Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vypnutie českých staníc môže mať pre Markízu a Jojku mastnú dohru. Štát preverí ich kroky

Od pondelka lomcuje slovenskými obývačkami kauza vypnutia vybraných českých staníc u jedného z operátorov. Napokon môže byť všetko inak!

24.02.2023 17:48
debata (21)
zuzana martináková, ta3, Čítajte rozhovor Čelíme nenávistným atakom. Dali nám 168 hodín na vyhodenie moderátorov, hovorí šéfka spravodajstva ta3

Protimonopolný úrad Slovenskej republiky plánuje preveriť, či sa televízia Markíza a Joj nedohodli na spoločnom postupe ohľadom snahy obmedziť konkurenciu z Českej republiky.

Napísal to portál Živé.sk v súvislosti s predchádzajúcou výzvou oboch najsledovanejších televízií na Slovensku, aby operátori v krajine obmedzili vysielanie českých televíznych kanálov. Televíziám v prípade preukázania viny hrozí vysoká pokuta.

iveta, Čítajte aj Predstaviteľku Ivety čaká výzva: Poznáme detaily seriálu, pre ktorý ju Markíza uchmatla Jojke!

Spory ohľadom šírenia vysielania českých televíznych staníc na Slovensku nie sú v novinkou. Napríklad v roku 2017 slovenskí televízni operátori vyradili zo svojej ponuky stanice skupiny Nova, podľa dostupných informácií tak urobili po tlaku českého vysielateľa. Predtým stiahli z ponuky stanicu Prima.

V priebehu pondelka zákazníci digitálnej televízie od Orangeu prišli o zabehnuté stálice: Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Star, Prima Max, Prima Krimi, ale aj o ČT Šport, ČT Déčko/Art či spravodajskú CNN Prima News.

výnimočná nikol, pauhofová, Čítajte aj To, čo videli Slováci, smeruje do USA! Netradičná kriminálka sa dočká americkej verzie

Slovenské komerčné televízie snahy o vypnutie českých televízií opierajú o argument, že je problém s vysielacími právami. České televízie šíria svoj obsah na Slovensku, podľa nich, nelegálne, pretože kupujú práva len pre svoje územie, pričom slovenské televízie vraj prichádzajú o divákov a zisky, keď sa vysiela program v českom znení, ktorý majú o krátky čas prichystaný aj slovenské televízie.

Pôvodné požiadavky hovorili o tom, aby operátori poskytujúci televízne vysielanie blokovali vybrané programy, filmy a seriály, ktoré nemajú vyriešené vysielacie práva na našom území. Na televíznej obrazovke by zostalo svietiť iba oznámenie, že daný program nie je možné vysielať na Slovensku. V praxi to Slováci vidia, napríklad, vo vysielaní Nova International počas športových správ. Vybrané reportáže sú prekryté spomínaným oznamom a dostupný je iba zvuk.

televízia, sledovanie, diaľkový ovládač Čítajte aj Koniec českých televízií? Dôsledky pocíti celé odvetvie, aj samotné slovenské stanice, hovorí odborník

Oslovili sme obe komerčné televízie a ponúkli sme im priestor na vyjadrenie. „Vo všeobecnosti vítame akúkoľvek programovú konkurenciu vrátane streamovacích služieb, ak funguje legálne a ponúka programy s vysporiadanými právami na vysielanie pre územie SR. Neakceptujeme nelegálne šírenie programov, ku ktorým máme výhradné práva. Je zodpovednosťou každého vysielateľa a prevádzkovateľa retransmisie realizovať podnikanie v súlade so zákonom a vytvárať spravodlivé a transparentné trhové prostredie,“ znie oficiálne stanovisko televízie Markíza.

Televízia JOJ sa odmietla vyjadriť.

klamstvo, maštalír, horváthová, Čítajte aj Televízne prekvapenie roka: Druhá šanca zosadená z trónu, toto je nový najlepší seriál Markízy

Prezident Asociácie prevádzkovateľov káblových telekomunikácií (APKT) Robert Ťavoda upozorňuje, že televízie Markíza a JOJ majú rôzne požiadavky na vypínanie programov podľa vlastníctva práv k jednotlivým reláciám. „Spoločne majú záujem na vypnutí programov skupiny Prima (5 kanálov), TV JOJ navyše aj ČT1, ČT2, ČT SPORT a ČT D/art, programy skupiny TV Barandov (3 programy). Väčší počet programov od TV JOJ súvisí s jej vlastným programovým portfóliom skupiny, ktoré je širšie, ako v prípade skupiny Markíza. Podľa požiadaviek televízie JOJ, treba vypnúť požadované relácie podľa harmonogramu vypínania začínajúceho 20.2.2023. S TV Markíza pokračujú rokovania o prípadnom postupe,“ objasňuje situáciu Ťavoda s tým, že TV JOJ neoslovila asociáciu, len zasiela operátorom zoznam staníc a časy programov, ktoré treba vypínať.

Klamstvo, Čítajte aj Markíza má nový televízny hit! Klamstvo je jej najúspešnejším seriálom tohto roka

Obáva sa však, že operátori napokon budú musieť pristúpiť na požiadavky komerčných televízií. „Musím povedať, že operátori sú značne znepokojení postojom našich komerčných televízií k vysielaniu českých TV programov na Slovensku. Aj keď ich správanie je pochopiteľné vzhľadom k ich autorským právam, obávam sa, že ich tlak bude mať dôsledky pre celé odvetvie a aj samotné slovenské televízie. Pôvodná iniciatíva televízií smerovala k vypínaniu jednotlivých relácií, čo je neprijateľné z pohľadu udelených licencií operátorov retransmisie. Jediným dôsledkom je, že operátori budú musieť vypnúť vysielanie celého programu. Obávam sa, že operátorom neostane iné riešenie, ako stanice vypnúť,“ myslí si Ťavoda.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #TV Markíza #blokovanie českých televízií