Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najhoršie z najhorších vianočných filmov, ktoré aj tak milujeme

Je medzi nimi aj ten váš, na ktorý sa každý rok tešíte?

08.11.2022 06:00
najhoršie vianočné filmy
debata (1)
november, filmové premiéry Čítajte aj 8 kinotipov na november: Nová marvelovka, disneyovka, romantika aj erotika

Vôňa medovníkov, vianočné koledy, ozdobený stromček, slávnostná večera, darčeky, svetlo sviečok… Okrem tradičných symbolov Vianoc dotvárajú sviatočnú atmosféru aj filmy a rozprávky, na ktoré sa tešíme a neomrzia nás ani po rokoch. Nevadí nám trochu viac gýča a sentimentu, ako sme ochotní bežne zniesť, a odpustíme im aj mnohé nedostatky. Hlavne, že sa všetko šťastne skončí.

Filmovým odborníkom však ani sviatočná nálada nezastrie ich kritický pohľad. Do rebríčka najhorších vianočných filmov všetkých čias sa tak dostali aj snímky, ktoré sú u nás obľúbené a mnohé patria k tradičnému vianočného programu v televíziách.

Z rebríčka Rotten Tomatoes, ktorý tvoria stovky filmových a televíznych kritikov a dopĺňajú ich aj názory divákov, sme vybrali najhoršie hodnotené vianočné filmy a rozprávky, ktoré sú známe aj u nás. Nájdete v ňom tie svoje, bez ktorých si neviete predstaviť najkrajšie sviatky roka?

The Crown, koruna, Čítajte aj Seriálový november: Sex vysokoškoláčok, výpravná novinka od Disney+, ale aj prvé záblesky Vianoc

Matky rebelky: Šťastné a veselé (2017)

Pokračovanie komédie Matky rebelky prišlo do kín v roku 2017 a neskôr sa dostalo aj na televízne obrazovky. K Mile Kunis, Kristen Bell a Kathryn Hahn pribudli ďalšie „zlé matky“, ktoré už mali dosť upratovania, varenia a zháňania darčekov, aby boli Vianoce dokonalé. Tentokrát sa rozhodli, že si ich užijú po svojom. V rebríčku Tomatometer dostali len 32 % pozitívnych recenzií a 43 % divákov dalo filmu menej ako 3,5 z 10 hviez­dičiek.
Matky rebelky: Šťastné a veselé Foto: TV JOJ
matky rebelky, Matky rebelky: Šťastné a veselé

Grinch (2000)

Predlohou príbehu Grincha je útla knižka, ktorú jej autor Theodor S. Geisel sám ilustroval. Už po prvom vydaní v roku 1937 sa stala bestsellerom a odvtedy patrí nerozlučne k americkým Vianociam. Po dvoch animovaných filmoch sa dočkala aj hraného filmu s Jimom Carreym v úlohe zeleného lakomého Grincha, ktorý nenávidí Vianoce. V rebríčku mu až 56 % divákov dalo menej ako 3,5 z 10 hviez­dičiek.
Grinch (2000) Foto: Bontonfilm
Grinch Grinch (2000)

Vianoce na štvrtú (2008)

Romantická komédia s hviezdnym obsadením (Vince Vaughn a Reese Witherspoon) si za posledné desaťročie získala priaznivcov, no nekompromisný verdikt kritikov nezmenila. Príbeh o tom, že sviatky môžu byť drsné, keď sú rodiny partnerov naozaj nekompatibilné, získal len 25 % pozitívnych recenzií a takmer polovica mu dala menej ako 3,5 z 10 hviez­dičiek.
Vianoce na štvrtú (2008) Foto: TV Markíza
Vianoce na štvrtú Vianoce na štvrtú (2008)
Muž menom Otto Čítajte aj Máte radi Toma Hanksa? Stvárni známeho frfloša v americkej verzii švédskeho hitu

Last Christmas (2019)

Magická vianočná atmosféra v Londýne, charizmatickí herci hrajú podľa scenára Emmy Thompson, v pozadí znie hudba Georga Michaela. Je to milé, nenáročné, dojemné a napriek tomu táto vianočná romanca neočarí. Názory recenzentov boli buď zhovievavé, alebo kritikou vôbec nešetrili.
Last Christmas (2019) Foto: CinemArt
Last Christmas Last Christmas (2019)

Mrázik (1964)

Legendárna ruská rozprávka o statočnej Nastenke a samoľúbom Ivanovi má už takmer 60 rokov. Nakrútená bola ešte v roku 1964 a o rok na to získala na festivale v Benátkach Zlatého leva. V 90-tych rokoch sa dostala do americkej distribúcie pod názvom Father Frost a bola označená za najhorší film všetkých čias. Priznajme si to: je to dosť zvláštna rozprávka, kde sa deje priveľa divných vecí. No hoci Mrázik nepatrí ani v Rusku medzi top filmy, u nás je to stále jedna z najobľúbenejších vianočných rozprávok, ktorá je každoročnou súčasťou Štedrého večera.
Mrázik (1964) Foto: TV Markíza
mrázik, Mrázik (1964)

Sám doma 2: Stratený v New Yorku (1992)

Sám doma u nás patrí k vianočnej klasike ako Popoluška, Perinbaba či Mrázik. V druhom dobrodružstve odletí Kevin vďaka laxným bezpečnostným predpisom omylom do New Yorku, hoci mal byť s rodinou na Floride. Aj tak si užíva vianočnú atmosféru, zvíťazí nad lupičmi, urobí si foto s Donaldom Trumpom a napokon všetko dobre dopadne. A hoci Sám doma 2 nemá príliš lichotivé recenzie, u nás je aj po tridsiatich rokoch od nakrútenia populárny a každý rok sa pri ňom zabavia stovky tisíc divákov.
Sám doma 2 (1992) Foto: TV JOJ
Sám doma 2 Sám doma 2 (1992)

Sám doma 3 (1997)

Ak ste si neobľúbili komédiu Sám doma po prvých dvoch filmoch, pri „trojke“ to už nehrozí ani náhodou. Macaulaya Culkina nahradil neznámy Alex D. Linz a výsledkom je nepodarený remake, v ktorom osemročný Alex bojuje proti zločincom medzinárodného formátu. Čo viac dodať…
Sám doma 3 (1997) Foto: TV JOJ
Sám doma 3 Sám doma 3 (1997)
iveta, Čítajte aj Výnimočný seriál o Ivete Bartošovej "oživí" Karla Gotta: Podoba je neuveriteľná!

Všade samé zvončeky (1996)

Arnold Schwarzenegger v rodinnej komédii stvárňuje otca, ktorý chce chce splniť želanie svojho syna a dať mu po rozžiarený vianočný stromček Turbomana, hračku, o ktorej snívajú milióny detí a ktorá je nočnou morou každého rodiča, pretože ju výrobca nestíha vyrábať. Je tam čaro Vianoc, trochu humoru aj akčnosti, Arnold sa snaží zo všetkých síl, no po mnohých absurdných scénach ste radi, že konečne príde happy end a záverečné titulky.
Všade samé zvončeky (1996) Foto: Century Fox
Všade samé zvončeky Všade samé zvončeky (1996)

Polárny expres (2004)

Do rebríčka najhorších vianočných filmov sa nominoval aj fantazijný Polárny expres. Pohľad Roberta Zemeckisa na klasickú vianočnú detskú knihu bol mimoriadne ambiciózny, no podľa kritikov bolo problémom, že technológia snímania pohybu v roku 2004 ešte nebola úplne tam, kde je dnes. Polárny expres sa aj tak šinie krajinou a cestujúcich čaká horúca čokoláda a kúzelné dobrodružstvo v každom vagóne.
Polárny expres (2004) Foto: Warner Bros.
Polárny expres Polárny expres (2004)

Star Wars: Holiday Special (1978)

Jeden z prvých spin-of Hviezdnych vojen. Han Solo (Harrison Ford) je na návšteve rodnej planéty svojho priateľa Chewbaccy (Peter Mayhew), s ktorým chce osláviť sviatky Wookiee (niečo ako Vianoce), ale bránia im v tom agenti galaktickej ríše. Tento špeciál Hviezdnych vojen je naozaj bizarný. Sám George Lucas ho nenávidí a povedal o ňom: „Keby som mal čas a kladivo, našiel by som každú kópiu filmu a zničil ju.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vianočné filmy