Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Začiatok televíznej jesene na RTVS: Najslabšia programová ponuka za posledné roky

Verejnoprávna RTVS predstavila program na začiatok novej televíznej sezóny 2023/2024.

01.09.2023 06:00
nikodým, Všade dobre doma naj , Foto:
Martin Nikodým bude tvárou novej podvečernej šou Všade dobre, doma naj.
debata (5)
Ľuboš Machaj Čítajte rozhovor Riaditeľ RTVS: Mrzí ma, keď som videl na Markíze Dunaj, k vašim službám. Je to téma pre verejnoprávny priestor

Kým Markíza s Jojkou bombasticky predstavili svoje jesenné programové štruktúry, ktoré sú nabité premiérovými formátmi začínajúcimi sa už v poobednom slote, RTVS ide „konkurovať“ zopár reláciami roztrúsenými počas celého týždňa. Daná situácia len podčiarkuje absurdnú situáciu verejnoprávneho vysielateľa, ktorého ambíciou boli výrazné zmeny v programe, kritizovanú zábavu mali vystriedať edukačné programy, nemala chýbať hraná pôvodná tvorba.

možné je všetko, Čítajte aj Jeseň na Markíze: Návrat najväčších diváckych hitov a veľký risk s úplne novou ťažiskovou šou

Aká je realita? RTVS vstupuje do ďalšej sezóny bez pôvodného seriálu, do programu sa vracajú zábavné formáty, ktoré ako jedny z mála fungovali na diváka. Neskôr v októbri sa pridá do ponuky ešte Pečie celé Slovensko s treťou sériou, ktorá takmer nevznikla pre problémy s financovaním. Napokon na poslednú chvíľu išla do realizácie. Iróniou je, že túto jeseň z programu vypadne obľúbené Milujem Slovensko a nahradí ho Čo ja viem. „Nové“ relácie o varení alebo podvečerná náhrada 5 proti 5 sa skončili fatálnym neúspechom.

talent, talent 11, Čítajte aj Jojka na jeseň: Netradične veľký počet nových seriálov, ale aj formáty, ktoré diváci zbožňujú

Je to len ukážka trestuhodného zlyhania a absencie akejkoľvek reálnej stratégie posunúť RTVS, pod ešte stále novým vedením, niekam vpred. Je evidentné, že televízne stanice sa motajú v kruhu a len prežívajú. Neprinášajú žiadnu programovú ponuku, ktorá by mohla zaujať väčší počet divákov, hoci primárnou úlohou RTVS nie je konkurovať komerčným televíziám a predbiehať sa v sledovanosti.

Avšak toto programové vákuum, ktoré sa rúti na divákov v podobe zopár premiérových relácií, je tristné. V porovnaní s ostatnými rokmi, keď RTVS štartovala novú sezónu, tak tohtoročná jesenná ponuka sa nedá nazvať relevantnou vysielacou štruktúrou, ktorá má za úlohu zaujať diváka. Nedá sa ubrániť dojmu, že ide o pro forma demonštráciu toho, že vybrané úseky v RTVS vykonali aspoň nejakú činnosť počas leta.

farma 15, farma, Čítajte aj Markíza šokujúco zmenila pravidlá hry: V tejto šou nie je nič garantované, otrasie sa v základoch

Jednotka

Sobotné večery budú aj na jeseň patriť obľúbeným zábavným reláciám. Už v sobotu 2. septembra sa diváci môžu tešiť na premiérovú epizódu vedomostnej šou Záhady tela, v ktorej moderátor Marián Miezga privíta opäť zábavných súťažiacich – Zuzanu Porubjakovú, Juraja „Šoka“ Tabačeka, Borisa Valábika a Dominiku Žiaranovú.

Nasledovať bude už tradične populárna talk-šou Petra Marcina Neskoro večer v jubilejnej desiatej sérii. Prvým hosťom bude herečka Dominika Kavaschová, ktorá počas leta s osvedčenou partiou zabávačov opäť cestovala s cyklom Úsmevom po Slovensku. O novodobých skrášľovacích procedúrach viac prezradí beauty terapeutka Monika Suchánková a pozvanie prijala aj skladateľka a hudobníčka Andrea Bučko.

Možné je všetko Čítajte aj Dangl o novej hviezdnej šou Markízy: Je to čistokrvná zábava, dlhé roky som ju chcel robiť

Nedeľný podvečer po 18:10 bude na Jednotke od 3. septembra patriť druhej sérii rodinného magazínu Najvernejší. Herec a moderátor Juraj Bača a dogkauč Juraj Ferko budú opäť pomáhať rodinám, v ktorých sa pes stal problémom a zároveň predstavia užitočné rady, zaujímavosti a príbehy, v ktorých sa pes stal nenahraditeľným členom rodiny.

V prvú septembrovú nedeľu o 20:30 prinesie RTVS na televízne obrazovky 1. ročník udeľovania ocenení Voda spieva. Projekt divákom predstaví a zároveň ocení tých, vďaka ktorým máme na Slovensku čistú a zdravú vodu. Nominovaní sú jednotlivci, spoločnosti, ale aj samosprávy, ktorí sa venujú vodným zdrojom, vodným tokom, nádržiam a všetkým formám starostlivosti o vodu ako dôležitú súčasť života človeka.

Tromi nominačnými epizódami a slávnostným finále, ktoré RTVS odvysiela 24. septembra na Jednotke, budú divákov sprevádzať dvojice moderátorov – Marianna Ďurianová a Štefan Štec, Barbora Krajčírová a Vlado Varecha, Kristína Tormová a Daniel Žulčák. Spomedzi všetkých nominovaných vyberala odborná porota 6 jednotlivcov, 6 spoločností a 6 miest alebo obcí. O postupujúcich z nominačných kôl do finálového kola rozhodnú diváci RTVS prostredníctvom SMS hlasovania.

prokurátorka, mauréry, vaculík, Čítajte aj Toto bude čosi špeciálne: Jojka už o pár dní predstaví seriál, aký tu ešte nebol

Od pondelka 4. septembra si svoje znalosti z histórie, kultúry, geografie, politiky alebo športu zo Slovenska, ale aj z Európy overia súťažiaci v novej vedomostnej súťaži RTVS Všade dobre, doma naj. Každý pracovný deň po 18:25 privíta v štúdiu moderátor Martin Nikodým trojicu súťažiacich, ktorí môžu vyhrať až 2 300 €.

„Som rád, že som mal možnosť precestovať kus sveta a porovnávať. Rád vravím, že na každej ceste je najkrajší návrat pretože všade dobre, doma naj. Veľmi sa teším na novú príležitosť spoznať ešte viac našu domovinu. Verím že sa budem stretávať s výnimočnými hráčmi a spoločne sa dozvieme o našom Slovensku veľa zaujímavého,“ hovorí moderátor relácie Martin Nikodým.

Dvojka

Dvojka si pre divákov od pondelka 4. septembra pripravila originálna súťažná šou Lov slov, v ktorej nerozhodujú vedomosti, ale dôvtip, postreh a slovná zásoba. Každý pondelok večer o 20:10 s moderátorom Michalom Ďurišom budú diváci spolu so súťažiacimi v štúdiu riešiť skrývačky, osemsmerovky, slovné hádanky a krížovky.

Po súťažení odvysiela Dvojka vždy v pondelok po 20:35 8-dielny dokumentárny seriál Architektúra 58–89. Počas rokov 1958 – 1989 sa v Československu podarilo postaviť množstvo stavieb, ktoré potvrdzujú veľký kreatívny potenciál a silné osobnosti a stali sa ikonami československej architektúry. Dokumenty zachytávajú esenciu doby najvýznamnejších architektov s ich súkromím, motiváciami a ťažkosťami, s ktorými sa museli vyrovnávať.

Deň Ústavy SR

V piatok 1. septembra na Deň Ústavy SR odvysiela Jednotka popoludní koprodukčný film RTVS Po strnisku bosý a následne zlatú klasiku, slovenský film Majster kat. O 20:30 ponúkne divákom priamy prenos z galaprogramu Deň Ústavy SR (Slovenský deň kroja) a následne slovenský film Rodná zem.

Deň Ústavy SR, 1. september, bude vo vysielaní Dvojky rezonovať v dokumentoch Míľniky slovenského parlamentarizmu a Najmocnejšia inštitúcia. Prírodné bohatstvo Slovenska si budú môcť diváci užiť aj počas dňa v dokumentoch z nedávnej tvorby RTVS Mlyny na Slovensku, Bratislava, mesto uprostred prírody, Krásy Slovenského krasu, Žijem Dunajom a Hľadám Dunaj a Dvojka už tradične sprostredkuje divákom atmosféru obľúbeného podujatia Slovenský deň kroja v troch živých vstupoch z Banskej Bystrice.

Večer sa bude niesť v znamení premiér. O 20:00 ponúkne Dvojka premiérový dokument Dotyky Slovenského raja. Nasledovať bude druhá časť 3-dielneho televízneho filmu o špionážnej činnosti sovietskeho rozviedčíka počas 2. svetovej vojny Sám vojak v poli. O 21:45 sa diváci môžu tešiť na premiéru filmu Legenda o lietajúcom Cypriánovi.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #televízna sezóna 2023/2024