Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tvrdá reakcia Lega na demagógiu Dráčika: Zostane hračkárstvo bez kultovej stavebnice?

Iniciatíva dajte-im-vediet.sk vyzýva ľudí, aby upozornili dodávateľov a výrobcov hračiek na bannery na webe Dráčika.

09.11.2022 06:00
Dráčik Foto:
Predajňa Dráčik v nákupnom centre v Bratislave.
debata (95)
Mrázik Čítajte aj Slovenské Vianoce v tieni vojny na Ukrajine: Dostane Mrázik a ruské rozprávky stopku?

O propagande a demagógii na webe hračkárstva Dráčik sme už písali viackrát. Manipulatívne články začali pribúdať v hojnej miere začiatkom februára a sú ich už desiatky. Na Slovensku vznikla iniciatíva, ktorá reaguje na bannery uverejňované na e-shope Dráčika.

Na webe dajte-im-vediet.sk tak majú ľudia k dispozícii zoznam výrobcov hračiek, s ktorými Dráčik spolupracuje. Prostredníctvom zverejnených kontaktov a vzorových mailov majú ľudia možnosť kontaktovať firmy a oznámiť im svoj názor na to, ako sa hračkárstvo už niekoľko mesiacov prihovára svojim zákazníkom.

najhoršie vianočné filmy Čítajte aj Najhoršie z najhorších vianočných filmov, ktoré aj tak milujeme

Dajte-im-vediet.sk

„Majiteľ firmy, pán Víglaský, si webu z hračkárstva urobil výkladnú skriňu demagógie, popierania očkovania a zatracovania základných demokratických princípov našej krajiny. Áno, je to jeho firma. Ale je to správne? Je to morálne? Okrem toho, že budete ignorovať predajne a e-shop Dráčik, vieme spoločne spraviť ešte niečo. A to dať vedieť výrobcom hračiek (zoznam a kontakty), akého majú obchodného partnera a čo robí. Aby vedeli, s akými názormi sa prezentujú ich výrobky – hračky. Čo s tým ďalej urobia, je na nich,“ vysvetľujú autori iniciatívy na webe dajte-im-vediet.sk. „Možno to bude len výstrel do tmy. Možno sa nič nestane. Ale je to jedna z mála vecí, čo s tým môže morálna a uvedomelá časť spoločnosti urobiť,“ uvádzajú.
Iniciatíva dajte-im-vediet.sk upozorňuje na... Foto: Dajte-im-vediet.sk/Dráčik
Dráčik Iniciatíva dajte-im-vediet.sk upozorňuje na komunikácia na webe známeho hračkárstva.
Iniciatívu spustili podnikatelia z oblasti informačných technológií Jakub Rezníček a Štefan Polgári. Na upozornenia zákazníkov Dráčika už reaguje spoločnosť Lego: „Sme sklamaní komunikáciou na webe Dráčik, preto sme pozastavili všetky propagačné aktivity a situáciu naďalej vyhodnocujeme,“ odpisuje ľuďom firma na ich podnety na sociálnej sieti.
Foto: Facebook Lego
Lego

Desiatky článkov a pribúdajú ďalšie

Absurdné články na webe Dráčika sa týkajú obrannej dohody Slovenska a USA, vojny na Ukrajine, parodovaním pandémie a očkovania, ale aj ohrozením budúcnosti ľudstva po opustení tradičných hodnôt.

Dráčik Čítajte aj Vitajte v pekle! Na webe Dráčika okrem hračiek nájdete aj riadnu dávku propagandy

V texte o obrannej dohode Slovenska a USA sa písalo o tom, že „za judášske groše predávame našu suverenitu.“ Po vypuknutí vojny na Ukrajinu pribúdali ďalšie manipulatívne vyjadrenia ako „miesto priateľa vytvárame nepriateľa“. V texte, ktorý mapuje politický vývoj na Slovensku, sa hovorí aj o tom, že „do paláca sa nebadane vkradla Macocha“.

Vo viacerých textoch sa Dráčik dotýka aj LGBTI+ komunity, ktorá podľa autora prispieva k marazmu v spoločnosti: „Zo psa urobiť mačku a z mačky kocúra“. V inom článku sa píše o „nezmysloch LBGT3, BEMELEM a podobne“ ako o nástrojoch na vytváranie napätia v „normálnej spoločnosti“, ktoré nikomu nepomôžu. „Je to živná pôda pre realizáciu rôznych úchyliek ega.“

Dráčik Čítajte aj Dráčik opäť exceluje: LGBT je nezmysel, je to pôda pre realizáciu rôznych úchyliek ega

V jednom z článkov autor (podpísaný ako Dráčik) vysvetľuje, prečo na stránke hračkárstva publikuje takéto príspevky: „Píšem, lebo nemám inú možnosť a považujem to za dôležité vyjadriť svoj názor a postoj.“

„Rozprávať v hračkárstve o vojne, koncentračných táboroch či satanoch je absolútne nevhodná komunikácia. Nadávajú na USA, obhajujú Rusko, ale nevadí im, že väčšinu ich katalógu tvoria západne značky. V iných článkoch sa snažia šíriť duchovno, nadávajú na materializmus, a pritom sa živia predajom hračiek. Absurdné,“ uviedol odborník na komunikáciu Filip Kuna.

Dráčik Čítajte aj Dráčik si nedá pokoj. Koketuje so Satanom, médiá prirovnáva ku koncentráku

Dráčik patrí k najznámejším hračkárstvam s desiatkami kamenných predajní v centrách väčších miest a nákupných centrách po celom Slovensku. Založil ho ešte v roku 1991 Dušan Víglaský, ktorý je doteraz majiteľom spoločností Dráčik – DIVI a Dráčik – DUVI.

Hračkárstvo výraznejšie nezasiahli ani dva pandemické roky, počas ktorých sa zatvárali obchody a nákupné centrá. Podľa údajov portálu Finstat dosiahol Dráčik v roku 2021 zisk 2,17 milióna eur a rok predtým viac ako 3 milióny eur.

Či sa tohtoročná komunikácia Dráčika odzrkadlí na výsledkoch spoločnosti, ukážu nasledujúce mesiace a roky.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #propaganda #kontroverzná reklama #Dráčik