Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS: Nežiadame viac, ako máme nárok. Náhradu za koncesie vyčíslil na 172 miliónov eur

Sumu RTVS definovala ako nárok v prvom návrhu rozpočtu na rok 2024.

13.02.2023 06:00
RTVS mlynská dolina Foto: ,
Budova Slovenskej televízie v Bratislave.
debata (3)

Koncom roka sa strany bývalej koalície dohodli na podpore schválenia štátneho rozpočtu na tento rok. Jednou z podmienok SaS bolo zrušenie koncesionárskych poplatkov a ich nahradenie alokáciou zo štátneho rozpočtu. Avizované zrušenie koncesionárskych poplatkov zatiaľ nie je úplne isté, keďže je súčasťou novely zákona, ktorú, hoci v inej časti, vetovala prezidentka Zuzana Čaputová.

streamovacie služby Čítajte aj K Netflixu, HBO Max či Disney+ pribudne SkyShowtime. Ktorú si vybrať a koľko to stojí?

RTVS vyčíslila náhradu za koncesie

RTVS na tohtotýždňovom rokovaní parlamentného výboru pre kultúru a médiá uviedla, v akej výške by bolo financovanie pre inštitúciu prijateľné. Ekonomická riaditeľka RTVS Daniela Vašinová vyčíslila, že ak by sa 20 rokov nezmenené koncesionárske poplatky prerátali inflačným koeficientom, príjmy RTVS z nich by sa v súčasnosti mali pohybovať na úrovni 172 miliónov eur, a to aj pri započítaní všetkých postupne zavedených oslobodení od platenia poplatku.

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj v nedávnom rozhovore pre Mediaklik potvrdil, že 170 miliónov spolu s výnosmi z reklamy by bola suma, ktorá by garantovala základnú stabilitu a RTVS by mohla plniť všetky úlohy vyplývajúce zo zákona. „To by nám stačilo a boli by sme jasne nezávislí,“ uviedol. V posledných piatich rokoch sa príjmy RTVS pohybovali od 120 do 138 miliónov eur.

Ľuboš Machaj Čítajte rozhovor Ľuboš Machaj: Rokovania o náhrade koncesií sú turbulentné. Nechceme len kúriť a svietiť

Vašinová: Nežiadame viac, ako máme nárok

„Keď sme koncesionársky poplatok prerátali inflačným koeficientom za 20 rokov, vychádza nám 8,08 eura. Keď započítame všetky oslobodenia, ktoré sa od vzniku zákona postupne nabaľovali, tak by RTVS mala dostávať 172 miliónov eur ročne,“ povedala v stredu (8. 2.) Vašinová pripomínajúc, že súčasný výber z koncesionárskych poplatkov je okolo 74 miliónov eur.

Vašinová tiež informovala, že sumu 172 miliónov eur RTVS definovala ako nárok v prvom návrhu rozpočtu na rok 2024. „Nevieme, či to dostaneme, no my nežiadame nič viac ako to, čo by mala RTVS dostať. Nedá sa od nás neustále žiadať úspory a hľadanie rezerv,“ zdôraznila.

Nejasnosti pri novom systéme financovania

Vedenie RTVS na rokovaní výboru priznalo nejasnosti týkajúce sa nového systému financovania. Šéfka ekonomickej sekcie RTVS upozornila, že ani pri chystanej zmene nebudú v roku 2024 príjmy pre RTVS v objeme, ktorý by telerozhlas potreboval na zabezpečenie zákonných povinností a možnosti rozvoja.

„Ak by boli koncesie nahradené nárokovateľným štátnym príspevkov na úrovni 83 miliónov eur, spolu s ďalšími príjmami zo zmluvy so štátom a vlastnými príjmami by sme dosiahli bežné príjmy na úrovni 134 miliónov eur. V zásade nám toto situáciu nerieši, keďže v posledných piatich rokoch sa i s dotáciami pohybovali príjmy RTVS v rozmedzí od 120 do 138 miliónov eur," upozornila Vašinová. Pri zachovaní koncesionárskych poplatkov by príjmy na rok 2024 dokonca vychádzali len na 114 miliónov eur v dôsledku nižšieho výberu z koncesií spôsobeného ďalším rozšírením skupiny dôchodcov oslobodených od platenia.

Predseda Rady RTVS Igor Gallo označil toto rozhodnutie bez predchádzajúcej odbornej diskusie za zbytočné politické dobrodružstvo a obáva sa, že RTVS na to doplatí. Upozornil, že pri alokácii zo štátneho rozpočtu musí byť legislatívne ošetrená aj valorizácia garantovanej sumy o infláciu.

streamovacie služby Čítajte aj Prieskum: Koľko Slovákov sleduje Netflix, HBO Max či Voyo? A koľko hodín týždenne?

Hlasovať by sa malo v priebehu týždňa

Zrušenie koncesionárskych poplatkov od júla 2023 a ich nahradenie nárokovateľným štátnym príspevkom predpokladá schválená novela zákona o dani z osobitnej stavby. Časť týkajúca sa koncesií bola súčasťou pozmeňujúcich návrhov. Schválený zákon zatiaľ stopla svojím vetom prezidentka SR Zuzana Čaputová. Hoci hlava štátu nenamieta časť o koncesionárskych poplatkoch, aj členovia parlamentného mediálneho výboru priznali, že nie je isté, ako sa napokon v pléne skončí hlasovanie k zákonu ako takému. Odohrať by sa malo v priebehu tohto týždňa.

Slovenské domácnosti platia koncesionárske poplatky vo výške 4,64 eura mesačne, čo je 55,68 eura ročne. Poplatok je viazaný na odberné miesto elektriny bez ohľadu na to, či domácnosť vlastní televízor alebo nie. Poberatelia dôchodkových dávok sú od platenia oslobodení.

Vlani predstavovali sumu 76,3 milióna eur (68,9 milióna eur tvorili úhrady za aktuálny rok a 7,4 milióna za predchádzajúce obdobie). Na tejto sume sa podieľalo 1 milión domácností a takmer 58-tisíc zamestnávateľov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #koncesionárske poplatky #financovanie RTVS