Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Smer sa vyhráža: Chce ísť po Machajovom krku, RTVS v reakcii hovorí o precedense pre politikov

Jablkom sváru medzi stranou Smer a verejnoprávnou RTVS sa stala nemožnosť vystúpiť Ľubošovi Blahovi v relácii Sobotné dialógy v Slovenskom rozhlase. RTVS v reakcii hovorí o precedense, ktorý by mohli využívať všetky politické strany.

26.02.2023 08:03 , aktualizované: 20:18
fico, blaha, Foto:
Strana Smer-SD hovorí o cenzúre v RTVS, keď nepustila Ľuboša Blahu do relácie Sobotné dialógy.
debata (320)
RTVS Čítajte aj Koncesie sú minulosťou, štát to bude stáť ďalších 74 miliónov. RTVS však potrebuje aspoň raz toľko

V sobotu bol pôvodne avizovaný ako hosť Marián Kéry (Smer), predseda Zahraničného výboru NR SR, ktorý mal diskutovať s povereným ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO). Napokon v poslednej chvíli prišlo k zmene zloženia hostí a do relácie ako náhradník prišiel Ľuboš Blaha, tomu však nebolo umožnené vystúpiť. Moderátorka relácie Sobotné dialógy – Marta Jančkárová v úvode relácie vysvetlila situáciu, že zástupcovia strany Smer nevystúpia a Slovenský rozhlas si vymedzuje právo na „prázdne kreslo“, keďže ešte v stredu bol Kéry ako hosť potvrdený a nikto im zmenu do posledného momentu neoznámil.

televízia, televízor Čítajte aj Vypnutie českých staníc môže mať pre Markízu a Jojku mastnú dohru. Štát preverí ich kroky

„Krátko pred reláciou však namiesto neho prišiel do rozhlasu neohlásene podpredseda strany Ľuboš Blaha, ktorý nebol dohodnutý. Hovorca strany však do začiatku relácie, ktorú pre pracovný program povereného šéfa rezortu obrany nahrávame v piatok predpoludním, zmenu neohlásil ani neospravedlnil pána Kéryho. Uplatňujeme preto princíp prázdneho kresla," zaznelo od moderátorky v úvode relácie.

zuzana martináková, ta3, Čítajte aj Čelíme nenávistným atakom. Dali nám 168 hodín na vyhodenie moderátorov, hovorí šéfka spravodajstva ta3

Na tlačovej konferencii, ktorá sa odohrala pred Slovenským rozhlasom, zástupcovia Smeru na čele s jej predsedom Robertom Ficom hovorili „prachsprostej cenzúre“. Z úst Fica zaznelo aj vyhlásenie, že pôjdu po krku Ľuboša Machaja. Strana bude žiadať stanovisko od Rady RTVS a Rady pre mediálne služby. Bude iniciovať zasadnutie parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

vedma, Antónia Lišková Čítajte aj Prichádza seriál, na ktorý neexistovala odvaha ho vytvoriť! Stoja za ním slovenskí tvorcovia

Líder Smeru Robert Fico hovorí o telerozhlase ako o nie verejnoprávnej, ale štátnej inštitúcii, ktorú kontroluje vláda. Na sobotnej tlačovej konferencii uviedol, že pôvodný pozvaný hosť predseda Zahraničného výboru NR SR Marián Kéry sa nemohol zúčastniť a Blaha mal byť náhradou, ktorú narýchlo hľadali. So žiadosťou o stanovisko k prípadu sa chcú zástupcovia Smeru obrátiť aj na Radu RTVS a Radu pre mediálne služby.

Marián Kotleba Čítajte aj Kotleba spustil na Facebooku masívnu kampaň, míňa najviac zo všetkých politikov

Premiér stojí za poctivými novinármi

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) v reakcii na Ficovu kritiku smerom k RTVS povedal, že vždy bude stáť na strane slobody médií a poctivých novinárov.

„Robert Fico si so svojimi straníkmi urobil tlačovú besedu pred slovenským rozhlasom, kde opäť klamal a verejne a menovite zosmiešňoval a vyhrážal sa jeho redaktorke a vedeniu za to, že si robia svoju prácu,“ uviedol Heger. Zdôraznil, že Ficov mentálny svet je „nenávisť, pomsta, diktátorstvo a uzurpovanie si moci či neúcta voči slobode“.

Ministerstvo kultúry zase vyhrážky smerom k Jančkárovej dôrazne odsúdilo a stojí za postojmi RTVS, ktoré obhajujú redakčnú nezávislosť médií verejnej služby. Politické zásahy do nezávislosti považuje za neprijateľné. Zo stanoviska telerozhlasu rezort vyzdvihol vetu, že dramaturgia verejnoprávnej RTVS nie je a nemôže byť rukojemníkom centrály ktorejkoľvek politickej strany.

Šéf hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka odmietol vyhrážky, politické útoky a vulgárne anonymy, ktorým čelia redaktorky a redaktori slovenských médií. „Ako najnovší objekt svojich útokov si vybrali moderátorku RTVS Martu Jančkárovú, podobnú negatívnu skúsenosť má aj mnoho ďalších. Takéto praktiky nemajú čo hľadať v liberálnej demokracii, špeciálne nie v krajine, ktorá si prešla traumou vraždy novinára," zdôraznil Šimečka.

Blaha podnecuje nenávist

Bývalý vojenský dôstojník Pavel Macko v tejto súvislosti skonštatoval, že poslanec Blaha ani nik iný nemá právny nárok na účasť vo vysielaní RTVS kedy sa mu zachce. „Už vôbec si ho nesmie vynucovať podnecovaním nenávisti. Ak bola dohodnutá diskusia s iným zástupcom strany Smer, tak je to potrebné rešpektovať," uviedol Macko.

„RTVS postupovala správne. Smer porušil dohodu a tváril sa, že nič sa nedeje. Som presvedčený, že to mali celé pripravené. Koniec koncov, kto prichádza do relácie s vlastným kameramanom, ktorý natáča príchod. To, čo predvádza Smer, je obyčajná hlúpa propaganda. Blaha nie je politik, on je zmes konšpirácií, propagandy a klamstva! On nemá záujem diskutovať, koniec koncov, to čo dnes predviedli s Ficom, to len potvrdzuje. Nikto ho do diskusie nepozval, chcel sa tam natlačiť nasilu. A nepozvaných hostí nechce nikto,“ povedal Juraj Šeliga na sociálnej sieti.

Reakcia RTVS

„Relácia Sobotné dialógy sa nahráva s vopred pozvanými hosťami. Ak sa hosť nemôže zúčastniť, prípadne ho má nahradiť iný diskutujúci, je zaužívaným štandardom oznámiť túto skutočnosť v predstihu, aby sa dramaturgia relácie, moderátor aj druhý hosť na zmenu mohli pripraviť. RTVS nebola informovaná o neúčasti predsedu Zahraničného výboru NR SR Mariána Kéryho a do poslednej chvíle sa redakcia relácie snažila spojiť s ním ako aj s hovorcom strany Smer. Zmena hosťa bez predchádzajúceho dohovoru a ešte aj na poslednú chvíľu, tesne pred začiatkom výroby, nebola možná. Zároveň by vznikol precedens, ktorý by si mohli uplatňovať všetky strany. Z tohto dôvodu sme ponechali kreslo druhého hosťa prázdne a o vzniknutej situácii moderátorka Marta Jančkárová informovala v úvode a v závere relácie. Aby diskusia bola vyvážená, uvádzala moderátorka argumenty, ktoré v debate nemali zastúpenie,“ povedala pre Mediaklik Zuzana Vicelová, manažérka marketingovej komunikácie RTVS.

© Autorské práva vyhradené

320 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #RTVS #Smer #Ľuboš Blaha #ľuboš machaj #útoky voči médiám