Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Režisér Braňo Mišík: Vo filme je veľký kus z môjho života. Možno najväčší, aký som v nejakom projekte mal

O novom filme Nikdy nehovor nikdy sa rozprávame s jeho režisérom a scenáristom Braňom Mišíkom.

03.07.2023 06:00
Braňo Mišík Foto:
Režisér Braňo Mišík
debata (2)

Režisér Braňo Mišík má na konte viaceré seriály, ktoré otvorili náročné témy a vzbudili v spoločnosti diskusiu. Či už to bolo Hniezdo alebo jeho voľné pokračovanie Priznanie, ale aj mimoriadne emotívne Červené pásky alebo dramatické Klamstvo.

Jeho najnovším počinom je rodinný film Nikdy nehovor nikdy, ktorý s istou ľahkosťou prináša príbeh vzťahu dvoch ľudí po rozvode. „Sám som si prešiel rozvodom. Rodinu to vždy poznačí a detí sa nejako dotkne, či si to pripustíme, alebo nie. Chcel som preto ukázať v príbehu, ako sa dá cez toto neľahké obdobie prejsť s čo najmenšími ranami tak, aby deti čo najmenej trpeli,“ hovorí režisér.

pyšná princezná, Čítajte aj Remake Pyšnej princeznej: Jedna z najkrajších českých rozprávok dostane nové spracovanie

Ako vznikol námet filmu Nikdy nehovor nikdy?

Témou je vzťah dvoch ľudí, ktorí sú rozvedení a každý z nich má deti. Veľmi dôležité pre mňa bolo, aby bol v tom filme zachovaný jeden základný princíp – ak máme robiť rodinný film o dvoch rozvedených pároch, tak deti musia byť iniciátorom toho, že tí dvaja ľudia majú byť spolu. Nechcel som za žiadnu cenu robiť film, kde sú deti do niečoho nútené.

V akom zmysle?

Sám som si prešiel rozvodom, no svojim deťom som nechal slobodu v tom, ako a s kým sa budú stretávať. Žiadne „musíš“ neplatilo. Vždy som im hovoril, aj hovorím, aby si nechali otvorenú myseľ, aby sa rozhodovali podľa vlastnej skúsenosti, nie podľa toho, čo o niekom počuli. Aby neprišli o sympatických ľudí len preto, že im o nich niekto niečo zlé povie, a pritom by sa mohli stať dobrými kamarátmi. To je ten základ, ktorý som tam chcel vniesť.

Pavol Habera Čítajte aj Paľo Habera sa vracia na scénu. Nakrútil videoklip titulnej skladby k novej romantickej komédii

Vychádzali ste pri písaní scenára aj z vlastných skúseností a pocitov?

Áno. Bohužiaľ, rozvod je špecifický pre dnešnú dobu. Stretla sa s ním každá rodina, priamo alebo nepriamo. Rodinu to vždy poznačí a detí sa nejako dotkne, či si to pripustíme alebo nie. Chcel som preto ukázať v príbehu, ako sa dá cez toto neľahké obdobie prejsť s čo najmenšími ranami tak, aby deti čo najmenej trpeli. S istou takou ľahkosťou sme urobili príbeh, ktorý je presne o tomto. Je to rodinný film, pri ktorom sa aj usmejete a zároveň vás chytí za srdce.

Rozvod alebo rozchod je veľký nápor aj na dospelých, ktorí sa s novou situáciou musia vysporiadať. Chceli ste ukázať, že „upratať si vzťahy“ sa dá aj inak?

Presne tak. Aj moja osobná skúsenosť je taká. Moje štyri deti sa majú všetky naozaj veľmi radi, deti z prvého manželstva majú veľmi radi moju ženu, lebo je to dobrá a veľkorysá osobnosť, nenarušilo to nijako moje vzťahy k nim. Všetky štyri ich rovnako ľúbim, zbožňujem a som na nich aj rovnako prísny, od toho najmenšieho po tú najstaršiu.

Režisér Braňo Mišík so svojimi deťmi. Foto: archív Braňa Mišíka
Braňo Mišík Režisér Braňo Mišík so svojimi deťmi.

Preto som si hovoril, že keď máme urobiť rodinný film, tak by nemal byť len o nejakých veselých dobrodružstvách, ale poďme ukázať to, ako naše deti vlastne niekedy nepoznáme, aj keď s nimi žijeme. Že isté tajomstvá majú pred nami úplne skryté a sme šokovaní, keď sa o nich dozvieme. Aké je dôležité poznať v istom momente ich psychiku, čo prežívajú, ako sa im niekedy ospravedlniť aj za naše chyby. Ako ustáť rozpad rodiny takým spôsobom, aby z toho deti boli čo najmenej traumatizované. Že aj takáto zložitá situácia v živote sa dá prejsť aj s malým úsmevom na tvári.

Zábery z filmu Nikdy nehovor nikdy Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Hlavné herecké hviezdy filmu Nikdy nehovor...

Čo je pre vás pri výbere hercov dôležité? Sú základom úspechu herecké hviezdy?

Je to kombinácia viacerých vecí. Pri televíznych projektoch má televízia nejaké preferencie a chce mať v projekte svoje hviezdy, čo je logické a chápem to. Na druhej strane „áčkoví“ herci, s ktorým som robil, sú profesionáli, mám s nimi výborné vzťahy, aj osobné, takže nemám problém urobiť kompromis. Vždy však máme dohodu, že keby som nesúhlasil s nejakým hercom na danú postavu, tak by som sa z projektu stiahol. Nie je to o tom, že by som s ním nechcel pracovať, ale asi by som nedokázal dostať z neho tú správnu emóciu. Doposiaľ však takáto situácia nenastala, vždy sme sa nejako dohodli.

Ako sa vám pracovalo s Tomášom Maštalírom a Terezou Kostkovou?

Terezka je „boží“ človek, je to veľmi vnímavá, pokorná a príjemná žena. Stretli sme sa už pri inom projekte – Špecialistoch. S Tomášom sa poznáme roky, dokonca jeho prvá rola bola v mojom absolventskom filme pred dvadsiatimi štyrmi rokmi. On bol študent herectva, ja som bol študent réžie. V tomto študentskom filme hral spolu so Štefanom Kvietikom, pre ktorého to bola zase posledná rola. Potom už nikdy nehral.

Režisér Braňo Mišík s Terezou Kostovou pri... Foto: Nunez NFE
Braňo Mišík, Tereza Kostková Režisér Braňo Mišík s Terezou Kostovou pri nakrúcaní filmu Nikdy nehovor nikdy.

Vo filme vystupujú aj detskí hrdinovia. Ako sa vám pracuje s deťmi bez hereckých skúseností?

Tri staršie deti, ktoré vo filme vystupujú, sú konzervatoristi, ale nemali ešte skúsenosť pred kamerou. Najmenšia Ninka mala päť alebo šesť rokov, keď sme začali točiť. Vo filme majú veľký priestor, hrajú aj vážne situácie, nie sú len do počtu. Myslím si, že sa ukázali v dobrom svetle.

Režisér Braňo Mišík s detskými hercami pri... Foto: Nunez NFE
Braňo Mišík Režisér Braňo Mišík s detskými hercami pri nakrúcaní filmu Nikdy nehovor nikdy.

Aký ste typ režiséra? Na fotografiách z nakrúcania pôsobíte pokojným dojmom…

Nie som ten typ, ktorý kričí, to sa stáva málokedy. Ale keď niekto nerobí svoju prácu poriadne, som schopný ho aj vyhodiť zo štábu. Pri tejto profesii máte v tíme plno ľudí a určite je aj zopár tých, ktorí sa potom na mňa hnevajú, keď som na nich prísny. Čo sa týka hercov, snažím sa, aby bol každý z nich čo najlepší, aby vo výsledku ukázal svoje herecké umenie, tú svoju hereckú podstatu tak, aby si pre ďalšie projekty niekto povedal, že aký je to zaujímavý typ.

Máte nejaký rituál pri nakrúcaní?

Rituál ani nie. Na začiatku každého obrazu si však s hercami sadneme, prejdeme si celú scénu a snažím sa im vysvetliť myšlienku toho obrazu – o čom je, aký princíp a emóciu v sebe skrýva. Veľakrát mi potom sami herci povedia, že to tam vôbec nevideli, až keď som im to vysvetlil, tak pochopili, čo je skryté v texte. A keď v tej scéne nájdeme podstatu, ktorá môže byť skrytá v jednej vete, dokonca v jednom slove, alebo niekedy len vo výraze tváre, tak sa vyskladá príbeh, ktorý diváka osloví.

Režisér Braňo Mišík a herec Tomáš Maštalír pri... Foto: Nunez NFE
Braňo Mišík, Tomáš Maštalír Režisér Braňo Mišík a herec Tomáš Maštalír pri nakrúcaní filmu Nikdy nehovor nikdy.

Čím je pre vás tento film špecifický?

V tom, že je v ňom veľmi veľa osobných zážitkov. Som vďačný za to, že som mohol vniesť do príbehu situácie a zážitky z môjho života. To sa málokedy stane a tu sa to podarilo.

Bol to váš prvotný plán?

Keď sme začali stavať príbeh filmu, tak som si krok po kroku hovoril, že tie situácie poznám a tak som sa ich snažil dať do filmu. Napríklad Tomáš Maštalír má firmu, ktorá píli stromy. To je inšpirácia mojím bratom, ktorý má takúto firmu. Vždy som si hovoril, že toto je zaujímavosť, ktorú chcem dať do filmu, lebo je to niečo mužné, spojené s prírodou. Alebo scény s jogou, kde sa hlavní hrdinovia stretli, som tiež zažil. Keď som mal problémy s krížami, manželka mi navrhla, aby som vyskúšal jogu. Hovoril som jej, že ja nebudem skúšať jogu, ale napokon som si to raz skúsil. Bol som taký zničený, spotený som fučal, a ona sa smiala a smiala, nevedela sa udržať. Povedal som jej, že jogu už cvičiť nebudem, ale raz to použijem vo filme.

Ďalším momentom napríklad je, že Tomáš so synom idú liezť na skaly. To je tiež osobná scéna s mojím synom, s ktorým rád chodievam na ferraty a loziť na skaly. Keď vo filme Tomáš so synom vyjdú na vrchol a silno sa objímu, to som ja s mojím synom. A vo filme sú ďalšie a ďalšie scény. Tomáš napríklad spadne do smetného koša, lebo chce zachrániť pre dievčatko bábiku, čo sa mi tiež stalo. V tomto filme je veľmi veľký kus z môjho života, možno najväčší, aký som kedy v nejakom projekte mal.

Režisér Braňo Mišík s herečkou Terezou... Foto: Nunez NFE
Braňo Mišík, Tereza Kostková Režisér Braňo Mišík s herečkou Terezou Kostkovou pri nakrúcaní filmu Nikdy nehovor nikdy.

Aké máte od filmu očakávania?

Mám rád emóciu… situácie, ktoré ma dojmú… To sa snažím vnášať aj do svojich projektov a som rád, keď moje rozprávanie nejakého príbehu ľudí oslovuje. Dúfam, že tento film budú mať ľudia radi. Je o našich tajomstvách, o tom, ako bojujeme, keď sa rodina rozpadne. A ako sa pri tom dá vniesť pokoj a radosť do duše detí, ktoré potom dospelých zapoja do svojej hry. A až cez tú bezprostrednosť sa vlastne narodí nový vzťah, ktorý už nie je len o tom, že „ja ťa chcem“, ale zrazu sa zrodí porozumenie.

Aké sú vaše ďalšie plány?

Pripravujem jeden seriál, ktorý sa bude na jeseň dokončovať. Mám už rozpísané ďalšie nové veci, aj nový film. Teraz si však potrebujem oddýchnuť, dobiť baterky a vyčistiť hlavu.

Režisér Braňo Mišík (vpravo) s kameramanom... Foto: Nunez NFE
Braňo Mišík, Juraj Chlpík Režisér Braňo Mišík (vpravo) s kameramanom Jurajom Chlpíkom pri nakrúcaní filmu Nikdy nehovor nikdy.

Film Nikdy nehovor nikdy prináša do kín distribučná spoločnosť BONTONFILM od 3. augusta 2023. Hlavnými hereckými hviezdami sú Tomáš Maštalír a Tereza Kostková, ktorých životné cesty sa sa pretnú po ich rozvodoch pred budovou súdu. Diváci sa môžu tešiť aj na Lenku Krobotovú, Mareka Majeského, Ondřeja Sokola, Hanu Holišovú, Juraja Hrčku, Štefana Martinoviča, Juraja „Šoka“ Tabačeka, Branislava Bystrianskeho, ale aj nové detské herecké talenty.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Braňo Mišík #Nikdy nehovor nikdy