obyčajnom naplnenom živote i za cenu vzdoru a vzoprenia sa a zároveň ukázať, čo sa nám deje so životmi, keď nám do nich vstúpia geopolitické zmeny,“ povedala autorka scenárov Scarlett Čanakyová.

Režisérom novej historickej rodinnej ságy je Ján Sebechlebský, kameramanom Tomáš Stanek a diváci sa môžu tešiť na hercov Daniela Žulčáka, Dominiku Morávkovú, Zuzanu Mauréry, Martina Šalachu, Mateja Landla, Danu Košickú, Romana Poláčika, Judit Bárdos, Dana Fischera, Petra Kočiša, Adyho Hajdu a mnohých ďalších.

Pravidlá mojej ženy Čítajte aj Šéfkuchár Duranský zo šou Pravidlá mojej ženy: Moderovanie je pre mňa výzva. Aj varenie je iné, ako som zvyknutý

Aktuálne svoj prvý historický seriál vysiela televízia Markíza. Seriál Dunaj, k vašim službám predstavil osudy postáv v obchodnom dome Dunaj v roku 1939, na pozadí silnejúceho Nemecka a začiatku druhej svetovej vojny.

Po predstavení jarnej vysielacej štruktúry je jasné, že v tejto sezóne sa premiéry nedočká. V jarnej sezóne tak nepôjdu proti sebe dva historické seriály. Kedy by sa mohol historický seriál z dielne RTVS dostať do vysielania? „Na jeseň. Seriál má 8 častí a je natočená približne polovica plánovaného obsahu. Momentálne ešte prebieha výroba ďalších epizód,“ povedal pre Mediaklik Ľuboš Machaj, generálny riaditeľ RTVS na stretnutí s novinármi.

Slovensky rozhlas Čítajte aj Ďalšia zmena v RTVS. Končí šéf Rádia Slovensko, viesť ho bude známy moderátor

Ako to vyzerá s ďalšou produkciou pôvodných seriálov RTVS? Budú sa v blízkej dobe nakrúcať novinky? „Ja by som veľmi rád točil, ale nemáme za čo. Toto je jedna zo zásadných otázok. Ak máme robiť seriál len v našej produkcii, je to 2 milióny aj viac eur, a na to momentálne nemáme. Bol by som rád, lebo konkurencia vysiela seriály a my by sme mali tak isto. Patrilo by sa to, ale sme v inej situácii. Pevne verím, že sa dostaneme do situácie, že budeme točiť aj seriály,“ dodal Machaj.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #televízna sezóna 2022/2023 #seriál Niekde v Európe