Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Koncesie sú minulosťou, štát to bude stáť ďalších 74 miliónov. RTVS však potrebuje aspoň raz toľko

V návrhu rozpočtu upozorňuje, že nedostatok financií ohrozuje viacero premiérových programov počas jesene.

26.02.2023 06:00
RTVS Foto:
debata (1)
televízia, sledovanie, diaľkový ovládač Čítajte aj Koniec českých televízií? Dôsledky pocíti celé odvetvie, aj samotné slovenské stanice, hovorí odborník

Poslanci parlamentu v piatok, 17. februára 2023, prelomili veto prezidentky a schválili zrušenie koncesionárskych poplatkov od 1. júla 2023. Hlavným príjmom RTVS bude po novom nárokovateľný príspevok zo štátneho rozpočtu.

„Mechanizmus financovania, ktorý poslanci schválili bez akejkoľvek odbornej diskusie o vyhodnotení dosahov na RTVS, nie je dostatočný a nepokrýva všetky potreby a povinnosti RTVS, ktoré jej vyplývajú zo zákona,“ upozornil RTVS a vyzýva preto na nevyhnutnosť nastaviť v rokovaní s Ministerstvom kultúry nový komplexný systém financovania.

Príjmy z koncesionárskych poplatkov doposiaľ tvorili 60 percent rozpočtu RTVS. Ďalšiu významnú časť časť tvorila dotácia na výrobu programov na základe zmluvy so štátom. Pre štát to znamená, že aj výber z koncesionárskych poplatkov vo výške viac ako 74 miliónov eur ročne bude musieť nahradiť zo štátneho rozpočtu.

Foto: RTVS
Výber koncesionárskych poplatkov RTVS
zuzana martináková, ta3, Čítajte rozhovor Čelíme nenávistným atakom. Dali nám 168 hodín na vyhodenie moderátorov, hovorí šéfka spravodajstva ta3

V návrhu rozpočtu na rok 2023 ráta RTVS s príjmami výške 165,8 milióna eur. Po očistení od presunov (20,5 mil. eur) a eurofondov (22,3 mil. eur) predstavujú celkové príjmy 123 miliónov eur, čo je pokles o 21,2 milióna eur oproti očakávanej skutočnosti na rok 2022. V posledných troch rokoch boli príjmy RTVS zhruba 145 miliónov eur.

Príjmy RTVS v roku 2023:

  • 74,4 mil. eur – príjmy z koncesionárskych poplatkov
  • 23,0 mil. eur – zmluva so štátom (na výrobu programov)
  • 8,0 mil. eur – kompenzácia od štátu za oslobodenie dôchodcov od platenia koncesií
  • 10,5 mil. eur – príjmy z reklamy
  • 7,1 mil. eur – ostatné príjmy

Spolu 123,0 mil. eur

Foto: RTVS
Východiská príjmov RTVS v roku 2023

RTVS: Model financovania je neudržateľný

„Predkladaný rozpočet je vysoko konzervatívny. Zdroje RTVS pre rok 2023 sú absolútne nedostačujúce, t. j. na jednej strane výrazný prepad príjmov, na druhej strane výdavkovú časť rozpočtu ovplyvňuje celosvetová energetická kríza, vysoká inflácia a nové legislatívne povinnosti. Aktuálne nastavený model financovania je neudržateľný a v prípade ak nedôjde počas roka 2023 k významnej zmene financovania, RTVS nebude schopná v roku 2024 reálne zostaviť vyrovnaný rozpočet a zároveň zabezpečovať jej hlavné poslanie výrobu a vysielanie programov vo verejnom záujme,“ uvádza RTVS.

V návrhu rozpočtu na rok 2023 vychádza z toho, že bude vysielať na štyroch televíznych programových službách (Jednotka, Dvojka, Šport a :24) a deviatich rozhlasových programových službách.

RTVS logo Čítajte viac Koniec koncesionárskych poplatkov: RTVS upozorňuje na povinnosti

Finančné limity sa dotknú jesenného prime-time

Celkové výdavky RTVS sú v roku 2023 rozpočtované vo výške 165,6 milióna eur. Po odpočítaní presunov a eurofondov predstavujú celkové výdavky sumu 132,8 milióna eur, čo predstavuje oproti očakávanej skutočnosti za rok 2022 pokles o 5,6 milióna eur.

„Prioritou programových služieb Jednotka a Dvojka bude kvalitný obsah a zlepšenie komunikácie, aby divák presne vedel, kedy a kde môže sledovať svoj obľúbený program. Vzhľadom na finančné limity program STV pristúpil k tomu, že v predkladanom rozpočte absentuje viacero premiérových programov v hlavnom vysielacom čase počas jesennej sezóny a ich výroba a vysielanie budú závislé od navýšenia finančných prostriedkov počas roka 2023,“ konštatuje RTVS.

Výdavky RTVS v roku 2023:

  • 40,4 mil. eur – výroba TV programov
  • 3,7 mil. eur – výroba rozhlasových programov
  • 40,1 mil. eur – mzdy, odvody a sociálne výdavky
  • 48,0 mil. eur – šírenie signálu a réžia
  • 600-tis. eur – investície

Spolu 132,8 mil. eur

RTVS upozorňuje, že výdavkovú stranu rozpočtu tvoria aj výdavky, ktoré nedokáže výrazne ovplyvniť. Sú to najmä výdavky za šírenie signálu, energie, údržbu majetku, zákonom stanovené poplatky fondom, ochranným zväzom a dane. Tieto výdavky v roku 2023 výrazne ovplyvnila celosvetová energetická kríza a vysoká inflácia.

Patrik Herman Čítajte aj Bol to najväčší televízny prestup: Herman sa vracia na obrazovky! Aká relácia ho čaká v RTVS?

Optimálny rozpočet na rok 2023

RTVS považuje za optimálnu verziu rozpočtovaných príjmov sumu 200 miliónov eur. „Tieto zdroje by v plnej miere umožnili RTVS zabezpečiť rozvoj a zvyšovať kvalitu všetkých televíznych programových služieb ako aj rozhlasových programových služieb. RTVS by mohla prinášať väčšie množstvo premiérových programov a viacej vlastnej tvorby a zároveň by mohla investovať do technológií, ktoré sú často už v zastaranom stave,“ uzatvára RTVS.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #koncesionárske poplatky #financovanie RTVS