Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS pripomienkuje návrh zákona: Ohrozuje slobodu médií, je v rozpore s európskymi princípmi. Na ministerstvo prišlo 327 pripomienok

RTVS upozornila na problematické oblasti v navrhovanom zákone o Slovenskej televízii a rozhlase.

20.03.2024 08:00 , aktualizované: 18:30
Ľuboš Machaj Foto:
Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.
debata (9)

RTVS predložila do medzirezortného pripomienkového konania pripomienky k návrhu Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorý pochádza z dielne Ministerstva kultúry SR.

„Navrhovaný zákon je v zásadnom rozpore s princípmi európskej ochrany nezávislosti verejnoprávnych médií a v nesúlade so schváleným Európskym aktom o slobode médií, predovšetkým pokiaľ ide o postavenie orgánov verejnoprávneho vysielateľa, voľbu a odvolávanie ich členov, financovanie verejnoprávnych médií a zabezpečenie nezávislosti verejnoprávnych médií,“ informovala Zuzana Vicelová z komunikačného odboru RTVS. V rámci pripomienok RTVS upozornila aj na ďalšie problematické oblasti v navrhovanom zákone.

Martina Šimkovičová / Robert Fico / Čítajte viac Fico: Vedenie RTVS a zamestnanci negarantujú objektívne a nezávislé vysielanie. Sú v súboji s vládou

Návrh zákona o verejnoprávnej televízii a rozhlase predložilo ministerstvo kultúry do skráteného medzirezortného pripomienkového konania uplynulý týždeň (11.3.). Súčasná inštitúcia Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) by sa nemala formálne rozdeliť, zmení sa však jej názov na Slovenská televízia a rozhlas (StaR). Vzniknúť má programová rada na dohľad nad vysielaným programom, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom, ktorou sa dopĺňa financovanie inštitúcie zo štátneho rozpočtu. Ministerstva počíta aj s výmenou vedenia RTVS. Nového generálneho riaditeľa by mala voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente.

„Zákon má jediný cieľ, zmocniť sa nezávislého verejnoprávneho média a podriadiť ho vládnej moci,“ povedal Ľuboš Machaj na margo predloženého návrhu zákona. Proti navrhovaným zmenám sa okrem samotnej RTVS postavilo aj viac než tisíc pracovníkov a spolupracovníkov, ale aj novinárov z iných médií. Vznikla tiež verejná výzva určená Európskej Komisii a poslancom Európskeho parlamentu, ktorú k dnešnému dňu podpísalo takmer 60-tisíc ľudí. Opozícia hovorí o neakceptovateľnom útoku na verejnoprávne médium, ktorý nás vzďaľuje od demokratických krajín a v piatok 15. marca zorganizovala protest.

RTVS logo Čítajte viac 5 najväčších zmien RTVS: Telerozhlas v dnešnej podobe končí, čaká ho zmena názvu aj nový riaditeľ

Predlohu nového zákona o RTVS kritizovala aj prezidentka Zuzana Čaputová a opozičné strany. Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová, Európska vysielacia únia (EBU) a niektoré zahraničné médiá rovnako považujú pripravovaný nový zákon za ohrozenie nezávislosti verejnoprávnych médií na Slovensku.

Aktualizácia: K zmenám v RTVS a návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase prišlo 327 pripomienok, z toho 42 hromadných. Oznámil to rezort kultúry, ktorý zároveň oznámil, že začal s vyhodnocovaním podnetov.

„Každou jednou pripomienkou sa budeme dôkladne zaoberať a všetky konštruktívne a relevantné budeme akceptovať,“ uistila ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Dodala, že vo štvrtok (21. 3.) sa uskutočnia prvé rozporové konania k hromadným pripomienkam.

Koalícia RTVS dlhodobo kritizuje

Koalícia už dlhodobo kritizuje situáciu v RTVS, napáda objektivitu a jednostrannosť spravodajstva. Najviac kritické hlasy zaznievajú zo strany SNS a jej nominantov. Rezort kultúry na čele s ministerkou Martinou Šimkovičovou (nominantka SNS) však nesúhlasí s tým, že chce verejnoprávnu televíziu a rozhlas ovládnuť a zmeniť na vládny propagandistic­ký kanál.

Šimkovičová tvrdí, že RTVS nie je nestrannou inštitúciou, ktorá by divákom a poslucháčom prinášala objektívne či vyvážené informácie. Kritizuje aj absenciu pôvodnej slovenskej tvorby a licencované zahraničné programy, ktoré považuje za predražené.

„Predložená dôvodová správa k návrhu Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase uvádza zavádzajúce a neobjektívne informácie, ktoré účelovo skresľujú plnenie verejnoprávnej funkcie RTVS, predovšetkým v oblasti jej nestrannosti, objektivity a vyváženého spravodajstva. Doteraz však zo strany Ministerstva kultúry SR neboli uvedené žiadne konkrétne výhrady podložené dôkazmi, že RTVS si neplní svoje zákonné povinnosti,“ oponuje RTVS v oficiálnom vyhlásení.

„RTVS je roky paródiou vyváženosti a objektívnosti. Som rád, že ministerstvo kultúry predložilo do pripomienkového konania zákon, ktorý Slovensku dá verejnoprávnu televíziu, kde sa nebudú hanbiť pustiť štátnu hymnu a národný program nebude vytláčaný na okraj. Progresívne Slovensko si bude musieť svoju televíziu už platiť z vlastných príspevkov a nie daní občanov,“ uviedol podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

TV Markíza, Záhorská Bystrica Čítajte aj Verejnosť žiada stopnutie „normalizácie“ v Markíze. Televízia tvrdí, že problémy rieši

„To, čo prežíva RTVS, je na nový zákon, ak chceme zachovať existenciu verejnoprávnej inštitúcie,“ povedal poslanec a člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD). Je presvedčený, že RTVS je v súčasnosti v situácii, „že s ňou treba niečo robiť“.

Predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS) uviedol, že navrhované legislatívne zmeny budú v súlade s európskou legislatívou, a že v telerozhlase majú priniesť väčšiu vyváženosť, nestrannosť a objektivitu.

Podporu legislatívnym zmenám vyjadrila aj Rada RTVS na svojom pondelkovom rokovaní (18.3.) s tým, že umožnia efektívnejšie fungovanie RTVS a dôslednejšie napĺňanie jej verejnoprávneho poslania. Výhradu mala ku skutočnosti, že návrhom zmien nepredchádza širšia odborná diskusia.

Zákon nadobudne účinnosť po schválení parlamentom. Poslanci by sa mali návrhom zákona zaoberať už v apríli. Premiér Robert Fico by chcel mať otázku telerozhlasu vyriešenú do leta.

Video

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #situácia v RTVS