Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Veľká hanba v americkom seriáli: Slovensko – krajina v ruskom područí hodná zbombardovania

Kto pozorne sledoval najnovšiu epizódu seriálového megahitu Tajná invázia od Disney+, musel zostať poriadne prekvapený.

03.07.2023 06:00
secret invasion, tajná invázia, samuel l. jackson, Foto:
Samuel L. Jackson ako Nick Fury v seriálovom megahite Tajná invázia.
debata (61)
Braňo Mišík Čítajte aj Režisér Braňo Mišík: Vo filme je veľký kus z môjho života. Možno najväčší, aký som v nejakom projekte mal

Komiksový gigant Marvel valcuje nielen na filmových plátnach, ale aj v seriálovom svete. Už nejaký čas Disney+ postupne ponúka veľkorozpočtové seriály, ktoré doplňujú filmové univerzum, ba dokonca predstavuje úplne nových hrdinov, pričom sa ešte viac vytvára prepojený vesmír. Fanúšikovia preto musia pozorne sledovať už aj seriály, ktoré majú priame dopady na filmy a naopak. Marvel si tak šikovne zabezpečil veľkú sledovanosť aj drahé seriálové kúsky.

tv, televízia, televízor, stream, streamovacia služba, obývačka, obrazovka, televízor Čítajte aj Televízie, traste sa! Diváci vám to zrátajú: Začína sa hľadanie najhoršieho slovenského seriálu sezóny

V júni odštartovala dlho očakávaná šesťdielna miniséria s názvom Tajná invázia (Secret Invasion), ktorá je vlastne jeden mimoriadne dlhý film. Do seriálu sa podarilo zlákať veľké herecké mená (Samuel L. Jackson, Emilia Clarke, Olivia Colman), ale najmä je voľným pokračovaním filmu Captain Marvel, v ktorom sa predstavila mimozemská rasa – Skrullovia. Tí postupne prišli na Zem, aby tu našli nový domov. Môžu na seba vziať hocijakú podobu, aj sa preto sa postupne dostali na tie najvyššie miesta politiky a pomaličky sa pripravujú na vyhladenie ľudstva, ktoré je, podľa nich, dlhodobo odsúdené na zánik.

star trek, Čítajte aj Táto streamovacia služba ponúkne bombastickú letnú dávku filmov a seriálov: Toto všetko uvidíte!

Pôvodne Skrullovia mali zostať na Zemi inkognito, pričom im mal byť nájdený nový domov na inej planéte. Postupne však mimozemšťania rozbehli svoj vlastný plán. A idú na to veľmi šikovne. Roky pozorovali ľudí a štáty a ich neschopnosť žiť vedľa seba v mieri. Preto sa rozhodli vyhrotiť situáciu medzi dvoma svetovými nepriateľmi – USA a Ruskom. Tentokrát sa karta obrátila a USA sa ocitli „na strane obžalovaných“, že napadli Rusko. Teroristický útok odsúdila aj EÚ.

markíza, tv markíza, Čítajte aj Diváci si môžu vydýchnuť: Markíza sa dohodla s UPC, čaká ich ďalšie prekvapenie

A práve druhá časť Tajnej invázie ukázala bezpečnostný summit zástupcov EÚ a USA, ktoré museli docupitať na koberček. V tejto krátkej zápletke sa ocitlo Slovensko. Avšak naša krajina z toho rozhodne nevyšla dobre. Fiktívna slovenská zástupkyňa dávala jasne najavo skepsu a pohŕdanie, keď USA spochybňovali ruské kroky. Zaznela dokonca veta: „Ak Slovensko ešte raz odvrkne, tak ho smiech čoskoro prejde.“

V ďalšej scéne dokonca zaznel nápad, že ak Slovensko neustúpi, treba ho zbombardovať.

Krajina teda v americkom seriáli rozhodne neobstála a bola vykreslená tak, že stojí na strane nepriateľa.

Tvorcovia seriálu si zrejme zmapovali aktuálnu situáciu na Slovensku, ktoré prehráva boj s ruskou propagandou a obyvateľstvo má problém rozlíšiť overené správy od fake news.

Planetárium Čítajte aj Je definitívne rozhodnuté: Bratislava odmietla planetárium, PKO zaniklo bez náhrady

Nelichotivá narážka na Slovensko aj v inom seriálovom hite

Nie je to prvýkrát, keď si Slovensko vybrali americkí tvorcovia, aby ho zakomponovali do deja. Napríklad ešte v roku 2018 sa o Slovensku hovorilo v seriáli Designated Survivor, ktorý je dostupný na Netflixe.

V šestnástej epizóde druhej série rozohrali tvorcovia príbeh, ktorý sa „nenápadne“ podobal na kórejský konflikt. Kirkman sa pasoval do úlohy sprostredkovateľa, ktorý chce priniesť mier medzi znepriatelené krajiny, ktoré sa ocitli na pokraji vojny. Pričom sa objavili indície, že na území USA je skrytá tzv. špinavá bomba.

A v tejto súvislosti sa naša malá krajina dostala aj do seriálového medzinárodného konfliktu, keď šéf FBI informuje prezidenta o pohybe kradnutého jadrového odpadu, z ktorého je bomba vyrobená. A tento odpad záhadne „zmizol“ zo Slovenska, priamo z Bratislavy.

Slovensko v medzinárodnom meradle z toho nevychádza dobre. Nielenže ho filmári oblúkom obchádzajú, keďže tu nie je vybudovaná infraštruktúra typu ateliéry, štúdiá, zázemie. Ak sem aj niekto zablúdi, tak nakrútené zábery slúžia iba ako kulisa, respektíve z nás spravia inú krajinu. Naposledy tu pred dvoma rokmi nakrúcala streamovacia služba Amazon Prime Video akčný seriál Jack Ryan. Vtedy sa na dva týždne uzavrela severná diaľnica D1.

V nedávnej minulosti Netflixu poslúžili Banská Štiavnica alebo Oravský hrad pri novom spracovaní príbehu o Draculovi. Pre zaujímavosť, takmer celá prvá epizóda z trojdielnej minisérie sa odohrávala v slovenských exteriéroch.

Najväčšiu pozornosť však spôsobil megahit Zaklínač (The Witcher). Pred vypuknutím pandémie koronavírusu bolo takmer isté, že filmári prídu nakrúcať druhú sériu práve na Slovensko, kde malo vzniknúť viacero záberov. Lenže plány prerušil koronavírus a s ním spojené reštrikcie a tvorcovia sa rozhodli nakrútiť vtedajšiu druhú sezónu výhradne vo Veľkej Británii.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Marvel #Disney+ #Secret Invasion