Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vitajte v pekle! Na webe Dráčika okrem hračiek nájdete aj riadnu dávku propagandy

Dráčik na svojej stránke opäť publikuje kontroverzné názory.

21.06.2022 13:00
Dráčik Foto:
Stránka hračkárstva Dráčik víta svojich návštevníkom kontroverzným textom.

Ak chcete kúpiť dieťaťu nejakú hračku, kliknete na e-shop hračkárstva a očakávate, že sa vám zobrazí ponuka noviniek a najpredávanejších hračiek, ktorými vás bude obchod lákať k nákupu.

Jedna z najväčších sietí kamenných predajní na Slovensku má však inú marketingovú stratégiu. Hračkárstvo Dráčik na svojom webe víta zákazníkov riadnou dávkou propagandy.

smer Čítajte viac Blahove statusy na Facebooku sú minulosťou. Investoval do nich tisíce eur

Najnovší príspevok s titulkom „Nápravnovýchovná zóna 666-Zem“ začína otázkou, kto sú tie tvory, „ktoré aktuálne pobehujú po zemi a ktoré si hovoria človek“. V texte sa hovorí o násilí, terore, deviácii, arzenále jadrových zbraní schopných zničiť túto planétu…

Súčasťou apokalyptickej vízie je aj narážka na rovnoprávnosť pohlaví a LGBT+ komunitu, ktorá podľa autora prispieva k marazmu v spoločnosti: „Zo psa urobiť mačku a z mačky kocúra“. O čísle 666 použitom v nadpise sa v Biblii hovorí ako o mystickom a pre kresťanov predstavuje symbol Satana. Článok končí vetou „Vitajte v pekle.“, ktorú sme použili aj v našom titulku.

Ďalšie kontroverzné názory

Tento príspevok nie je jediný, v ktorom spoločnosť zverejňuje svoje kontroverzné názory na aktuálnu situáciu. Rubriku „Články k aktuálnej situácii“ otvorili začiatkom februára texty, ktoré sa týkali obrannej dohody Slovenska s USA.

Nechýbali v nich manipulatívne vyjadrenia ako napríklad „Chceme naše územie bez cudzích vojsk a základní.“, „Keď bombardovali vojská NATO iné štáty, boli sme v pohode.“ alebo aj „Za judášske groše predávame našu suverenitu.“ či „Želajme si, aby nedošlo ku podpísaniu a naplneniu tejto ÚTOČNEJ DOHODY.“

štefan harabin Čítajte viac Youtube stopol Harabina: Za všetko môžu ultraliberáli a Soros, tvrdí

S vypuknutím vojny na Ukrajinu pribúdali ďalšie emotívne vyjadrenia ako napríklad „Miesto pokoja hľadáme konflikt, miesto priateľa vytvárame nepriateľa. Vidíme smietku v oku blížneho, vo svojom brvno nevidíme.“ alebo nesúhlas s vojenskou pomocou Ukrajine: „Ďalšie zbrane a predlžovanie konfliktu znamená zbytočne preliatu krv a obete.“.

V ďalšom texte, ktorý mapuje politický vývoj na Slovensku, sa hovorí aj o tom, že „do paláca sa nebadane vkradla Macocha,“ a sankcie EÚ „najviac poškodzujú štáty Európy, čiže aj nás. V ďaleko väčšej miere ako Rusko.(…) Ďakujeme strýčko Sam.“

Doposiaľ Dráčik publikoval dvadsiatku článkov v tomto štýle. V jednom z nich autor (podpísaný ako Dráčik) vysvetľuje, prečo na stránke, kde sa predávajú hračky, publikuje takéto príspevky: „Píšem, lebo nemám inú možnosť a považujem to za dôležité vyjadriť svoj názor a postoj.“

surfovanie na webe Čítajte aj Návštevnosť webov: Najviac klikáme na spravodajstvo a bulvár

Hoci je Dráčik súkromnou spoločnosťou, ktorá si môže na svojich platformách vyjadrovať svoje názory, podnecovanie negatívnych emócií by na webe s hračkami nemalo čo hľadať. Sloboda prejavu znamená aj zodpovednosť.

Dráčik patrí k najznámejším hračkárstvam s desiatkami kamenných predajní v nákupných centrách po celom Slovensku. Založil ho ešte v roku 1991 Dušan Víglaský, ktorý je doteraz majiteľom spoločnosti Dráčik – DIVI. Podľa údajov portálu Finstat dosiahol vo svojich predajniach v roku 2021 tržby 58 miliónov eur a zisk 2,17 milióna eur.

Spoločnosti sme sa opýtali, prečo sa rozhodla zverejňovať na stránke hračkárstva vyjadrenia k aktuálnym spoločenským a politickým témam, a tiež, kto je autorom príspevkov. V prípade vyjadrenia spoločnosti budeme článok aktualizovať.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #propaganda #kontroverzná reklama #Dráčik