Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slovenské Vianoce v tieni vojny na Ukrajine: Dostane Mrázik a ruské rozprávky stopku?

Vianoce bez rozprávok by nemali tú správnu sviatočnú atmosféru. Ovplyvní ju ruská invázia na Ukrajine?

06.11.2022 06:00
Mrázik Foto:
Najznámejšia ruská rozprávka Mrázik bola natočená v roku 1964.
debata (35)
Mrazik  1 Čítajte aj Neverte ruským rozprávkam, hovorí hlas Nastenky z Mrázika vo videu

Pred viac ako ôsmimi mesiacmi napadlo Rusko Ukrajinu. Vojenská invázia do susednej krajiny, ktorú Kremeľ označil za „špeciálnu operáciu“, si už vyžiadala tisíce mŕtvych a obrovské škody na majetku a infraštruktúre.

Západ ako reakciu na vojnu uvalil na na Rusko rozsiahle ekonomické sankcie, ktoré sú najprísnejšie v moderných dejinách. Mnohé firmy a značky už nadobro opustili krajinu. Vojnovým aktivitám Moskvy sa postavili obchodné reťazce, automobilky, technologické spoločnosti, ale aj organizátori športových šampionátov a filmový priemysel.

slovania, tomáš maštalír, Čítajte aj Takýto úspech sa nepodaril žiadnemu slovenskému seriálu: Uvidia ho diváci v USA!

Svoje filmy v Rusku neuvádzajú veľké hollywoodske štúdiá ako Disney, Sony, Warner Bros, Marvel alebo Universal, streamovacia služba Netflix ukončila prevádzkovanie svojej služby a pozastavili všetky plánované projekty, vrátane akvizícií filmov a seriálov.

najhoršie vianočné filmy Čítajte aj Najhoršie z najhorších vianočných filmov, ktoré aj tak milujeme

Ako sa dotkne vojna na Ukrajine sviatočného programu slovenských televízií? Budú vysielať ruské rozprávky? Najznámejšia ruská rozprávka Mrázik je u nás spolu s Tromi orieškami pre Popolušku či Perinbabou tradičnou súčasťou vianočných sviatkov.

Bude Nastenka s Ivanom na Markíze?

Práva na vysielanie Mrázika má televízia Markíza, ktorá ju dlhé roky vysiela práve počas vianočných sviatkov. Býva aj jej hlavným štedrovečerným programom v rokoch, keď nemá vysielacie práva na Tri oriešky pre Popolušku. A tie má tento rok prvýkrát RTVS. Podobná situácia bola aj minulý rok, kedy mala práva na Popolušku Jojka.

Štedrý večer na Markíze tak odštartovala podvečer Perinbaba a hlavný večerný program patril Mrázikovi, ktorého doplnili Pelíšky. Mrázika odvysielala Markíza aj na druhý sviatok vianočný v podvečernom programe. Uvidia ho diváci na obrazovke aj tento rok?

„Veľmi citlivo vnímame situáciu v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine. Aj o tejto téme divákom každý deň prinášame objektívne, neskreslené a dôveryhodné informácie v našich spravodajských a publicistických reláciách. Vianočné sviatky sú obdobím, kedy sa programová ponuka TV Markíza tradične zameriava najmä na vysielanie klasických a divácky mimoriadne obľúbených rozprávok a rodinných filmov. Medzi najsledovanejšie tituly už dlhé roky patrí aj dnes už kultová rozprávka Mrázik, bez ktorej by si mnohé slovenské rodiny ani nevedeli predstaviť Vianoce. Divákov rozhodne nechceme sklamať a preto im Mrázika ponúkneme aj tento rok,“ uviedla pre Mediaklik svoje stanovisko televízia Markíza.

krakonošove tajomstvo, Čítajte aj Prvá správa o televíznych Vianociach uprostred leta: Jojka predstavila veľké prekvapenie

Stopka pre ruskú produkcia

Mrázik však nie je jedinou ruskou rozprávkou, ktorá sa objavila na slovenských televíznych obrazovkách. Uplynulé Vianoce uviedla televízia Markíza na prvý sviatok vianočný ruský rodinný film Rozprávková cesta koníka Hrbáčika alebo na Štedrý deň poobede rozprávku Dračia nevesta. Televízia JOJ priniesla rok predtým ruskú animovanú rozprávku Snehová kráľovná: Krajina zrkadiel a RTVS uvádza na Dvojke doteraz reprízu ruského animovaného seriálu Tri mačiatka.

Televízia Joj prijala hodnotové rozhodnutie už po vypuknutí vojny na Ukrajine. „V televízii JOJ nevysielame ruské filmy od vypuknutia vojny na Ukrajine, bude to tak aj počas nadchádzajúcich vianočných sviatkov,“ uviedla hovorkyňa JOJ Group Lucia Kulihová.

Rovnaké stanovisko zaujal aj telerozhlas: „RTVS neplánuje vysielanie žiadnych ruských programov v najbližších mesiacoch, vrátane vianočných sviatkov. RTVS od začiatku okupácie Ukrajiny Ruskou federáciou (24.2.2022) zastavila aj nákup vysielacích práv k televíznym programom ruského pôvodu a akékoľvek obchodné vzťahy s ruskými spoločnosťami.“

televízia, peniaze, diaľkový ovládač Čítajte aj Trojka a ČT3 definitívne skončia. Škrty budú pokračovať aj budúci rok

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Mrázik #vianočné rozprávky