Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Fico: Vedenie RTVS a zamestnanci negarantujú objektívne a nezávislé vysielanie. Sú v súboji s vládou

Premiér chce presadiť zmeny vo fungovaní verejnoprávnej RTVS zrýchlene.

20.03.2024 13:30
Martina Šimkovičová / Robert Fico / Foto: ,
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová a premiér Robert Fico počas rokovania vlády.
debata (19)

Premiér Róbert Fico (Smer-SD) avizuje na najbližšom rokovaní vlády „legislatívnu smršť“. Ako dnes oznámil, bude presadzovať zrýchlené rokovanie parlamentu o zmenách vo fungovaní verejnoprávneho rozhlasu a televízie (RTVS).

„To, ako sa správa vedenie RTVS a zamestnanci, nemôže garantovať objektívne a nezávislé vysielanie. Sú v súboji s vládou. Preto sú splnené všetky podmienky na skrátené legislatívne konanie,“ tvrdí Fico. Občania pritom majú podľa jeho slov právo na objektívne a pravdivé informácie, no nedostávajú ich. Vidí v tom naplnenie dôvodov na prijatie zmien v skrátenom konaní. Dodal, že na to potrebuje ešte súhlas koaličnej rady vzhľadom na potrebné hlasy poslancov. Skrátené legislatívne konanie umožňuje návrh zákona definitívne schváliť už na jednej schôdzi parlamentu.

Návrh príslušného zákona, ktorý pripravilo ministerstvo kultúry, už okrem RTVS kritizovali aj opozícia, prezidentka či organizácie a inštitúcie zo zahraničia vrátane Česka, ako snahu vlády ovládnuť RTVS. Návrh počíta okrem iného s výmenou vedenia RTVS, so silnejším vplyvom štátu na túto inštitúciu alebo so zriadením novej rady pre dohľad nad jej programom.

Ľuboš Machaj Čítajte viac RTVS pripomienkuje návrh zákona: Ohrozuje slobodu médií, je v rozpore s európskymi princípmi. Na ministerstvo prišlo 327 pripomienok

Fico dlhodobo kritizuje nielen RTVS, ale aj štyri súkromné médiá vrátane najsledovanejšej televízie Markíza, ktorým zástupcovia jeho strany odmietajú odpovedať na otázky. Redaktori Markízy sa zase sťažovali na zásahy nového šéfa spravodajstva Michala Kratochvíla do ich práce v prospech Ficovej vlády. Redakčná rada materskej spoločnosti CME, zložená z renomovaných novinárov, došla po preverení na mieste k záveru, že Markíza dodržiava všetky štandardy etickej a profesionálnej žurnalistiky a dbá na zásady objektivity, nestrannosti a vecnej správnosti. CME patrí do skupiny PPF rodiny zosnulého českého podnikateľa Petra Kellnera.

TV Markíza, Záhorská Bystrica Čítajte viac V Markíze vznikli odbory, na ich čele sú známe tváre. „Chceme zachovať úroveň spravodajstva,“ tvrdia

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #RTVS #situácia v RTVS